Τουρκία, Ρωσία, Ιράν: Να ενταθούν οι προσπάθειες για διαρκή εκεχειρία στη Συρία

Τουρκία, Ρωσία, Ιράν: Να ενταθούν οι προσπάθειες για διαρκή εκεχειρία στη Συρία

Σε κοινή ανακοίνωση μετά τη συνάντηση Πούτιν, Ερντογάν, Ρουχανί στην Άγκυρα οι τρεις χώρες επανέλαβαν την κοινή τους βούληση να επιταχύνουν τις προσπάθειες για εκεχειρία στη Συρία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ιρανικά ΜΜΕ, σε ανακοίνωσή τους οι τρεις χώρες εκφράζουν την κοινή τους βούληση για «διαρκή εκεχειρία στη Συρία και προστασία των αμάχων στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στη σύσκεψη της Αστάνα».

Επιπλέον, υπογράμμισαν τη βούλησή τους να «επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ηρεμίας στο πεδίο και την προστασία των αμάχων στις ζώνες αποκλιμάκωσης αλλά και τη διευκόλυνση της ταχείας πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτές τις ζώνες».

Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι τρεις ηγέτες, δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας εξαρτάται από την τήρηση αποστάσεων από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, μια αναφορά στη στήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκράτες».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και ζήτησε από όλες τις χώρες να σεβαστούν την ανεξαρτησία της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.

Σχετικά με το Αφρίν, ο Χασάν Ρουχανί είπε στους ομολόγους του της Τουρκίας και της Ρωσίας ότι η περιοχή, την οποία έχουν καταλάβει οι τουρκικές δυνάμεις και άλλοι Σύροι σύμμαχοί τους, θα πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.

«Οι εξελίξεις στην Αφρίν μπορούν να χρησιμεύσουν σε κάτι εφόσον δεν παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ο έλεγχος αυτών των περιοχών θα πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό» υπογράμμισε.

Η τριμερής κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τους ανθρωπιστικούς του οργανισμούς, «να αυξήσουν την παροχή βοήθειας στη Συρία στέλνοντας πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια, διευκολύνοντας την ανθρωπιστική δράση κατά των ναρκών, να αποκαταστήσουν τις βασικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών και οικονομικών υποδομών και την πολιτιστική κληρονομιά».