Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα

Στην Αθήνα έφθασε στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης το πριγκιπικό ζεύγος της Μεγάλης Βρετανίας, ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Νωρίτερα, ο πρίγκιπας Κάρολος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη ενώ στη συνέχεια επιθεώρησε τα στρατιωτικά αγήματα.

Μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο και κατευθύνθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη γιατί έρχεται για πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου. «Η επίσκεψη αυτή προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των πολύ καλών σχέσεων Ελλάδας Βρετανίας», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Στη μακρά ιστορία των δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε και ο πρίγκιπας Κάρολος, σημειώνοντας ότι εκτίμησε ιδιαίτερα την επίσημη πρόσκληση που του έγινε να επισκεφτεί την Ελλάδα, την οποία όπως είπε είχε επισκεφτεί πολλές φορές στο παρελθόν ιδιωτικά.

Δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά ευγνώμων για την θερμή υποδοχή της ελληνικής πλευράς και πως έχει συναντήσει Έλληνες σε όλες τις γωνιές του κόσμου, όπως στην Αυστραλία.

Στη συνέχεια, ο πρίγκιπας Κάρολος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στην Αθήνα μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στις σχέσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι αποδέχτηκε πρόσκληση που του απηύθυνε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, να επισκεφθεί το Λονδίνο τον επόμενο μήνα.

«Είναι μεγάλη χαρά να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα επανειλημμένα στο παρελθόν, αλλά ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει ότι αγαπάτε τη χώρα μας. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που επισκέπτεστε την Ελλάδα επισήμως και όπως με πληροφόρησαν πρόσφατα ότι είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι αυτό αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός και πιστεύω, επίσης, ότι η επίσκεψή σας μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο στις διμερείς μας σχέσεις. Κυρίως αυτήν την εποχή, που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν πάρα πολύ σημαντικές προκλήσεις στην ιστορία τους. Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πιστεύω πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας».

Τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Βρετανία θα πετύχουν πολλά με τη συνεργασία τους στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Κάρολος. «Είμαι βαθιά ευγνώμων κ. πρωθυπουργέ για την υποδοχή σας και, όπως είπατε, και εγώ θεωρούσα ότι είχα επισκεφθεί τη χώρα, αλλά είναι τόσο παλιά, που είναι σαν να το είχα ξεχάσει» σημείωσε ο πρίγκιπας Κάρολος και συμπλήρωσε: «Εγώ, όσο και η σύζυγος μου, έχουμε επισκεφθεί τη χώρα και σήμερα θεωρούμε ότι αποτελεί μία πάρα πολύ σημαντική ευκαιρία το γεγονός ότι κάνουμε αυτήν την επίσημη επίσκεψη στη χώρα σας. Αυτή η επίσκεψη υπογραμμίζει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Δεσμοί, οι οποίοι είναι μακραίωνοι και ελπίζω ότι στο μέλλον θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε όλα αυτά που μοιραζόμαστε ήδη και ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολλά όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας και το θέμα της μετανάστευσης και σχετικά με όλες τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Είμαι ευγνώμων στην ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που επέδειξε, καθώς και για τη συνεργασία που έχει διασφαλίσει σε όλους αυτούς τομείς. Και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε αυτήν τη σπουδαία φιλία και στο μέλλον. Είμαι σίγουρος γι'' αυτό».

Συνάντηση με τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανήρτησε μήνυμα στο twitter με το οποίο επισήμανε πως «είχα σήμερα τη χαρά να συναντήσω τον πρίγκιπα Κάρολο και να έχω μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του, τόσο για τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και την Βρετανία, όσο και για το μέλλον των δύο χωρών μας».

Στο μεταξύ, το Μουσείο Μπενάκη επισκέφθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σύντροφος του πρωθυπουργού Μπέττυ Μπαζιάνα και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πριγκιπικού ζεύγους του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας. Η κα Μπαζιάνα είχε την ευκαιρία να ξεναγήσει στη σημαντική αυτή συλλογή τη δούκισσα της Κορνουάλης, η οποία έχει εκδηλώσει την αγάπη της για τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας, όπως άλλωστε και ο πρίγκιπας Κάρολος.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, μετά τις σημερινές συνατήσεις τους, θα συναντηθούν αύριο με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του πραγματοποιούν από σήμερα τριήμερη επίσκεψη στη Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Guardian: Ο Κάρολος επισκέπτεται την Ελλάδα για να γιατρέψει παλιές πληγές

Για ιστορική επίσκεψη του πρίγκηπα Καρόλου στην Ελλάδα κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Guardian, που σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρατεύει ένα από τα πιο ισχυρά "όπλα" του με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με φόντο τις ολοένα και πιο περίπλοκες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η «βασιλική επίθεση γοητείας», όπως την αναφέρει ο Guardian, που ξεκινά με την επίσκεψη του πρίγκηπα και της δούκισσας της Κορνουάλης στην Αθήνα την Τετάρτη, επισήμως στοχεύει στο να αναδείξει τους μακροχρόνιους στρατιωτικούς και ναυτικούς δεσμούς των δύο χωρών αλλά ο πρίγκηπας Κάρολος θεωρεί πως η τριήμερη επίσκεψη θα μπορούσε να γιατρέψει μια πληγή που έχει τις ρίζες της δεκαετίες πίσω καθώς έχει εκφράσει δημοσίως τα συναισθήματά του για το ότι η γενέτειρα του πατέρα του, η Ελλάδα, είναι μια «πολύ ιδιαίτερη χώρα» για την οποία τρέφει μεγάλη αγάπη.

«Πέρα από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και από πολύ παλιά τρέφω αγάπη για την κουλτούρα της και την αρχαία ιστορία της», δήλωσε ο ίδιος στην "Καθημερινή" και πρόσθεσε πως «είμαι τόσο τυχερός που έχω επισκεφτεί κάποια από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας».

O Guardian αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγε χώρες που δεν έχει επισκεφτεί επίσημα η βασίλισσα και επισημαίνει πως ο δούκας του Εδιμβούργου, γεννημένος ως έλληνας πρίγκηπας στην Κέρκυρα, αναγκάστηκε να φύγει μετά τη μικρασιατική καταστροφή του 1923, με τον πατέρα του, τον πρίγκηπα Άντριου, γλυτώνοντας για πολύ λίγο την καταδίκη σε θάνατο. Στη συνέχεια, οι σχέσεις επιδεινώθηκαν όταν οι Έλληνες ψήφισαν για να εξαφανίσουν τη μοναρχία, ανατρέποντας τον βασιλιά Κωνσταντίνο, σε ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα το 1974.

Σημειώνεται ότι η περιοδεία στην Ελλάδα ήταν αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης και βάζει τέλος σε μια 45χρονη περίοδο κατά την οποία οι δύο χώρες δεν είχαν κάνει επίσημα επισκέψεις σε επίπεδο έθνους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης σημείωσε σχετικά πως «αυτή η επίσκεψη σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στις αγγλοελληνικές σχέσεις, είναι συμβολική και πολύ θετική και το λέω αυτό ως φανατικός ρεπουμπλικανός.

«Ως φυσικός διάδοχος, η επίσκεψη του Καρόλου μπορεί να αποφορτίσει τις εντάσεις εκ μέρους μιας οικογένειας που νιώθει αδικημένη από την εκθρόνιση ενός δικού της. Ο Κωνσταντίνος είναι οικείος της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας, αλλά ακόμη και αυτός έχει συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Τώρα πρέπει να κάνουν το ίδιο και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ», επισήμανε ο καθηγητής Κέβιν Φέδερστοουν, επικεφαλής του Hellenic Observatory του Londons School of Economic.

Φωτογραφίες: Intime News