Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Η 7η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο, με οικοδεσπότες τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.

Στη συνάντηση, η οποία συνδιοργανώνεται από τα δύο υπουργεία και το Ινστιτούτο «Aspen», συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κοσόβου, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Σερβίας και Κροατίας, με βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη την προσφυγική κρίση, αλλά και την οικονομική κατάσταση της περιοχής, την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει η γερμανόφωνη υπηρεσία του πρακτορείου Reuters επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, αυτή την εβδομάδα το Βερολίνο προχωρεί στον επαναπατρισμό μεταναστών από τις βαλκανικές χώρες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απερρίφθησαν. Οι μετανάστες θα ταξιδέψουν με έγγραφα ελεύθερης διέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε εφαρμογή συμφωνίας την οποία είχαν διαπραγματευτεί στο τέλος του προηγούμενου μήνα οι Γερμανοί υπουργοί Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ και Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τις κυβερνήσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η συμφωνία προβλέπει τον ταχύτερο επαναπατρισμό μεταναστών οι οποίοι δεν διαθέτουν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ