Τιμή στα θύματα του τρομοκράτη

Τιμή στα θύματα του τρομοκράτη

Η Γαλλία τίμησε σήμερα τα θύματα της αιματηρής επίθεσης που εξαπέλυσε πέρσι ο τζιχαντιστής Αμεντί Κουλιμπαλί εναντίον ενός εβραϊκού παντοπωλείου, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, μία ημέρα μετά την εν ψυχρώ δολοφονία μιας δημοτικής αστυνομικού στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε το μεσημέρι στο Μονρούζ τα αποκαλυπτήρια μιας πλάκας στη μνήμη της Κλαρισά Ζαν-Φιλίπ, της 26χρονης αστυνομικού που σκοτώθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2015 πέφτοντας "θύμα τρομοκρατίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της".

Μια παιδική χορωδία έψαλλε τον εθνικό ύμνο και κατόπιν τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, σε μια σύντομη τελετή όπου δεν εκφωνήθηκαν ομιλίες.

Στις επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015, στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο Hyper Cacher σκοτώθηκαν συνολικά 17 άνθρωποι. Την Τρίτη έγιναν τα αποκαλυπτήρια παρόμοιων αναμνηστικών πλακών στη μνήμη των θυμάτων στην εφημερίδα, του αστυνομικού Αχμέντ Μεραμπέτ και των τεσσάρων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στο παντοπωλείο.

Η Κλαρισά Ζαν-Φιλίπ σκοτώθηκε από τον Αμεντί Κουλιμπαλί στον δρόμο, μία ημέρα μετά την επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo, ενώ ερευνούσε ένα συνηθισμένο τροχαίο ατύχημα. Υπάρχουν ωστόσο υπόνοιες ότι ο Κουλιμπαλί στόχευε αρχικά να επιτεθεί σε ένα εβραϊκό σχολείο, κοντά στο σημείο όπου εκτέλεσε τη γυναίκα.

Την επομένη, στις 9 Ιανουαρίου, ο Κουλιμπαλί πήρε ομήρους τους πελάτες και τους υπαλλήλους του παντοπωλείου και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. Σχεδόν την ίδια στιγμή, οι αδελφοί Κουασί, οι δράστες της επίθεσης στο Charlie Hebdo, εντοπίστηκαν και σκοτώθηκαν από αστυνομικούς σε ένα τυπογραφείο όπου είχαν κρυφτεί.

Σε ένα βίντεο, ο Κουλιμπαλί εμφανιζόταν να δηλώνει ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους ενώ οι αδελφοί Κουασί υποστήριζαν ότι ανήκουν στην Αλ Κάιντα.

Για σήμερα το βράδυ, μετά τη λήξη της εβραϊκής αργίας του Σαββάτου, είναι προγραμματισμένη μια συγκέντρωση έξω από το παντοπωλείο, στη μνήμη των θυμάτων. Στην κινητοποίηση που οργανώνεται από το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο των Εβραϊκών Ιδρυμάτων στη Γαλλία (CRIF) αναμένεται ότι θα δώσουν το παρόν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο πρόεδρος του κόμματος των Ρεπουμπλικανών Νικολά Σαρκοζί αλλά και ο επικεφαλής του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Πίστης (CFCM) Ανουάρ Κμπιμπές.

Η εβδομάδα των εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων θα ολοκληρωθεί αύριο με μια διαδήλωση στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, αφιερωμένη στους περίπου 150 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη Γαλλία από τους τζιχαντιστές το 2015.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ