Συναγερμός στα νοσοκομεία για αύξηση εισαγωγών και διασωληνωμένων - Φόβοι για αύξηση θανάτων

Συναγερμός στα νοσοκομεία για αύξηση εισαγωγών και διασωληνωμένων - Φόβοι για αύξηση θανάτων

Έντονη ανησυχία επικρατεί για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι αυξάνονται τόσο τα κρούσματα στην κοινότητα αλλά και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ οι διασωληνωμένοι νέων ασθενών Covid-19 την Τρίτη κατέγραψαν ρεκόρ διμήνου με 380 με την τάση να είναι αυξητική. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι. 

Σήμερα, εντοπίστηκαν 4.165 μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο ενώ οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους έφτασαν τους 25.

Στη Θεσσαλονίκη οι ΜΕΘ είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτες και σε όλα τα νοσοκομεία της 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας-Θράκης) υπάρχουν μόνο δύο ελεύθερα κρεβάτια ΜΕΘ covid. Ήδη έχουν αρχίσει να διασωληνώνονται (πάλι) ασθενείς εκτός Εντατικής και να μεταφέρονται σε κλίνη ΜΕΘ, όπου αυτή βρεθεί εντός 48 ωρών.

Στο μεταξύ αυξητικές μεταβολές στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των δέκα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +33% στη Θεσσαλονίκη έως +247% στον Άγιο Νικόλαο, ενώ οριακές αυξήσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής (+11%) και στο Βόλο (+14%). Οριακές μειώσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (-18%) και στα Ιωάννινα (-27%).

Πρόβλεψη Σαρηγιάννη για 5.000 κρούσματα

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ o καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ εκτίμησε, επίσης, βασιζόμενος στα επιδημιολογικά μοντέλα για την πανδημία, πως τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού θα φτάσουν τα 5.000 στα μέσα του Νοεμβρίου, ενώ οι θάνατοι κατά μέσο όρο θα αγγίξουν τους 60 ημερησίως.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες ή τουλάχιστον σταθεροποίηση τους στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Αν θέλουμε να μετριαστεί αυτή η αύξηση, πρέπει να διπλασιαστούν άμεσα τα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού».

Κι ενώ «βράζει» πάλι το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι μόλις 52%, φαίνεται πως το περσινό πάθημα δεν έγινε μάθημα καθώς στην καθιερωμένη λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου και της ιερής Εικόνας της Παναγίας της Πορταϊτισσας παρατηρήθηκαν μεγάλοι συνωστισμοί με την πλειονότητα των πιστών να μην φορούν μάσκα και να ασπάζονται (χωρίς μάσκα εννοείται) τις Άγιες Εικόνες.

Ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα

Από την πλευρά του ο Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου, σχολίασε πως αν αύριο αποφασιστεί να μην υπάρχουν θεατές στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης γιατί όσοι προσήλθαν στις άλλες εκδηλώσεις δεν φορούσαν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και αυτή «θα είναι μια δικαιολογημένη απόφαση».

Εξηγώντας ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα στην χώρα, είπε πως η πανδημία σε αυτή την χρονική στιγμή αφορά το 1/3 των συνανθρώπων μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, από όπου προέρχονται οι σοβαρές νοσηλείες και οι απώλειες.

«Αν τα 2/3 επιθυμούν δημοκρατικά να αυτοπεριοριστούν αποδεχόμενοι την άρνηση του 1/3, αυτό είναι κάτι που μπορούν να το πράξουν. Εμείς συνιστούμε τον εμβολιασμό. Για το ένα τρίτο των ανθρώπων που κατασκευάζουν στο μυαλό τους πράγματα και αρνούνται να εμβολιαστούν, ο ιός είναι ένα κατασκεύασμα της παγκόσμιας τάξης για να πληγεί ο ελληνισμός και η θρησκεία μας, άλλος πιστεύει ότι ο ιός θα επηρεάσει το dna του, άλλος ότι είναι καλύτερο να αρρωστήσει παρά να εμβολιαστεί, άλλος ακούει θεωρίες συνωμοσίας και εμείς πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να συνεχίσουμε να συνεννοούμαστε με την κοινωνία να μην τροφοδοτούμε τέτοια σενάρια».

Καμπανάκι από τoν ECDC: Σοβαρός κίνδυνος για ευπαθείς ομάδες ο συνδυασμός γρίπης - κορονοϊού

Η απότομη αύξηση των λοιμώξεων από τη γρίπη κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας της COVID-19 θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, προειδοποιεί το ECDC.

Όπως αναφέρει, αν και ο συνολικός αριθμός ανιχνεύσεων γρίπης στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) είναι ακόμη χαμηλός, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η κυκλοφορία της γρίπης είναι πάνω από το εποχικό όριο στην Κροατία, το οποίο είναι ασυνήθιστα πρώιμο.

Ο κύριος αναφερόμενος υποτύπος μεταξύ των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ τον περασμένο μήνα είναι ο A(H3N2), ο οποίος επηρεάζει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους και σχετίζεται με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η επερχόμενη περίοδος γρίπης μπορεί να είναι έντονη για τους ηλικιωμένους και ότι τα πρότυπα γρίπης μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των χωρών όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).