Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Το θέμα της κρατικής αεροπειρατείας εκ μέρους της Λευκορωσίας, αλλά και η στρατηγική συζήτηση σχετικά με την Ρωσία αναμένεται να κυριαρχήσουν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο (24-25/5) στις Βρυξέλλες, στην οποία θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μεταξύ άλλων θα τεθεί επί τάπητος και η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες της ΕΕ, το βράδυ της Δευτέρας, αναμένεται να εστιάσουν στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, και ιδιαίτερα με τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Παράλληλα, θα εξεταστούν και οι σχέσεις της Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και η επικείμενη θεσμική Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ, στα μέσα Ιουνίου.

Την Τρίτη, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στα ζητήματα της πανδημίας, των εμβολίων και του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid, το νομοθετικό πλαίσιο για το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του Ιουνίου. Ήδη οι τεχνικές συζητήσεις των κρατών-μελών για την εφαρμογή του Πιστοποιητικού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, αναμένεται να συζητηθεί η πιθανή σύναψη συμβολαίων και με άλλες εταιρείες. Σημειώνεται δε ότι η Ε.Ε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών που καταβάλλονται για την κάλυψη παγκόσμιων αναγκών για τα εμβόλια και θα συζητηθεί η διεθνής αλληλεγγύη για την καταπολέμηση της πανδημίας και οι τρόποι αύξησης της διανομής των εμβολίων προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2020, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να αυξηθεί η Κλιματική φιλοδοξία με ορίζοντα το 2030 και επανέρχονται στο θέμα αυτό πριν από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «Δέσμη μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55% για τη μείωση των εκπομπών». Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν για τις κατευθυντήριες γραμμές ενόψει του πακέτου των νομοθετικών προτάσεων με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% ως το 2030.