Στη λίστα του Politico με τα 28 πρόσωπα που διαμορφώνουν την Ευρώπη, ο Α. Παπαχελάς

Στη λίστα του Politico με τα 28 πρόσωπα που διαμορφώνουν την Ευρώπη, ο Α. Παπαχελάς

Στη λίστα του Politico με τα 28 πρόσωπα από 28 χώρες που «διαμορφώνουν, ταρακουνούν και ανακινούν την Ευρώπη» συμπεριλαμβάνεται ο Έλληνας δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς.

Όπως αναφέρει το Politico.eu, ο Α. Παπαχελάς, ο οποίος είναι διευθυντής της ελληνικής εφημερίδας Καθημερινή και πολύ γνωστό πρόσωπο της τηλεόρασης, υπερηφανεύεται για μια υγιή δόση σκεπτικισμού, ακόμα και αν αυτό σημαίνει τη δημιουργία εχθρών. «Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα», είχε πει κάποτε. «Δεν γράφω και δεν κάνω προγράμματα για να αρέσουν. Μου αρέσει να λέω τη γνώμη μου, ακόμα και αν αυτή είναι αντίθετη στο ρεύμα».

«Έχουμε μόλις λίγες μέρες που απομένουν για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», έγραψε ο Α. Παπαχελάς σε στήλη του στις 28 Ιουνίου, μια ημέρα έπειτα από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον Α. Τσίπρα, που εξέπληξε τόσο τους πιστωτές όσο και τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Σύμφωνα με το Politico, τα συχνά του editorials συμβαδίζουν με την αστική μεσαία τάξη των Ελλήνων που νιώθουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρομοκρατήθηκαν από την προοπτική αποχώρησης από αυτή. Ο Α. Παπαχελάς, συχνά, επικαλείται τον αείμνηστο συντηρητικό Έλληνα πολιτικό Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος μίλησε για το «ευρωπαϊκό πεπρωμένο της Ελλάδας» και εργάστηκε πεισματικά για την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ενότητα, πράγμα που έγινε τελικά το 1981.

Ο ευρωπαϊσμός του Παπαχελά, σε συνδυασμό με την αναγνώριση του ελαττωματικού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος της χώρας του, χτυπούν μια χορδή συμπάθειας και εκτός Ελλάδας, με την Καθημερινή να έχει αποκτήσει διεθνή εκτίμηση υπό τη διαχείρισή του.

Τέλος, αναφέρει το δημοσίευμα, ο Α. Παπαχελάς είχε προσκληθεί πριν δύο χρόνια στην ετήσια διάσκεψη των παγκόσμιων πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών της λέσχης Bilderberg, ενώ η Καθημερινή αποτελεί την αγαπημένη «στάση συνεντεύξεων» για τους ξένους αξιωματούχους που επισκέπτονται την Αθήνα.

«Το διαφημιστικό του σλόγκαν για την Ευρώπη: Η δύναμη της ανεκτικότητας, του συμβιβασμού, του πολιτισμού και της ισορροπημένης ανάπτυξης.

Ιστορική προσωπικότητα που θαυμάζει: Winston Churchill.

Τρία πράγματα που θα έπαιρνε μαζί του όπου κι αν πήγαινε: Το μικρό 'σημειωματάριο έμπνευσης' που του χάρισε η γυναίκα του, το τηλέφωνό του και τα γυαλιά οράσεως».

Σημειώνεται πως μαζί με τον Α. Παπαχελά στη λίστα του Politico περιλαμβάνονται οι εξής:

1) Viktor Orban
2) Margrethe Vestager
3) Nicola Sturgeon
4) Refugees Welcome Founders & Horst Seehofer
5) Stromae
6) Isabelle Falque-Pierrotin
7) Albert Rivera
8) Valdis Dombrovskis
9) Maria Elena Boschi
10) Thomas Wieser
11) Mats Persson
12) Panti Bliss A.K.A. Rory O'neill
13) Stanislaw Gadecki
14) Karel Janecek
15) Alexis Papahelas
16) Princess Mabel
17) Taavet Hinrikus
18) Harris Georgiades
19) Tomas Valasek
20) Ozan Yanar
21) Laura Codruta Kovesi
22) Ivo Boscarol And Matevz Lenarcic
23) Antanas Guoga
24) Mate Rimac
25) Eva Paunova
26) Katrine Camilleri
27) Catarina Martins
28) Liz Wenger