Τον Ιανουάριο η απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα

Τον Ιανουάριο η απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει τον Ιανουάριο αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν προηγηθεί οι αποφάσεις της Ε.Ε για το ελληνικό Δημόσιο Χρέος τις οποίες το ΔΝΤ θα αξιολογήσει, πριν προχωρήσει σε απόφαση.

Αυτά δήλωσε πριν από λίγο στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Ο κ. Ράις ανέφερε ακόμη ότι ν επόμενη εβδομάδα θα φθάσει στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, το οποίο θα εξετάσει την εφαρμογή του δεύτερου σετ των προαπαιτούμενων.

Ο ίδιος ανέφερε πως η αποστολή του ΔΝΤ για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM έχει προγραμματισθεί για τον Ιανουάριο και προσέθεσε πως στα πλαίσια αυτής της αποστολής το Ταμείο θα διενεργήσει και την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Σχολιάζοντας τη σημερινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Reuters ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί την ιδέα η ελάφρυνση του χρέους να συνοδεύεται μακροπρόθεσμα από συγκεκριμένους όρους και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ράις έδειξε πως το ΔΝΤ συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση.

«Θέλουμε και τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους αυτή είναι η θέση μας. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει μιλήσει επανειλημμένα για δύο πυλώνες. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει σενάρια που έχουν διαρρεύσει αναφορικά με τις προθεσεις της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Τέλος, ερωτηθείς για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τις τιμές στις οποίες έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν μετείχε στη σχετική διαδικασία.

Ο Αντρέας Αντριάνο, ένα στέλεχος του γραφείου τύπου του ΔΝΤ, διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η απόφαση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν θα ληφθεί τον Ιανουάριο αλλά το θέμα θα αρχίσει να εξετάζεται τον Ιανουάριο και η απόφαση «δεν θα ληφθεί σύντομα».

Ο κ. Αντριάνο υπενθύμισε πως νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε στην Ουάσιγκτον πως «θα συμμετάσχουμε σε αυτήν την αξιολόγηση (μαζί) με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μόνο τότε θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το ποια θα είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ όσον αφορά την χρηματοδότηση. Και αυτό θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση τότε, του πού βρίσκεται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ποιά θα είναι η ελάφρυνση του χρέους», ξεκαθάρισε ο Τζέρι Ράις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη :

Έως τις 11 Δεκεμβρίου, η υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων