Θα δώσουμε το δικαίωμα να γίνονται δεκτοί μόνο εμβολιασμένοι πελάτες
Κυρ. Μητσοτάκης για εστίαση

Θα δώσουμε το δικαίωμα να γίνονται δεκτοί μόνο εμβολιασμένοι πελάτες

Το ενδεχόμενο να δοθεί το δικαίωμα σε εστιατόρια να επιτρέπουν την είσοδο στους εσωτερικούς τους χώρους μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους θα εξετάσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που σημείωσε ότι «όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους».

«Όταν τον χειμώνα μεταφέρουμε εντός τις δραστηριότητες μας, τότε θα υπάρξει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα» τόνισε ο πρωθυπουργός  κατά την παρέμβαση του στις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security».

Υπενθυμίζεται ότι και σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «...βέβαια ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει για παράδειγμα σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένος συμπολίτες μας. Προτιμώ πάντως το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία παρά να επιβάλλεται σε αυτήν Και για αυτό θα ξανά καλέσω όλους τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα»

Ο πρωθυπουργός κάνοντας έναν απολογισμό της πορείας της πανδημίας στη χώρας μας είπε τα εξής: «Ακούσαμε τους επιστήμονες, πήραμε εγκαίρως αποφάσεις και κλείσαμε τη χώρα νωρίτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Αποφύγαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να κάνουμε το ίδιο με το δεύτερο».

Επενδύσαμε όμως στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα πήγαμε καλύτερα εν συγκρίσει με κράτη πλουσιότερα από το δικό μας», τόνισε.

Σχετικά με τον τουρισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «έχουμε σχέδιο να ανοίξουμε τον τουρισμό μας με ασφάλεια. Έχουμε επιπρόσθετα εργαλεία φέτος. Φέτος μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάτι, που ήταν ελληνική πρόταση, το Ψηφιακό πιστοποιητικό για τον covid - 19, χρησιμοποιούμε επίσης ευρέως τα self tests, κάτι που μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα το μοτίβο της πανδημίας του κορονοϊού» 

Παράλληλα, σημείωσε πως «διαθέτουμε την πολιτική δέσμευση και συνεκτιμώντας τις απώλειες από τον κορονοϊό, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ώστε να μην επενδύσουμε με τρόπο έξυπνο στη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Περάσαμε πολλά, πήραμε μαθήματα

«Ναι, υπήρξαν καθυστερήσεις σε επίπεδο ΕΕ σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ώστοσο, είμαι υπερήφανος γιατί η ΕΕ κατόρθωσε να αγοράσει για λογαριασμό όλων των κράτων-μελών της Ένωσης. Δεν ήθελα να βρεθώ στη θέση να αναμετρηθώ με κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία, προκειμένου να εξασφαλίσω επαρκείς δόσεις εμβολίου για τη χώρα μου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στην Ελλάδα, περάσαμε πολλά τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά πήραμε σημαντικά μαθήματα. Η δημοκρατία μας ενισχύθηκε. Αλλά και στην Ευρώπη φαίνεται πως πήραν σημαντικά μαθήματα. Για παράδειγμα, το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης έδειξε πως η Γερμανία κατανόησε πως η στάση της κατά την οικονομική κρίση την προηγούμενη 10ετία δεν μπορούσε να επαναληφθεί κατά την κρίση της πανδημίας και εν προκειμένω στο πώς θα απαντήσει οικονομικά η ΕΕ στις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης» σημείωσε.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο συνδιοργανώνουν το ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων Eurasia Group και η οργάνωση Flagship Pioneering.

Ο Πρωθυπουργός αρχικά με τη συντονίστρια, δημοσιογράφο του CNBC Meg Tirrell, και στη συνέχεια θα έχει συζήτηση με τον Πρόεδρο της Moderna, Noubar Afeyan και τον Πρόεδρο του Eurasia Group, Ian Bremmer.

Δείτε το συνέδριο: