Τεστ αίματος δείχνει ποιός θα νοσήσει βαριά από covid - 19

Τεστ αίματος δείχνει ποιός θα νοσήσει βαριά από covid - 19

Για πρώτη φορά μπορούμε πλέον να γνωρίζουμε ποιός ασθενής με COVID - 19 θα νοσήσει βαριά και ποιός όχι, με μια απλή εξέταση αίματος.

Καθοριστικές είναι οι πρώτες τέσσερις ημέρες από τη διάγνωση, καθώς μετρήσεις σε δυο συγκεκριμένους δείκτες φλεγμονής μπορούν να προβλέψουν ποιός ασθενής θα παρουσιάσει αυτή την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί την απότομη εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και σε διασωλήνωση.

Η εξέταση μπορεί να βοηθήσει τους θεράποντες γιατρούς να επιλέξουν την κατάλληλη θεραπεία στο σωστό χρόνο, με στόχο να αποφευχθεί η οξεία φάση της νόσου.

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών της Ιρλανδίας (RCSI), σε συνεργασία με ερευνητές του Brignham and Women's Hospital του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, ανέπτυξαν για πρώτη φορά, μια προγνωστική βαθμολογία που για τη σοβαρή μορφή Covid-19 και δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη τους, στο περιοδικό μεταφραστικής έρευνας EBioMedicine του Lancet.

Η κλίμακα Δουβλίνου - Βοστώνης, όπως ονομάστηκε η προγνωστική μέθοδος, σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς που περιθάλπουν ασθενείς με covid, να προβλέπουν την έκβαση των ασθενών τους έγκαιρα (την έβδομη μέρα της διαγνωσμένης λοίμωξης), ώστε να χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες θεραπείες για να προλάβουν την εισαγωγή τους στην Εντατική.

Η μέθοδος απαιτεί αιματολογικές εξετάσεις κατά τις πρώτες τέσσερις ημέρες της νοσηλείας, και μετρά τη φλεγμονή στον οργανισμό του ασθενή, συγκρίνοντας δύο ουσίες του ανοσοποιητικού συστήματος, την ιντερλευκίνη 6 ως προ-φλεγμονώδη δείκτη και την ιντερλευκίνη 10 ως αντιφλεγμονώδη δείκτη. Τα επίπεδα των δύο αυτών ουσιών, διαφοροποιούνται έντονα κατά τις πρώτες τέσσερις ημέρες της νόσου, στους ασθενείς με covid.

Οι δύο αυτοί δείκτες συγκρίνονται καθημερινά και η αλλαγή στην αναλογία μεταξύ τους, έστω και κατά μία μονάδα αυξάνει κατά 5,6 φορές περισσότερο τον κίνδυνο για ανάπτυξη σοβαρής νόσου.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ιατρικής του RCSI Gerry McElvaney, επεσήμανε ότι η κλίμακα Δουβλίνου - Βοστώνης είναι εύκολα μετρήσιμη και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19. Μπορεί να βοηθήσει στην απόφαση της ενδεδειγμένης θεραπείας, αλλά και πότε αυτή πρέπει να ξεκινήσει και πότε να διακοπεί, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά και στην καλύτερη κατανομή των πόρων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Επίσης μπορεί να οδηγήσει και στην αξιολόγηση των νέων θεραπευτικών σχημάτων που έχουν σχεδιαστεί για την μείωση της φλεγμονής στην Covid-19, προκειμένου να διαπιστωθεί στην πραγματικότητα ποιό είναι το όφελος που παρέχουν".

Η κλίμακα Δουβλίνου - Βοστώνης, χρησιμοποιεί την αναλογία των δύο ιντερλευκινών, επειδή η σύγκριση των δύο, υπερβαίνει σημαντικά σε ακρίβεια την πρόγνωση, έναντι της μέτρησης μόνο της ιντερλευκίνης 6. Και αυτό γιατί τα επίπεδα της ιντερλευκίνης 6, όχι μόνο κυμαίνονται στη διάρκεια της ημέρας σε κάθε ασθενή, αλλά και η ανταπόκρισή της στη μόλυνση, διαφέρει από άτομο σε άτομο.