Σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα για την οπαδική βία

Σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα για την οπαδική βία

Η βία στον αθλητισμό θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 09:30 το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τη στυγερή δολοφονία του 19χρονου Αλκιβιάδη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Όπως έγινε γνωστό, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Για την υπόθεση της δολοφονίας του νεαρού φοιτητή έχει συλληφθεί ένας 23χρονος, ενώ η Αστυνομία αναζητεί έξι άτομα από το περιβάλλον του.

Σημειώνεται ότι με τον νόμο 4855/2021, που αφορούσε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας.

Εγκύκλιος του αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου

Υπενθυμίζεται ότι εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας απέστειλε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης, ζητώντας την εγρήγορσή τους για την πρόληψη και την δραστική αντιμετώπιση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο.

Με την εγκύκλιό του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου απευθύνει αυστηρές συστάσεις για τη δραστική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με αθλητικό υπόβαθρο και ζητεί από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας να αξιοποιούν όλα τα νόμιμα μέσα και να προχωρούν στην άμεση ταυτοποίηση των δραστών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Κοκκινάκης, όταν πρόκειται για πλημμελήματα να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και οι υπαίτιοι να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο, ενώ αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες να ερευνάται αν η αξιόποινη συμπεριφορά των δραστών οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση.

Επιπλέον, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εφιστά την προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών για τον έλεγχο της νομιμότητας σε «λέσχες φιλάθλων», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιό του τα εξής: «Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από "οπαδικά" κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί "ως φίλαθλοι" σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν "ορμητήρια" των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων».

Ακόμη, όπως επισημαίνει ο κ. Κοκκινάκης με αφορμή την δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, «ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με «οπαδικά» κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών».

Ως εκ τούτου, όπως υπογραμμίζει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός «η δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας είναι επιτακτική ανάγκη» ώστε να μην μένουν «ορφανές» τέτοιου είδους δικογραφίες και να μην καταλήγουν στο «αρχείο αγνώστων δραστών».

Επίσης, αναφέρει ότι η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων θα πρέπει να γίνεται τάχιστα μέσα σε διάστημα 30 ημερών και επισημαίνει ότι η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων από τους δράστες στο παρελθόν συνιστά επιβαρυντική περίσταση και δεν θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα για παροχή κοινωφελούς εργασίας και ακόμη θα πρέπει να τους απαγορεύεται η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων ακόμη και έως πέντε έτη.