Σύνοδος Κορυφής: Ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα θέλει η Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα θέλει η Αθήνα

Ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα θέλει η Αθήνα, και αναμένει το τελικό κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου το οποίο θα εκδοθεί σήμερα, θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα, και θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό και τις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο (μονομερείς ενέργειες, μετεγκατάσταση, συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας).

Παρότι το κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό κρίνεται ικανοποιητικό, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα σε καμία χώρα-μέλος της Ε.Ε.

Κατόπιν αυτού, η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου έκτακτη σύνοδος κορυφής, με την συμμετοχή και της Τουρκίας. Μέχρι τότε, δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα των συνόρων θα διατηρηθεί το σημερινό στάτους.

Σήμερα η Ελλάδα θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει έγκριση για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων στην Τουρκία.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν, ότι η αναφορά που υπάρχει στα τελικά συμπεράσματα σε σχέση με τη διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης του Σένγκεν,  κλείνει την συζήτηση περί "αποβολής" της Ελλάδας.

Αναφέρουν επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως είναι σημαντική η αναφορά στην ανάγκη αποφυγής μονομερών και μη συντονισμένων ενεργειών από τις χώρες-μέλη, η αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation) των προσφύγων και τέλος η αναφορά στην αξιοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της συνόδου δεν έκρυψε την ενόχληση της Ελλάδας από την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης που αναλογούν στην Ελλάδα, ως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 250 πρόσφυγες. Τόνισε επίσης οτι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πόσες θέσεις έχουν καλυφθεί από τις 50.000 θέσεις που είχαν συμφωνηθεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ

Επισήμανε, επίσης, ότι από τον Νοέμβριο που έγινε η αξιολόγηση της Ελλάδας ως προς το αν τηρεί τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα είχε λάβει λιγότερο από το 1/4 από τα στελέχη και τον εξοπλισμό που είχε ζητήσει ήδη από τον Ιούλιο για τη φύλαξη των συνόρων

«Η Ελλάδα έχει τονίσει από το καλοκαίρι την ανάγκη να υπάρχει πίεση στις χώρες προέλευσης μεταναστών, για επιστροφές (Μαρόκο, Πακιστάν Αλγερία) και δεν έχει γίνει ούτε μία επιστροφή» σημείωσε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι από τους εταίρους άσκησαν τους προηγούμενους μήνες κριτική στην Ελλάδα σε έντονο ύφος. «Δεν ακούγεται σήμερα η ίδια κριτική στην Τουρκία» πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους ομολόγους του.

"Έχουμε τις συμφωνίες με την Τουρκία, για τον έλεγχο των διακινητών, και με το ΝΑΤΟ, το οποίο θα μπορούσε, εάν όλα πάνε καλά, να πλέει στο Αιγαίο από την ερχόμενη εβδομάδα", δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

"Όταν κάνουμε απολογισμό όλων των φίλτρων ... πρέπει να επιτύχουμε έναν έλεγχο της ροής, ώστε, όταν φθάσει η άνοιξη, να μην έχουμε τους αριθμούς του προηγούμενου καλοκαιριού", πρόσθεσε ο ολλανδός πρωθυπουργός.

"Η δυσκολία στο προσεχές διάστημα είναι να διαπιστωθεί εάν η συνεργασία με την Τουρκία θα επιτρέψει να φθάσουμε σε επαρκή αποτελέσματα για να αποφύγουμε ένα σχέδιο Β, δηλαδή περαιτέρω κατακερματισμό της ζώνης Σένγκεν από την καθιέρωση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μέσω ασυντόνιστης πρωτοβουλίας ορισμένων κρατών μελών", δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

Στο επίκεντρο της συνόδου βρέθηκε η Αυστρία, που αποφάσισε να επιβάλει καθημερινό ανώτατο όριο στην είσοδο αιτούντων άσυλο στο έδαφός της. Υπάρχουν "εκείνοι που συνεχίζουν να ελπίζουν ότι μπορούμε να βρούμε λύση όλοι μαζί και εκείνοι που το πιστεύουν όλο και λιγότερο και, κατά συνέπεια, λαμβάνουν μόνοι τους πρωτοβουλίες", δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος. 

"Πριν από τη σύνοδο αυτή υπήρχαν εκείνοι που αμφέβαλλαν για την ανάγκη επίλυσης της κρίσης των προσφύγων από κοινού με την Τουρκία ... Επιβεβαιώσαμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε μία καλή, έξυπνη και συνετή συνεργασία με την Τουρκία", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εξερχόμενος των συνομιλιών.

Η μονομερής απόφαση της Βιένης "αιφνιδίασε" ορισμένες χώρες, κυρίως αυτές που βρίσκονται στο διάδρομο των Βαλκανίων, σύμφωνα με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ. "Η αυστριακή απόφαση δείχνει ότι είναι επείγον να επιτύχουμε".