Τουρκία: Συλλήψεις 3.000 μεταναστών που θα περνούσαν στην Ελλάδα

Τουρκία: Συλλήψεις 3.000 μεταναστών που θα περνούσαν στην Ελλάδα

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν μέσα σε τέσσερις ημέρες υπό κράτηση σχεδόν 3.000 μετανάστες που ήταν έτοιμοι να διαπλεύσουν το Αιγαίο για να φθάσουν στα ελληνικά νησιά, καθώς και περίπου 30 διακινητές, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Την Κυριακή οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Από την Τρίτη περίπου 300 χωροφύλακες έθεσαν υπό κράτηση μόνο στην περιοχή του Τσανάκαλε, απέναντι από τη Λέσβο, συνολικά 2.933 ανθρώπους, κυρίως σύρους και ιρακινούς πρόσφυγες, και προφυλάκισαν 35 διακινητές, σύμφωνα με το Dogan.

Ήδη τη Δευτέρα 1.300 μετανάστες είχαν εμποδιστεί από το να πραγματοποιήσουν το ταξίδι στη Λέσβο.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει θέσει υπό κράτηση από τις αρχές του έτους 47.622 πρόσωπα που ήθελαν να φθάσουν στην Ελλάδα από την επαρχία Τσανάκαλε και ότι διέσωσε ανοικτά των ακτών της περισσότερους από 79.000 μετανάστες.

Από τις αρχές του 2015 περισσότεροι από 650.000 μετανάστες ξεκίνησαν από την Τουρκία διά θαλάσσης για να φθάσουν στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Την ίδια χρονική περίοδο, περισσότεροι από 500 ανάμεσά τους, στη μεγάλη πλειονότητά τους παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

Το "σχέδιο δράσης" που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες προβλέπει την καταβολή από την ΕΕ βοήθειας τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή της για καλύτερη φύλαξη των συνόρων της και τη συνεργασία της στη μάχη κατά των διακινητών που δρουν από τις ακτές της.

Η Άγκυρα εξaσφάλισε ακόμη την υπόσχεση ότι θα επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις για τη διευκόλυνση της χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου σε τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ