Συρία: Η αραβοκουρδική συμμαχία των ανταρτών επιτέθηκε σε περιοχή του ΙΚ

Συρία: Η αραβοκουρδική συμμαχία των ανταρτών επιτέθηκε σε περιοχή του ΙΚ

Ένας αραβοκουρδικός συνασπισμός ανταρτών, που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, πραγματοποίησε προέλαση σήμερα προς ένα φράγμα στην βόρεια Συρία, που ελέγχουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σε μια επίθεση που εντάσσεται στην επιχείρηση κατάληψης της Ράκα (ντε φάκτο πρωτεύουσα της τζιχαντιστικής οργάνωσης), ανέφεραν αντάρτες και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως τόνισαν, η προέλαση των μαχητών των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (DFS), στις οποίες μετέχουν οι Κούρδοι πολιτοφύλακες (YPG) αλλά και πολλές μικρότερες αραβικές συριακές ομάδες ανταρτών, τους οδήγησε 20χλμ από το φράγμα Τισχρέν, ένα από τα τρία κύρια φράγματα του ποταμού Ευφράτη.

Νοτιότερα από το φράγμα, που εξακολουθεί να ηλεκτροδοτεί μεγάλες περιοχές της βόρειας Συρίας, βρίσκεται το ακόμη μεγαλύτερο φράγμα Μπαθ. Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός αυτού ηλεκτροδοτεί το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ και είναι 22χλμ από την Ράκα.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμων (DFS), συνταγματάρχης Ταλάλ Σέλο δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως στην προέλαση τους τα στρατεύματα του συνασπισμού, που ξεκίνησε την Τρίτη, κατόρθωσαν να καταλάβουν αρκετά χωριά.

Ο αμερικανικός στρατός εκτιμά πως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών τις τελευταίες έξι εβδομάδες περίπου, με την υποστήριξη αεροπορικών επιδρομών της δυτικής συμμαχίας.

Ο Σέλο ανέφερε πως το νέο επίκεντρο των επιχειρήσεων στην περιοχή γύρω από το φράγμα και νότια στις όχθες του ποταμού, θα βοηθήσει στον αποκλεισμό των προπυργίων των τζιχαντιστών στο βόρειο Χαλέπι από τις περιοχές που ελέγχουν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, όπου βρίσκεται η Ράκα.

Ο εκπρόσωπος του DFS πρόσθεσε πως οι μαχητές του συνασπισμού οχυρώνουν θέσεις κοντά στην πόλη Σαντάντι, που ελέγχεται από το ΙΚ, βασικό κόμβο εφοδιασμού της οργάνωσης, που βρίσκεται σε ένα στρατηγικής σημασίας δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, η κατάληψη του οποίου θα απομονώσει την Ράκα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε παράλληλα σήμερα πως πολεμικά αεροσκάφη που πιστεύεται ότι ανήκαν στην δυτική συμμαχία πραγματοποίησαν επιδρομές σε κρησφύγετα τζιχαντιστών του ΙΚ στην περιοχή Σαντάντι.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, τζιχαντιστές του ΙΚ κατέλαβαν μια περιοχή που τελούσε υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στην ανατολική πόλη Ντερ Εζόρ, πραγματοποιώντας αρκετές βομβιστικές επιθέσεις με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες, σε μια προέλαση τους που απειλεί να θέσει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης στον έλεγχο τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ