Τ. Πετρόπουλος: Η βελτίωση των οικονομικών του ΕΦΚΑ δίνει περιθώριο για παροχές

Τ. Πετρόπουλος: Η βελτίωση των οικονομικών του ΕΦΚΑ δίνει περιθώριο για παροχές

«Οι θετικές επιδόσεις στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και στις εισφορές θα αφήσουν ένα περιθώριο να δούμε διορθωτικά, τι μπορούμε να κάνουμε στο επίπεδο των κοινωνικών παροχών» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως και φέτος θα υπάρξει υπέρβαση του ορίου πλεονάσματος που τέθηκε στον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ερωτηθείς σχετικά με τις προωθούμενες πολιτικές για την εξισορρόπηση και των επιπτώσεων από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, προσδιορίζοντας τις περικοπές που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή και θα ισχύσουν από 1/1/2019, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε:

«Θα δούμε όταν ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τι περιθώρια έχουμε και προφανώς η βελτίωση των οικονομικών του ΕΦΚΑ μας δίνει το περιθώριο να ασκήσουμε πολιτικές καλύτερες στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών και των κοινωνικών δικαιωμάτων». Υπενθύμισε, δε, ότι «ο επανυπολογισμός στις περιπτώσεις εκείνες όπου θα επιφέρει μείωση συντάξεων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 18% της χορηγούμενης σύνταξης».

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εισπράξεων ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Πετρόπουλος είπε: «Πέρυσι είχαμε κοντά στο 1 δισ. ευρώ εισπράξεις από οφειλές, όταν το 2014 ανέρχονταν σε 333 εκατ. οι εισπράξεις αυτές, είχαμε δηλαδή έναν τριπλασιασμό εσόδων το 2017 κι αυτό προκύπτει από την καλύτερη κατάσταση της οικονομίας και τη βελτίωση του συστήματος καταβολής εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους μη μισθωτούς».

Αναφερόμενος στην πορεία του προγράμματος ρύθμισης οφειλών έως 120 δόσεις (πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ, κατά την παράγραφο 21 του άρθρου 15 του νόμου 4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων) ο υφυπουργός διευκρίνισε πως «στις πρώτες 3 εβδομάδες 5.000 άτομα εντάχθηκαν στη διαδικασία αυτή και για την περίπτωση άνω από 2.500 έχουν ήδη εφαρμοστεί οι σχετικές διατάξεις».

«Θεωρώ», εκτίμησε, «ότι θα πάει καλά, νομίζω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα κι αυτό θα βελτιώσει και τα έσοδα του ΕΦΚΑ, καθώς μπαίνουν μέσα πολλοί οφειλέτες, οι οποίοι αποκτούν πάλι και ασφαλιστική ικανότητα, καθώς κανείς δεν έχει την πρόθεση να εγκαταλείψει το σύστημα της εισφοροδότησης όταν έχει μπει σε αυτό με όρους που προοιωνίζουν τη διατήρηση της ικανότητάς του να καλύπτει αυτές τις οφειλές».

Σχετικά με τη ροή απονομής των συντάξεων ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε πως «επιταχύνεται συνεχώς», διευκρινίζοντας ότι πέρυσι δόθηκαν περίπου 125.000 νέες οριστικές συντάξεις.

Απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζει σε ποιες περιπτώσεις η εφάπαξ παροχή καταβάλλεται κατά προτεραιότητα

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η εφάπαξ παροχή καταβάλλεται από τον κλάδο εφάπαξ παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) κατ' απόλυτη προτεραιότητα: α) Στους δικαιούχους που, λόγω ασθένειας, χρόνιας πάθησης ή άλλης βλάβης, έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, το οποίο αποδεικνύεται με γνωμάτευση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή ΑΣΥΕ, β) στους δικαιούχους που είναι γονείς ή νόμιμοι κηδεμόνες ατόμων που έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, το οποίο αποδεικνύεται με γνωμάτευση ΚΕΠΑ ή ΑΣΥΕ, γ) στους δικαιούχους που συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του Ν. 612/77 είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές και ισχύουν κάθε φορά είτε με βάση τις διατάξεις που αναφέρονται στα πρόσωπα του τετάρτου εδαφίου της περ. α΄ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 ΠΔ 169/2007 (Α΄210) είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, όπως ισχύουν κάθε φορά και δ) στους δικαιούχους που λαμβάνουν επίδομα, σύμφωνα με το άρθρο 42 του Ν. 1140/81.

Εφόσον δεν υπάρχουν δικαιούχοι που εμπίπτουν στις ως άνω περιπτώσεις, η εφάπαξ παροχή καταβάλλεται από τον κλάδο εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ κατά προτεραιότητα σε περιπτώσεις: α) Θανάτου του/της συζύγου ή τέκνου του δικαιούχου εφάπαξ παροχής και β) θανάτου του δικαιούχου εφάπαξ παροχής, στη/στο σύζυγο και τα τέκνα αυτού.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news