Συλλήψεις για τη δολοφονία του ακτιβιστή Νάτζι Τζερφ

Συλλήψεις για τη δολοφονία του ακτιβιστή Νάτζι Τζερφ

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τρία πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται στη δολοφονία, στα τέλη Δεκεμβρίου, του Σύρου ακτιβιστή, δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Νάτζι Τζερφ, ο οποίος είχε ταχθεί ανοιχτά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Νάτζι Τζερφ σκοτώθηκε μέρα-μεσημέρι στο Γκαζίαντεπ, έξω από ένα κτίριο όπου στεγάζονται γραφεία των συριακών αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης. Οι δράστες τον πυροβόλησαν με ένα όπλο που έφερε σιγαστήρα.

Δικαστήριο του Γκαζίαντεπ διέταξε την προσωρινή κράτηση ενός υπόπτου και δύο συνεργών του, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητα των τριών ανδρών.

Ο Τζερφ, που ήταν πατέρας δύο παιδιών, εργαζόταν ως αρχισυντάκτης του συριακού περιοδικού Hentah και πρόσφατα είχε γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τις δολοφονίες Σύρων ακτιβιστών από τους τζιχαντιστές του ΙΚ. Μετείχε επίσης στην οργάνωση "Η Ράκα σφαγιάζεται σιωπηρά" η οποία ερευνά κρυφά, από τον Απρίλιο του 2014, τις βιαιοπραγίες των ανδρών του ΙΚ στην πόλη Ράκα της βόρειας Συρίας, την "πρωτεύουσα" των τζιχαντιστών.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που Σύροι ακτιβιστές μπαίνουν στο στόχαστρο στην Τουρκία. Στα τέλη Οκτωβρίου το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Ιμπραχίμ Αμπντελκάντερ, ενός νεαρού ακτιβιστή, και του φίλους, Φάρες Χαμάντι. Οι δύο νέοι βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι σε ένα σπίτι στη Σανλιούρφα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ