Τι γνωρίζουμε για τη νέα «χειρότερη» μετάλλαξη του κορονοϊού - Τα μέσα προφύλαξης

Τι γνωρίζουμε για τη νέα «χειρότερη» μετάλλαξη του κορονοϊού - Τα μέσα προφύλαξης

Οι επιστήμονες εντόπισαν νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, την B.1.1.529, και εργάζονται για να κατανοήσουν τις πιθανές επιπτώσεις της στην πορεία της πανδημίας, ενόψει Χριστουγέννων. Για τον σκοπό αυτό συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Περίπου 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ, την Μποτσουάνα και το Ισραήλ. Για τη νέα «χειρότερη» παραλλαγή κάνουν λόγο ειδικοί. Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε, οι νέες οδηγίες για τα ταξίδια.

Πόσο μεταδοτική είναι

 

Αναλυτικά, το B.1.1.529 εμφανίζει ασυνήθιστα πολλές μεταλλάξεις, οι οποίες προκαλούν ανησυχία, επειδή θα μπορούσαν να ευνοήσουν την επιβίωσή του, καθιστώντας ανίσχυρη την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, κάτι που θα σήμαινε πως θα μιλούσαμε πλέον για πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού, τονίζουν οι ειδικοί, συμφωνα με τον Guardian.

Οποιαδήποτε νέα παραλλαγή που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη προστασία από εμβόλια ή σε ταχύτερη εξάπλωση από την κυρίαρχη πλέον παραλλαγή Δέλτα μπορεί να αποτελέσει σημαντική απειλή, καθώς επιχειρούμε να βγούμε από την πανδημία.

Πού εντοπίστηκε

 

Τα πρώτα σημάδια από διαγνωστικά εργαστήρια υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή έχει διαδοθεί με ταχύτητα στην επαρχία Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής και μπορεί να είναι ήδη παρούσα στις υπόλοιπες οκτώ επαρχίες της χώρας.

Σε τακτική καθημερινή ενημέρωση για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) της χώρας ανέφερε 2.465 νέες μολύνσεις Covid-19, ελαφρώς λιγότερες σε σχέση με τον διπλασιασμό των νέων μολύνσεων που είχε ανακοινωθεί την αμέσως προηγούμενη μέρα.

Το NICD δεν απέδωσε την τελευταία αναζωπύρωση στη νέα παραλλαγή, αν και ορισμένοι κορυφαίοι τοπικοί επιστήμονες δείχνουν το B.1.1.529 ως πιθανότερη αιτία.

Η Νότια Αφρική έχει επιβεβαιώσει περίπου 100 δείγματα ως B.1.1.529, ωστόσο η παραλλαγή έχει επίσης βρεθεί στην Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, όπου εντοπίστηκε ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική με την παραλλαγή, ενώ και στο Ισραήλ εντοπίστηκε άτομο μολυσμένο, το οποίο επέστρεψε από το Μαλάουι. Το 90% των νέων περιπτώσεων στο Γκαουτένγκ θα μπορούσε να είναι B.1.1.529, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η «χειρότερη» παραλλαγή

 

Ειδικοί το απόγευμα της Πέμπτης περιέγραψαν το B.1.1.529 ως τη χειρότερη παραλλαγή που έχουν εντοπίσει από την έναρξη της πανδημίας. Έχει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, το μέρος του ιού που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του κορονοϊού.

Πρόκειται περίπου για τον διπλάσιο αριθμό σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα. Οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα και να εξαπλώνεται, αλλά και να δυσκολεύσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτεθούν στο παθογόνο.

Η παραλλαγή Δέλτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στα τέλη του 2020, αλλά έκτοτε εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας αύξηση στα ποσοστά κρουσμάτων και στους θανάτους.

Άλλες παραλλαγές του κορονοϊού περιλαμβάνουν την Άλφα (που προέρχεται από το Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο), τη Βήτα (παλαιότερα γνωστό ως παραλλαγή της Νότιας Αφρικής) και τη Γάμα (αρχικά εντοπίστηκε στη Βραζιλία).

Νέες οδηγίες

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», ανέφερε.

Αιτία για νέα μέτρα, ενόψει Χριστουγέννων;

 

Οι ειδικοί εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να κατανοήσουν περισσότερα για τη νέα παραλλαγή. Δεδομένου ότι εμφανίστηκε πρόσφατα, δεν έχουν ακόμη στοιχεία για τη μεταδοτικότητα ή την ικανότητά της να «ξεφεύγει» από την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια.

Καθώς απέχουμε μόλις ένα μήνα από τα Χριστούγεννα, αυξάνονται οι ανησυχίες πως ενδέχεται να δημιουργηθεί ανάγκη για περαιτέρω υγειονομικούς περιορισμούς, προκειμένου να μείνουμε ασφαλείς και να αποφύγουμε νέα έκρηξη κρουσμάτων.

Θα μπορούσαν να περάσουν εβδομάδες πριν οι επιστήμονες αποκτήσουν πλήρη εικόνα για την παραλλαγή - και για το πόσο σοβαρή απειλή αποτελεί για τον κόσμο.

Τι μέσα προστασίας διαθέτουμε

 

Η οδηγία παραμένει ίδια: Ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση για τους ανεμβολίαστους και με την επαναληπτική δόση, όπως προβλέπεται από τις συστάσεις των ειδικών, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα όπου ανήκει ο καθένας και τη χρονική απόσταση από τη δεύτερη δόση -κλείσιμο ραντεβού 5,5 μήνες μετά- αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο προστασίας από τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του.