Α. Τσίπρας: Αισθάνομαι πάρα πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία

Α. Τσίπρας: Αισθάνομαι πάρα πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία

"Αισθάνομαι πάρα πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153", τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αποκλείοντας ζήτημα διεύρυνσης και οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά επιμένοντας στην αναγκαιότητα ευρύτερων συναινέσεων, εθνικής γραμμής πλεύσης, στα μεγάλα ζητήματα που ξεπερνούν την 4ετία της κυβέρνησης, όπως το Προσφυγικό, το ασφαλιστικό, η συνταγματική αναθεώρηση, η καταπολέμηση της διαπλοκής.

Ερωτηθείς γιατί αποκλείει διεύρυνση ή μια οικουμενική, ο κ. Τσίπρας είπε: "Τις αποκλείω σε αυτή τη φάση γιατί ξέρω ότι οι διαφορές είναι σημαντικές και γιατί δεν το χρειαζόμαστε. "Αισθάνομαι πάρα πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153". Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι 4ετίας και ότι δεν κάνει καλό στην αντιπολίτευση να κοιμάται και να ξυπνά με την έγνοια ότι αυτή η κυβέρνηση θα πέσει. Τόνισε ότι στον ορίζοντα της 4ετιας υπάρχουν μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είπε ότι στόχος του, στα 40 του που έγινε πρωθυπουργός, δεν είναι η διαχείριση της εξουσίας αλλά να βάλει τις δυνάμεις του για να γίνουν κάποιες μεγάλες αλλαγές.

Υπογράμμισε ότι χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και πλειοψηφίες σε κρίσιμα ζητήματα και θα το επιδιώξει, για να επισημάνει ότι αυτό δεν σημαίνει αδυναμία. Προσφυγικό, Κυπριακό, Συνταγματική αλλαγή, Ασφαλιστικό, χρειάζονται μεγάλο διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις, επισήμανε. Τόνισε ότι με το συμβούλιο αρχηγών δεν ζήτησε από κανέναν

να ψηφίσει κανέναν νόμο και πως είναι άλλο η συνεννόηση, η συναίνεση άλλο πράγμα και η συγκυβέρνηση άλλο. Επισήμανε ότι ζήτησε το αυτονόητο, να δουν αν μπορούν να αποκτήσουν μια εθνική γραμμή πλεύσης στα τρία ζητήματα.

 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανέναν και ότι δεν ζητεί την στήριξη κανενός για να περάσει έναν δύσκολο κάβο. Εξήγησε ότι στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό θα βοηθούσε αν το κόμματα κατέθεταν τις προτάσεις του κι αν συμφωνούσαν στο ότι δεν χρειάζονται νέες περικοπές. "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λένε χαιρέκακα ότι ''εμείς μπορεί να κόψαμε τις συντάξεις αλλά τώρα δεν θα σας βοηθήσουμε, για να τις κόψεις κι εσύ και να γίνει ίδιος με μας".

Παρατήρησε ότι η ειδοποιός διαφορά που υπάρχει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ότι για πρώτη φορά αυτά τα 5 χρόνια είχαμε εκλογές αμέσως μετά από μια δύσκολη συμφωνία και εξελέγη η νέα βουλή με λίστα, όταν όλοι κυρίως οι πολίτες γνώριζαν τη συμφωνία και ήταν πάνω στο τραπέζι οι προτάσεις των κομμάτων για το πώς θα τη διαχειριστούν.

Σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι "αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις θα είναι εξαιρετικά ύποπτες διότι δεν μπορεί να μπαίνεις στις λίστες για να εκλεγείς και μετά να διαφωνείς εκ των υστέρων". "Δεν έχω λοιπόν καμία μα καμία αμφιβολία τουλάχιστον όσον αφορά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές οι δύο αποχωρήσεις ήταν γνωστές από τη δεύτερη ημέρα των εκλογών".

Είπε ότι δεν θα δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να διεκδικήσει να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από αυτή που έχουμε εμείς που δίνουμε την μάχη. Σε άλλο ερώτημα διερωτήθηκε τι θα αλλάξει εάν γίνονταν τώρα εκλογές, για να σημειώσει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ο μοναδικός πυλώνας σταθερότητας σε ένα αποσταθεροποιημένο σκηνικό και πως η αστάθεια βρίσκεται στην άλλη πλευρά.

Είπε ακόμα ότι η δεδηλωμένη δεν χάνεται ακόμα κι αν συμβεί κάτι σε ένα νομοσχέδιο, χάνεται όταν υπάρξει πρόταση μομφής ή ψήφος εμπιστοσύνης, "εμείς έχουμε πάρει δύο, στις προγραμματικές δηλώσεις και στον προϋπολογισμό".

Με αφορμή το δημοσίευμα της Die Welt, τόνισε ότι η επίσημη φωνή της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η πρεσβεία διαψεύδει πλήρως το δημοσίευμα αυτό. Είπε ότι υπάρχουν ορισμένοι συντηρητικοί κύκλοι που δεν χάνουν ευκαιρία να βάλουν εναντίον της Ελλάδας και πως προφανώς αυτή η θέση και στάση δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη στάση της γερμανικής κυβέρνησης. Δεν ξέρω, είπε, αν αφορά ενδοκυβερνητικές, διαφορές και δεν θέλω να υπεισέλθω σε κάτι τέτοιο. "Παραμένω στο ότι είχαμε μια διάψευση απόλυτη του δημοσιεύματος κάτι που δεν συνηθίζει η γερμανική πρεσβεία".

Σημείωσε ότι η χώρα μας όχι μόνο υλοποιεί τις δεσμεύσεις αλλά έχει ξεπεράσει και πολύ κρίσιμους κάβους. Δεν υπάρχει πια στο τραπέζι γκρέξιτ, κι αν κάποιοι θέλουν να φέρουν από το παράθυρο όσα δεν κατάφεραν να φέρουν από την πόρτα τον Ιούλη, θα διαψευστούν, είπε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της πια. "Τέτοιου είδους δημοσιεύματα δεν με ανησυχούν", τόνισε.

Αναφορικά με τη διαπλοκή, κληθείς να αναφέρει ονόματα, σχολίασε ότι δεν είναι ¨χρυσός οδηγός" για να λέει ονόματα και πως ευθύνη του είναι να βάζει κανόνες. Η διαπλοκή στον τόπο, είπε, δεν είναι θέμα ονομάτων είναι θέμα διαδικασίας, του λεγόμενου τριγώνου της αμαρτίας.

Αναφορικά με το ΕΣΡ δήλωσε ξαφνιασμένος από το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει προτάσεις για να συγκροτηθούν οι ανεξάρτητες αρχές, το ΕΣΡ, το ΑΣΕΠ και άλλες,

"Είναι θέμα που αφορά την λειτουργία της δημοκρατίας και ελπίζω ότι αυτή η στάση δεν υποκρύπτει κάποια σκοπιμότητα και ότι έχει να κάνει με την ατέρμονη εσωτερική διαδικασία στη ΝΔ, όμως η χώρα δεν μπορεί να περιμένει".

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προσέλθουν στο επόμενο διάστημα συντεταγμένα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, για να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών. Αν αυτό δεν συμβεί, είπε, θα σημαίνει ότι κάποια άλλα συμφέροντα κρύβονται από πίσω. Αν ανακαλύψουμε -συνέχισε- ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτό τότε η κυβέρνηση θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες. "Είμαι απόλυτα σαφής".

Ερωτηθείς σχετικά για τον κ. Λεβέντη, είπε ότι προφανώς δεν είναι εκπρόσωπος της διαπλοκής και ότι τον εκτιμά και θεωρεί ότι είναι άνθρωπος με χιούμορ. Παρατήρησε όμως ότι δεν πάει πολύς καιρός που αυτό το πολιτικό και μιντιακό σύστημα τον απαξίωνε εν χορώ και τώρα το ίδιο τον έχει καταστήσει ρυθμιστή της πολιτικής ζωής. Είπε μεταξύ άλλων, ότι βεβαίως θα τον συναντούσε και θα τον συναντήσει, όπως και όλους τους άλλους αρχηγούς εκτός από της Χρυσής Αυγής. "Δεν σνομπάρω κανέναν".

«Δεν θα δώσω σε κανένα το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς που δίνουμε τη μάχη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε για τα νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή: «Αυτά που θα φέρουμε στη Βουλή θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η αστάθεια δεν βρίσκεται στην κυβερνητική πτέρυγα, βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Η αντιπολίτευση ψήφισε το καλοκαίρι όλα τα μέτρα που περνούν τώρα. Τώρα παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς. Με την ρητορική περί καταστροφολογίας, η αντιπολίτευση διαλύει την ψυχολογία του κόσμου.

Πρέπει να βρούμε αξιοπρεπείς δουλειές για τους άνεργους και ταυτόχρονα να μην λεηλατήσουμε τους συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση για το Ασφαλιστικό που συζητείται τώρα στην ΟΚΕ και θα έλθει και στην Βουλή. Προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτισθεί η αναλογική σύνταξη, προβλέπει ενοποίηση ταμείων, ενώ σε ότι αφορά την κάλυψη του 0,4% υπάρχει και η πρόταση για μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς η οποία θα αποσβεσθεί στο μέλλον, καθώς από το 2017 και μετά προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ.

Δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις

Η Κυβέρνηση έχει ανοδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ. «Ανεβήκαμε ένα βουνό δύσβατο, στο δρόμο μας βρήκαμε ανυπέρβλητες παγίδες που δεν μας οδηγούσαν στην κορυφή αλλά στην βαθιά χαράδρα και αποφασίσαμε να αλλάξουμε διαδρομή για να συνεχίσουμε την ανηφορική πορεία προς την κατάκτηση της κορυφής», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «υπάρχουν δυσκολίες αλλά η κυβέρνηση έχει σχέδιο για να τις ξεπεράσει και έχει καταφέρει να κρατήσει αλώβητες και κόκκινες γραμμές». Σε αυτές τις κόκκινες γραμμές συμπεριέλαβε και την κρίσιμη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

Βρισκόμαστε εδώ, γιατί θέλουμε η χώρα να ξεφύγει από τη μέγγενη, είπε ο κ. Τσίπρας, να ξεφύγει από τα Μνημόνια και τους δανειστές. «Εμείς δεν πήραμε την απόφαση να γίνουμε ήρωες για μια βραδιά αλλά προχωρήσαμε σε ένα συμβιβασμό για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να πάμε σταδιακά σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, και μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας να φύγουμε από την επιτροπεία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μια συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να έχει στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 20 δισ. ευρώ χαμηλότερα από αυτό που προέβλεπε η κυβέρνηση Σαμαρά και αυτός ο προϋπολογισμός να έχει δημοσιονομική προσαρμογή χαμηλότερη κατά το ήμισυ σε σχέση με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τόνισε ότι η κυβέρνηση απέτρεψε τον κίνδυνο για κούρεμα καταθέσεων και δεν υπήρξε ούτε μια τράπεζα να πάει σε εκκαθάριση. Εκτίμησε δε ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας θα ανέβει ραγδαία με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι κλείνουμε με μηδέν ύφεση «αν και από το πρωί μέχρι το βράδυ ακούμε ότι καταστρεφόμαστε».

Ειδικά για το ζήτημα των κύριων συντάξεων, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Κυβέρνηση είναι με την κοινωνία που πρέπει να επιβιώσει με αξιοπρέπεια και δεν πρέπει να ισοπεδωθεί η πιο αδύναμη κατηγορία που είναι οι συνταξιούχοι».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τις μειώσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, τις απώλειες από το PSI για να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, με πρόταση για διαρθρωτικές αλλαγές, με πρόταση για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα κατοχυρώνει ως βάση την εθνική σύνταξη, την ενοποίηση των ταμείων. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση της κυβέρνησης για μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να καλυφθεί το 0,4% του ΑΕΠ, καθώς έχει ήδη βρεθεί λύση για να καλυφθεί το 0,6% του ΑΕΠ. «Η αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει ούτε μια πρόταση για ισοδύναμα», είπε ο κ. Τσίπρας. «Με τους δανειστές δεν συμφωνούμε όταν καθόμαστε στο τραπέζι και υπάρχουν δυσκολίες μεγάλες», είπε ο Πρωθυπουργός στο ερώτημα αν οι δανειστές θα δεχθούν την πρόταση της κυβέρνησης και επισήμανε στο σημείο αυτό τις δυσκολίες και στη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια. «Το έχω πει και στη Βουλή. Η άποψη και θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια νέα μείωση στις συντάξεις», απάντησε ο πρωθυπουργός για το ζήτημα της μη μείωσης των κύριων συντάξεων ο οποίος είπε ότι και αυτή ενδεχομένως θα είναι μια δύσκολη μάχη και θα ήταν καλύτερο να έχει η αντιπολίτευση συμβάλει στη χάραξη της εθνικής κόκκινης γραμμής.

Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα είναι μια γροθιά στο ασφαλιστικό όπως ήταν και σε όλα τα δύσκολα, είπε ο κ. Τσίπρας.

Δεν ζητήσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Αναλυτικά τοποθετήθηκε ως προς το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "εμείς δεν ζητήσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, γιατί πιστεύουμε από θέση αρχής ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα προβλήματά της και δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν μια τεχνογνωσία καλύτερη από αυτή που μπορούμε να έχουμε εμείς". "Από εκεί και πέρα", συνέχισε, "υπάρχει και ένα θέμα και το Ταμείο τι θέλει να κάνει", για να προσθέσει ότι το Ταμείο περιμένει να δει αν έχει προοπτική βιωσιμότητας το χρέος. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει την αίσθηση ότι πλέον μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν καθίσταται και αναγκαία χρηματοδοτικά η στήριξη του Ταμείου, γιατί το ποσό που θα έδινε καλύφθηκε, διότι έχουμε 19 δισ. λιγότερα.

"''Αρα", συνέχισε, "η συμβολή του έχει μια αξία συμβολική, σημαντική για κάποιες χώρες του Βορρά". Και πρόσθεσε ότι από την άλλη πλευρά όμως, αν το δει κανείς ουδέτερα θα δει ότι έρχονται οι εκπρόσωποι του Ταμείου στη Ελλάδα και απαιτούν μεταρρυθμίσεις εξαιρετικά σκληρές γνωρίζοντας ότι δεν τις αντέχει ούτε το πολιτικό σύστημα ούτε και η κοινωνία και ότι πηγαίνουν στους εταίρους και απαιτούν λύσεις και προτάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εταίρους.

"Αυτό είναι μια στάση που δεν μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει εποικοδομητική σε αυτή τη διαδικασία", είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "''Αρα λοιπόν το τι θα κάνει το Ταμείο είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Εγώ θα έλεγα ότι όταν δυο μέλη συμβαλλόμενα βρίσκονται σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό όχι πηγαίνοντας ο καθένας στην ακραία εκδοχή. Ο συμβιβασμός πρέπει να βρεθεί στη μέση του δρόμου. Το ταμείο λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει τον συμβιβασμό, αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα. Αν δεν θέλει τον συμβιβασμό επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πει δημόσια".

Σύντομα εξελίξεις στον ΟΛΠ

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ. Σημαντική εξέλιξη η εξαίρεση της περιοχής της Δραπετσώνας, η οποία θα αποδοθεί στους κατοίκους σύμφωνα με προεκλογική μας δέσμευση

Δεν θα υπάρξει επιχείρηση στα βόρεια σύνορά μας

Το θέμα της χαλάρωσης των ασφυκτικών οικονομικών πλαισίων με αιτία το προσφυγικό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, το είχε θέσει πρώτος ο Μάρτιν Σουλτς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Μίλησε για αμέτρητο κόστος για την καθημερινή 24ωρη διαχείριση των προσφυγικών ροών και είπε ότι "έχουμε καταθέσει ήδη ένα σχέδιο αναγκών" και πως προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά μια αυξημένη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες.

Για τη FRONTEX είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αιτήματα στα οποία δεν έχει ανταποκριθεί, και για προσωπικό και για σκάφη και για μηχανήματα ταυτοποίησης. Απαντώντας σε όσους προβάλλουν σχετικές αιτιάσεις, είπε ότι "εμείς εδώ κάνουμε καλά τη δουλειά μας, δεν είναι η Ελλάδα ''ξέφραγο αμπέλι'' ", και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας.

Δεν θα υπάρξει επιχείρηση στα βόρεια σύνορά μας, τόνισε.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε ακόμη:

- Γ. Πλακιωτάκης: Kατώτερος των περιστάσεων o κ. Τσίπρας