Συνεργασία ευρωπαϊκών χωρών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση καταστροφών

Συνεργασία ευρωπαϊκών χωρών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση καταστροφών

Η βελτίωση του συντονισμού, με την αναβάθμιση των όρων και του τρόπου λειτουργίας των εμπλεκόμενων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών, είναι το ζητούμενο του δημοσίου διαλόγου, που έχει ήδη ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καταστροφές των οποίων η συχνότητα και η ποικιλομορφία της παρουσίας τους, δημιουργεί ένα πλέγμα απειλών και κινδύνων που «συνθέτει την τρωτότητα της σύγχρονης καθημερινότητάς, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, όπου οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε πληθυσμό, αλλά και σε δραστηριότητες, επίσης συντείνουν στην αύξηση της επικινδυνότητας» επισημαίνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Γιάννα Τσούπρα, με αφορμή την πρόσφατη ημερίδα για την «Πολιτική Προστασία στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες», με αφορμή πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για την «Πολιτική Προστασία στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες».

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων επαγγελματικών ενώσεων Αξιωματικών της Πυροσβεστικής από 20 χώρες της Ευρώπης, κατά την ημερίδα, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και η Ελληνική Ένωση Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, αναπτύχθηκε από ειδικούς και επαγγελματίες του χώρου ένας εποικοδομητικός διάλογος επί διαφόρων συστημάτων οργάνωσης και απόκρισης, πυροσβεστικών υπηρεσιών και φορέων πολιτικής προστασίας

Μάλιστα, στην παρέμβαση της, η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, έκανε λόγο για τη σημασία της συμβολής του δημόσιου διαλόγου στην διαμόρφωση ενός αποτελεσματικότερου μοντέλου αντιμετώπισης καταστροφικών φαινομένων, τα οποία «λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάνουν την εμφάνισή τους με εξαιρετικά απειλητικό τρόπο».

Με την διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι «παρούσα στην πρώτη γραμμή» είτε πρόκειται για αντιμετώπιση καταστροφών, είτε για δράσεις αύξησης της ετοιμότητας και «αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών στον μετριασμό των επιπτώσεων των καταστροφών», η κ. Τσούπρα αναφέρθηκε στην ευκαιρία για ενοποίηση τακτικών και δράσεων που παρέχει η ημερίδα.

«Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου η αξιοποίηση πόρων στα πλαίσια των εταίρων στην Ευρώπη και οι συνέργειες δράσεων είναι πλέον από απαραίτητες» επισήμανε.

Χαρακτήρισε δε, απόλυτα ενδιαφέρουσες τις εισηγήσεις και την ανταλλαγή απόψεων τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, που αναπτύχτηκε μετά τις παρουσιάσεις των συστημάτων πυροπροστασίας-πυρόσβεσης -πολιτικής προστασίας, από τις εθνικές αντιπροσωπείες: Λουμπλιάνας (Σλοβενία), Κοπεγχάγης (Δανία), Λουξεμβούργου, Μοράβιας-Σιλεσίας (Τσεχία) και Αμβούργου.

Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσούπρα, κατά τις παρουσιάσεις φάνηκαν οι διαφορές στον τρόπο οργάνωσης των συστημάτων, στον τρόπο απασχόλησης των πυροσβεστών, στον αριθμό τους, σε σχέση με τον πληθυσμό, στον χρόνο και στον τρόπο εκπαίδευσής τους, στην διοικητική του υπαγωγή, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του εθελοντισμού στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας.

Όπως μας ενημέρωσε, το Πυροσβεστικό Σώμα της Σλοβενίας ανήκει στο υπουργείο Άμυνας και το έργο του υποστηρίζεται τόσο από το κράτος, όσο και από τους Δήμους. Έχει μακρά ιστορία στον εθελοντισμό, αφού η πρώτη εθελοντική πυροσβεστική υπηρεσία ιδρύθηκε στη χώρα το 1869.

Αντίθετα, το Λουξεμβούργο έχει συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο φορέα τις υπηρεσίες πυρόσβεσης και διάσωσης, τις μονάδες της πολιτικής προστασίας, τις υπηρεσίες πυροπροστασίας αεροδρομίου και τις υπηρεσίες ιατρικής βοήθειας. Στις τάξεις του δραστηριοποιούνται περί τους 4.000 εθελοντές, ενώ την διαχείριση του έργου των 103 Πυροσβεστικών Διασωστικών Υπηρεσιών, έχουν 25 κέντρα έκτακτων αναγκών πολιτικής προστασίας και 3 κέντρα πρώτων ιατρικών βοηθειών.

Στην Κοπεγχάγη βρίσκεται η μεγαλύτερη υπηρεσία πυρόσβεσης και διάσωσης της Δανίας, με ετήσιο προϋπολογισμό 555 εκατ. DKK. Διαθέτει συνολικά 11 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και 7 σταθμούς ασθενοφόρων, με προσωπικό 1.000 άτομα.

Στην Τσεχία, κάθε Δήμος και βιομηχανία υψηλού κινδύνου υποχρεούται να έχουν Τμήμα Εθελοντικής Πυροσβεστικής. Συνολικά στην χώρα λειτουργούν 7.405 πυροσβεστικοί σταθμοί, με 78.390 πυροσβέστες. Επί των αριθμών αυτών, οι 241 πυροσβεστικοί σταθμοί είναι οι κρατικοί, με 6.441 επαγγελματίες πυροσβέστες πλήρους απασχόλησης, 236 τοπικοί πυροσβεστικοί σταθμοί, με 2.940 πυροσβέστες μερικής απασχόλησης, 1.349 Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί, με 16.896 εθελοντές, 80 Βιομηχανικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί, με 2.447 πυροσβέστες, 5.282 δημοτικοί εθελοντικοί πυροσβεστικοί σταθμοί, με 47.538 εθελοντές πυροσβέστες και 143 βιομηχανικοί πυροσβεστικοί σταθμοί, με 1.305 εθελοντές πυροσβέστες.

Στην επαρχία Μοραβίας-Σιλεσίας, λειτουργούν 400 πυροσβεστικοί Σταθμοί, με 6.909 πυροσβέστες.

Τέλος, στο Αμβούργο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών. Διαθέτει 19 σταθμούς πυρόσβεσης και διάσωσης, ενώ για την καλύτερη διασπορά των ασθενοφόρων του έχει 33 σταθμούς βάσης, για την παροχή πρώτων ιατρικών βοηθειών.

Παράλληλα, οκτώ σταθμοί ασθενοφόρων παρέχουν υπηρεσία με ιατρό έκτακτης ανάγκης. Το όλο σύστημα υποστηρίζεται από 86 εθελοντικές πυροσβεστικές μονάδες, οι οποίες είναι πλήρως ενσωματωμένες στο σύστημα απόκρισης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ