Τι συμβαίνει με τις επαναλοιμώξεις - Σε ένα με δυο μήνες κλείνει ο κύκλος της Όμικρον

Τι συμβαίνει με τις επαναλοιμώξεις - Σε ένα με δυο μήνες κλείνει ο κύκλος της Όμικρον

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης, με τη μετάλλαξη Όμικρον, σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού, ανέφερε το μέλος της επιτροπής των ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι είναι ανεπαρκή ακόμα τα δεδομένα για το αν πρόκειται για «Όμικρον πάνω στην Όμικρον ».

Μιλώντας σχετικά στο ertnews.gr., ο κ. Μαγιορκίνης επικαλέστηκε ως προς αυτό στοιχεία που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι δεν θα δημιουργηθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης μέσω των επαναλοιμώξεων, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι, μαζί με την Omicron, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις.

Ακόμα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι δεν έχει κλείσει ακόμα ο κύκλος της Όμικρον και θα πρέπει να περιμένουμε γι' αυτό τους επόμενους έναν με δύο μήνες. 

«Η καλύτερη εικόνα που έχουμε σχετικά με τις επαναμολύνσεις έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το UK Health Security Agency κάνει μια μακροχρόνια μελέτη πάνω σε αυτά τα δεδομένα. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι με την Όμικρον ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι αυξημένος και συγκεκριμένα έχει αναφερθεί κι ένας μικρός αριθμός περιστατικών όπου μολύνθηκαν για τρίτη φορά, όχι με το ίδιο στέλεχος, αλλά η Omicron ήταν η τρίτη τους επαναμόλυνση, οπότε είναι κάτι το οποίο θα το βλέπουμε όλο και πιο συχνά.

Έχουμε στοιχεία ότι για παράδειγμα κόλλησαν Άλφα, Δέλτα και Omicron. Δεν υπάρχουν στοιχεία για επαναμόλυνση μετά από Όμικρον εκ νέου με Όμικρον και γενικά οποιαδήποτε λοίμωξη συμβεί εντός 30-40 ημερών -μέχρι και 60 μέρες- από την αρχική λοίμωξη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση.

Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 40-50 μέρες για να δείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση, γιατί τα τεστ εξακολουθούν και βγαίνουν θετικά αρκετές μέρες ακόμα κι επειδή η Όμικρον είναι κάτι σχετικά φρέσκο, δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα αυτό. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο-τρεις μήνες, για να μπορέσουμε να πούμε αν πρόκειται για Omicron πάνω στην Omicron» είπε αναλυτικά ο επίκουρος καθηγητής.

Και προσέθεσε: «Δεν θεωρώ ότι θα δημιουργήσει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μαζί με την Omicron αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν κι άλλες ιώσεις.

Οπότε, εάν κάποιος πέρασε την Όμικρον και μετά από κάποιες ημέρες ξαναέχει συμπτώματα και πάει να κάνει για παράδειγμα μοριακό, το μοριακό βγαίνει θετικό από την προηγούμενη λοίμωξη Όμικρον , ενώ τα συμπτώματα προέρχονται από κάποιον άλλον ιό. Οπότε θα είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το τι λέμε και που το αποδίδουμε. Η επαναλοίμωξη με Omicron έχει σίγουρα να κάνει με το γεγονός ότι η Όμικρον ξεφεύγει από την ανοσολογική απάντηση από προηγούμενα στελέχη. Αυτό είναι πολύ καλά καταγεγραμμένο, οπότε σίγουρα σχετίζεται με αυτό».

«Είναι προφανές ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια επιβράδυνση της Όμικρον , ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της, ενώ ο ρυθμός των θανάτων δεν έχει ανέβει -κάτι που είναι αρκετά σημαντικό. Ακόμα όμως δεν έχει κλείσει ο κύκλος της  Όμικρον, οπότε περιμένουμε τους επόμενους έναν με δύο μήνες να κλείσει κι αυτός ο κύκλος. Πρέπει πάντως να είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση ενός νέου στελέχους» κατέληξε σχετικά.