Συμβολική κατάληψη στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης από τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ

Συμβολική κατάληψη στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης από τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ

Συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), με βασικό αίτημα τον προγραμματισμό συνάντησης με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ώστε να δοθούν οριστικές λύσεις για τη διατήρηση των περίπου 300 θέσεων εργασίας, αλλά και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της αμυντικής βιομηχανίας, μέσω της άμεσης ανάθεσης έργου.

"Θεωρούμε ότι πλέον ο πρωθυπουργός είναι ο μοναδικός που μπορεί να δώσει οριστική λύση για την ΕΛΒΟ, καθώς τα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώνουν οι αρμόδιοι υπουργοί διαρκώς μετατίθενται χρονικά προς τα πίσω. Είμαστε απλήρωτοι για δεύτερο μήνα και οδεύουμε προς τον τρίτο. Ζητάμε να υπάρξει -από πλευράς της κυβέρνησης- δέσμευση ότι θα κατοχυρωθούν οι 300 θέσεις εργασίας στην ΕΛΒΟ, γιατί όσοι (επενδυτές) έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη βιομηχανία μέχρι σήμερα, δεν δεσμεύονται να τις διατηρήσουν" υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Θεόδωρος Αλιόγκας.

Βασικό ζητούμενο για τους εργαζόμενους είναι η άμεση ανάθεση προγραμμάτων στην ελληνική βιομηχανία. "Όταν ήταν ιδιωτική εταιρεία ο ΟΑΣΘ μας είχε στείλει 44 λεωφορεία για επισκευή, χάρη στα οποία βγάλαμε τα λειτουργικά μας έξοδα. Ο νέος κρατικός ΟΑΣΘ δεν μας έχει αναθέσει τίποτα, παρότι αν θέλουν να κάνουν αναβάθμιση των λεωφορείων, είμαστε οι καλύτεροι" υπογραμμίζει ο κ.Αλιόγκας, σύμφωνα με τον οποίο μεγάλος αριθμός των λεωφορείων του στόλου του ΟΑΣΘ έχει περάσει -πολλά χρόνια πριν- από το εργοστάσιο της ΕΛΒΟ (τα περισσότερα αρθρωτά, καθώς και τα κόκκινα λεωφορεία).

"Η ανάθεση προγραμμάτων επισκευών και αναβάθμισης λεωφορείων του ΟΑΣΘ θα μας δώσει άμεσα ανάσα, καθώς οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα του ελληνικού στρατού χρειάζεται έξι μήνες για να πάρει μπρος κι εμείς χρειαζόμαστε άμεσες λύσεις" εξηγεί.

Στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι είχαν αρχίσει να αποχωρούν από το ΥΜΑ-Θ, την είσοδο του οποίου είχαν αποκλείσει από τις 10 το πρωί περίπου, χωρίς όμως να κλείσουν κάποιον δρόμο. Σύμφωνα με τον κ. Αλιόγκα, αν δεν γίνει σύντομα κάτι, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι ακόμη και να κατέβουν στην Αθήνα και να στήσουν σκηνές σε σημεία-κλειδιά, παραμένοντας σε αυτά μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ