Τ. Μπλερ - Γ. Περιστέρης: Τώρα παγκόσμια συνεργασία για το κλίμα, αλλιώς θα μιλάμε για καταστροφή

Τ. Μπλερ - Γ. Περιστέρης: Τώρα παγκόσμια συνεργασία για το κλίμα, αλλιώς θα μιλάμε για καταστροφή

Απαιτείται διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ακριβώς, όπως κάναμε με την πανδημία, αλλιώς σε μερικές δεκαετίες, θα μιλάμε για κλιματική καταστροφή, είναι το κοινό μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και του επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργου Περιστέρη.

«Την πανδημία μπορούμε να την νικήσουμε με το εμβόλιο, όχι όμως την καταστροφή από την κλιματική αλλαγή, χρειάζεται διεθνής συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ελληνικού ομίλου στο πλαίσιο συζήτησης στο Delphi Economic Forum με τον Τόνι Μπλερ, ιδρυτή του Faith Foundation.

Αμφότεροι έφεραν ως παράδειγμα αντιμετώπισης μεγάλων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, την πανδημία, λέγοντας με τον ίδιο τρόπο που τα κατάφεραν οι κυβερνήσεις που οργανώθηκαν καλύτερα απέναντι στον κορονοιό, το ίδιο μοντέλο πρέπει να ακολουθήσουν και στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

«Στην περίπτωση του κλίματος, η λύση βρίσκεται στην επιτάχυνση των επιστημονικών και τεχνολογικών λύσεων. Το ερώτημα είναι πως θα βάλουμε το πλαίσιο και τα κίνητρα», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας για την κλιματική αλλαγή. Ένα κίνδυνο, τον οποίο ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χαρακτήρισε σοβαρότερο από την πανδημία, τονίζοντας ότι χωρίς να υποτιμούμε τι έφερε, δηλαδή πόσους θανάτους και πόσο πόνο προκάλεσε, ξέρουμε ότι αυτή είναι προσωρινή. «Διάρκειας δύο-τριών ετών το πολύ, όταν αντίθετα η κλιματική καταστροφή, αν δεν την προλάβουμε, θα είναι μόνιμη. Την πανδημία μπορείς να την περιορίσεις κλείνοντας τα σύνορα. Την κλιματική καταστροφή δεν μπορείς να την περιορίσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του για την πορεία της Ελλάδας».

«Δεν χρειάζεται να μιλάμε για επανάσταση», όπως είπε, «αρκεί να υπάρχει πολιτική θέληση, που υπάρχει, καθώς και κατεύθυνση που επίσης έχει δοθεί». Έκανε ειδική αναφορά στα πλούσια αποθέματα της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές, όπως ο ήλιος και ο άνεμος, προσθέτοντας ότι ένας τομέας που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί είναι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και η αποθήκευση. «Μόλις ετοιμαστεί το θεσμικό πλαίσιο η αγορά θα αποφασίσει τι συμφέρει περισσότερο, αν για παράδειγμα θα στραφεί στις μπαταρίες ή στην αντλησιοταμίευση, η οποία είναι πολύ πιο ωφέλιμη και δεν χρειάζεται τόσα ανακυκλώσιμα υλικά».

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, καθώς και ότι όπως και η Βρετανία μπορούν να δώσουν το παράδειγμα σε άλλες χώρες πως να τα καταφέρουν, έκανε ο Τόνι Μπλερ.

Και ανέδειξε την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μέσα από χρηματοδοτήσεις, στις αναπτυσσόμενες χώρες σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς: «Ακόμη και αν ζητούσαμε από το δυτικό κόσμο να σταματήσει να καταναλώνει για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, αυτό δεν θα αρκούσε. Στην υποσαχάρια Αφρική ο πληθυσμός θέλει να φτάσει στα βιοτικά επίπεδα του δυτικού κόσμου. Έτσι ανοίγει ένα μεγάλο ζήτημα ως προς το πως θα χρηματοδοτήσουμε τις χώρες αυτές, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για το κλίμα. Πρέπει να δούμε πολλούς τομείς όπως τα ορυκτά καύσιμα και τις αεροπορικές μεταφορές», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Βασικός μοχλός σε παγκόσμιο επίπεδο για φθηνή, καθαρή και αποκεντρωμένη ενέργεια, που θα συμβάλει σε αντιμετώπιση όχι μόνο της κλιματικής αλλαγής αλλά και σε επίτευξη κοινωνικών, ανθρωπιστικών και δημοκρατικών στόχων, όπως και στην πολιτική σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι οι ΑΠΕ, ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.