Τουρκία: Ξεκινάει διάλογος για νέο Σύνταγμα χωρίς το φιλοκουρδικό HDP

Τουρκία: Ξεκινάει διάλογος για νέο Σύνταγμα χωρίς το φιλοκουρδικό HDP

Ο πρωθυπουργός της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκινά αυτήν την εβδομάδα διάλογο στο κοινοβούλιο για τα σχέδια συνταγματικής μεταρρύθμισης, χωρίς τη συμμετοχή των Κούρδων, που τάσσονται υπέρ ενός καθεστώτος αυτονομίας στη νοτιο-ανατολική Τουρκία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

"Δεν είναι ορθό να τους αποδεχθούμε ως συνομιλητές μετά τις πρόσφατες δηλώσεις που αγγίζουν τα όρια του θράσους", δήλωσε ο Νταβούτογλου σήμερα στους δημοσιογράφους.

Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφερόταν στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), τέταρτη πολιτική δύναμη της Τουρκίας, και στην πρόσκληση που απηύθυνε την Κυριακή το Κονγκρέσο για μία Δημοκρατική Κοινωνία, οργάνωση-ομπρέλα όλων των κουρδικών οργανώσεων της Τουρκίας, και, κατά συνέπεια, και του HDP, για αυτονομία σε μία περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία επιχειρήση του τουρκικού στρατού και κατά την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 200 μαχητές του PKK.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε το Σάββατο προγραμματισμένη συνάντηση με τον ηγέτη του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατηγορώντας τον ότι επωφελείται από το κύμα βίας στη νοτιο-ανατολική Τουρκία.

Σήμερα, κατηγόρησε το HDP ότι δεν είναι ξεκάθαρο ως προς τις πολιτικές του προθέσεις και ότι αποτελεί "πιόνι" των κούρδων ανταρτών. "Δεν έχει πια νόημα να κάθεται κανείς στο ίδιο τραπέζι μαζί τους...Είμαι έτοιμος να συζητήσω για το Σύνταγμα με όλους, αλλά η ακεραιότητα της Τουρκίας δεν είναι καθόλου θέμα συζήτησης", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθεί την Τετάρτη με τους ηγέτες των δύο άλλων πολιτικών παρατάξεων της τουρκικής αντιπολίτευσης, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Το σχέδιο μετάβασης σε ένα προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης το οποίο επιδιώκει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε και πάλι στο προσκήνιο μετά την νίκη του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου με το 49,5% των ψήφων.

Ωστόσο, το AKP δεν εξασφάλισε την ενισχυμένη πλειοψηφία των 367 βουλευτών που θα του επέτρεπε να τροποποιήσει το Σύνταγμα και θα αναγκασθεί να αναζητήσει την υποστήριξη της τουρκικής αντιπολίτευσης, η οποία αντιτίθεται στην ενίσχυση του προεδρικού χαρακτήρα του πολιτεύματος.

Εισαγγελέας άρχισε έρευνα σε βάρος του Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Τούρκος εισαγγελέας άρχισε έρευνα σε βάρος του αρχηγού του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς σχετικά με δηλώσεις για την αυτονομία των Κούρδων που φέρεται ότι έκανε αυτός ο τελευταίος, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Χθες, Κυριακή, έπειτα από μια διήμερη συνεδρίαση στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ, ένα συνέδριο κουρδικών οργανώσεων, στο οποίο συμμετείχε το HDP, διατύπωσε έκκληση για την αυτονομία των Κούρδων.

"Η δίκαιη αντίσταση του λαού μας έναντι των πολιτικών που υποβαθμίζουν το κουρδικό πρόβλημα, είναι ουσιαστικά αίτημα και αγώνας για τοπική αυτοδιακυβέρνηση και τοπική δημοκρατία", αναφέρουν οι οργανώσεις στην τελική ανακοίνωσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ