Στο 50% οι ανεμβολίαστοι στις δομές φροντίδας, στο 67% οι νοσηλευτές - Στη Βουλή η ρύθμιση

Στο 50% οι ανεμβολίαστοι στις δομές φροντίδας, στο 67% οι νοσηλευτές - Στη Βουλή η ρύθμιση

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει πως αν και τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας δεν θα ψηφίσει τελικά την τροπολογία που κατατέθηκε χθες από την κυβέρνηση, τα στοιχεία που δίδονται αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών σε δομές φροντίδας και στον τομέα της υγείας επιβεβαιώνουν την ανάγκη λήψης μέτρων ως προς τη συμμετοχή τους στη δημιουργία τείχους ανοσίας τη στιγμή μάλιστα που παρέχουν υπηρεσίες άμεσα συνδεδεμένες με την προστασία ηλικιωμένων και ασθενών.

Το απόγευμα στη Βουλή τίθεται προς ψήφιση η τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ και τους υγειονομικούς, το σύνολο των εργαζομένων δηλαδή στον τομέα φροντίδας.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ότι:

  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ από τις 16 Αυγούστου το προσωπικό πρέπει να είναι εμβολιασμένο.
  • Στις δομές υγείας το προσωπικό πρέπει να είναι εμβολιασμένο από την 1η Σεπτεμβρίου.

Προκειμένου δε να πιστοποιηθεί η υποχρεωτικότητα προβλέπονται μέτρα όπως:

  • η αναστολή εργασίας
  • η παύση της μισθοδοσίας για όσο διάστημα δεν εμβολιάζεται ο εργαζόμενος
  • η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και εισφορών υγειονομικής περίθαλψης.

Τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί όμως είναι συγκεκριμένα, πάνω από το 50% των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑείναι ανεμβολίαστο, όπως ανέφερε και ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας τον ΣΚΑΪ και αυτό τη στιγμή που υπάρχουν πολλά παραδείγματα εμφάνισης κρουσμάτων σε ανάλογες δομές με ορατό τον κίνδυνο για όσους φιλοξενούνται σε αυτές.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πως σε επίπεδο γιατρών ο εμβολιασμός έχει φτάσει σε ποσοστό πάνω από 85% αλλά στους νοσηλευτές κινείται σε ποσοστό άνω του 67%. Η ΠΟΕΔΗΝ από την πλευρά της υποστηρίζει την ίδια στιγμή πως στους γιατρούς το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 96% και στους νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό το 90% κάνοντας λόγο για 10.000 εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μάλιστα τάσσεται κατά της υποχρεωτικότητας και κυρίως κατά της απόφασης αναστολής εργασίας υποστηρίζοντας πως αν συμβεί κάτι τέτοιο το κενό που θα δημιουργηθεί στο σύστημα υγείας από τον Σεπτέμβριο θα είναι μεγάλο και δύσκολα θα καλυφθεί, προειδοποιώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση αντί να σπεύσει να πιέσει τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην προστασία ασθενών και επισκεπτών των δομών της υγείας.

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη υπερψήφισης της σχετικής ρύθμισης αφού ακόμη και ο αριθμός των 10.000 που αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ είναι υπερβολικά μεγάλος και δύναται να αποτελέσει εστία διασποράς ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα η επέλαση της οποίας δείχνει να έχει ξεκινήσει και στη χώρα μας.

Το ΚΙΝΑΛ δηλώνει πως θα ψηφίσει τη ρύθμιση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με ΜεΡΑ 25, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ κατά των όσων προβλέπει παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει με σαφήνεια πως τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας αναφορικά με τις ως άνω κατηγορίες εργαζόμενων. Η αξιωματική αντιπολίτευση ουσιαστικά ζητά να υπάρξει υποχρεωτικότητα χωρίς τα μέτρα που θα την επιβάλλουν κλείνοντας το μάτι σε αυτή την μερίδα του πληθυσμού που δηλώνει επιφυλακτικότητα έναντι των εμβολίων αλλά και στους αρνητές.

Η ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα και να τεθεί σε ισχύ, αναδεικνύει πάντως και το πως αντιμετωπίζουν τα κόμματα μια παράμετρο άμεσα συνδεδεμένη με την προστασία της δημόσιας υγείας.