Στις κάλπες οι Αιγύπτιοι για τις προεδρικές εκλογές - Δεδομένη η νίκη του Sisi

Στις κάλπες οι Αιγύπτιοι για τις προεδρικές εκλογές - Δεδομένη η νίκη του Sisi

Οι Αιγύπτιοι καλούνται να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές από σήμερα και για τρεις ημέρες, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αναμένεται να προκαλέσει έκπληξη με τον νυν πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi να προβλέπεται να εκλεγεί για δεύτερη θητεία.

Σε μια χώρα που είναι αντιμέτωπη με τζιχαντιστικές επιθέσεις από το 2013 και όπου το Ισλαμικό Κράτος έχει προειδοποιήσει ότι θα επιτεθεί σε εκλογικά κέντρα, η ψηφοφορία πρόκειται να διεξαχθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο στρατός έχει αναπτύξει άρματα μάχης σε πολλές γέφυρες του Καΐρου. Χθες δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια σε τρομοκρατική επίθεση.

Περίπου 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε σύνολο περίπου 100 εκατομμυρίων κατοίκων στην πιο πολυπληθή αραβική χώρα, θα μπορούν να ψηφίσουν από σήμερα έως και την Τετάρτη από τις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) ως τις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας).

Οι Αιγύπτιοι έχουν να επιλέξουν μεταξύ του 63χρονου Sisi και του μοναδικού του αντιπάλου, του 65χρονου Mustafa Musa, ο οποίος ωστόσο έχει δηλώσει υποστηρικτής του προέδρου.

Αφού όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές αποκλείστηκαν, συνελήφθησαν ή αποθαρρύνθηκαν, ο Mustafa Musa ρίχθηκε στην κούρσα ώστε ο Sisi να μην βρεθεί μόνος, αντίπαλος με τον εαυτό του. Πάντως ο Mustafa Musa τονίζει ότι δεν είναι «μαριονέτα» στην υπηρεσία του προέδρου. Προέρχεται από το μικρό κόμμα αλ Γαντ και έχει πολύ μικρές πιθανότητες να συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό ψήφων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το 2014 ο Sisi είχε και πάλι έναν μόνο αντίπαλο, τον Hamdin Sabahi, γνωστή προσωπικότητα της αριστεράς. Τότε ο πρόεδρος είχε συγκεντρώσει το 96,6% των ψήφων.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη την προηγούμενη εβδομάδα ο Sisi είχε δηλώσει ότι δεν ευθύνεται για την απουσία σοβαρών υποψήφιων. «Θα μου άρεσε αν υπήρχαν ένας, δύο, τρεις ή δέκα καλύτεροι» υποψήφιοι.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα βλέμματα στρέφονται στο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, το οποίο θα μπορέσει να νομιμοποιήσει την επανεκλογή του Sisi. Στις προηγούμενες εκλογές το ποσοστό είχε φτάσει το 37% έπειτα από δύο ημέρες εκλογικής διαδικασίας, και στη συνέχεια το 47,5% έπειτα από την παράταση μίας ημέρας που δόθηκε.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Sisi αύξησε τις εμφανίσεις του σε διάφορες εκδηλώσεις που μεταδόθηκαν ευρέως από τα τηλεοπτικά δίκτυα και αναφέρθηκαν εκτενώς στον Τύπο.

Οι πόλεις, και κυρίως το Κάιρο, είναι πλημμυρισμένες με πορτρέτα του προέδρου. Πολλοί Αιγύπτιοι που στηρίζουν τον Sisi εκτιμούν ότι σε αυτόν οφείλεται η επιστροφή της τάξης στη χώρα μετά το χάος που επικράτησε έπειτα από την εξέγερση του 2011.

Ήδη από την έναρξη της πρώτης του θητείας ο πρόεδρος είχε δεσμευθεί να επαναφέρει τη σταθερότητα στη χώρα, ακόμη και στον τομέα της οικονομίας. Το 2016 ξεκίνησε ένα φιλόδοξο αλλά σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με την υποτίμηση του νομίσματος της Αιγύπτου και τον περιορισμό των κρατικών επιχορηγήσεων.

Στον τομέα της ασφάλειας η Αίγυπτος έγινε στόχος πολλών τζιχαντιστικών επιθέσεων από το 2013 μετά την ανατροπή από τον στρατό του πρώτου ισλαμιστή προέδρου της χώρας, του Μοχάμεντ Μόρσι, που εξελέγη δημοκρατικά.

Μεγάλη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά, όπου δρα ένα τοπικό παρακλάδι του ΙΚ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 100 τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί, αλλά και τουλάχιστον 20 στρατιώτες.

Αν και η εξέγερση του 2011 είχε αναπτερώσει τις ελπίδες για ελευθερία στην Αίγυπτο, επτά χρόνια αργότερα ο Sisi κυβερνά τη χώρα με σιδηρά πυγμή.

Είναι ο πέμπτος πρόεδρος που προέρχεται από τον στρατό μετά την πτώση της μοναρχίας το 1952. Ο Sisi έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία σκληρής καταστολής της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, αλλά και της φιλελεύθερης και κοσμικής.

Πολλές χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι έχουν σκοτωθεί η φυλακιστεί και εκατοντάδες, μεταξύ των οποίων και ο ανατραπείς πρόεδρος έχουν καταδικαστεί έπειτα από μαζικές δίκες.

Τριάντα δημοσιογράφοι είναι αυτή την περίοδο φυλακισμένοι στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (RSF) ενώ έχει απαγορευθεί η πρόσβαση σε περίπου 500 ιστότοπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Φωτογραφία: AP