Στα επίπεδα των 50.000 τα κρούσματα σήμερα - Κορύφωση μέσα στον Ιανουάριο

Στα επίπεδα των 50.000 τα κρούσματα σήμερα - Κορύφωση μέσα στον Ιανουάριο

Καλπάζει ο αριθμός των κρουσμάτων. Με βάση τις πρωινές ενδείξεις είχαν ξεπεράσει τις 30.000, με τις πληροφορίες να μιλούν για αριθμό που θα κυμανθεί στα επίπεδα των 50.000. 

Ο αριθμός αυτός είναι μια πρώτη απεικόνιση των πολλαπλών επαφών και του συγχρωτισμού την εβδομάδα των Χριστουγέννων, γεγονός που σημαίνει ότι όταν καταγραφούν και εκείνες των ημερών της Πρωτοχρονιάς, είναι πολύ πιθανό ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων να ξεπεράσει τις 60.000 ή να αγγίξει ακόμα και τις 80.000 όπως έχει εκτιμήσει το μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Η εκτόξευση του δείκτη θετικότητας στο «εξωπραγματικό» 22,41%, όταν το όριο συναγερμού είναι το 4% και η αναμενόμενη εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού -λόγω της ξέφρενης διασποράς της υπερμετοδοτικής Όμικρον προϊδεάζει για ένα δυσθεώρητο 5ο κύμα, που θα κορυφωθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Αντιστοίχως στη Γαλλία οι εκτιμήσεις των ειδικών προβλέπουν 500.000 κρούσματα σε μια ημέρα, αλλά παρότι τα σενάρια από αριθμητικής πλευράς μοιάζουν εφιαλτικά, τα σχολεία στη Γαλλία άνοιξαν, με μάσκες, αυξημένο testing για τους μαθητές και plan B πρόληψης αναπληρωτών καθηγητών, σε περίπτωση που η διασπορά της Όμικρον δημιουργήσει ελλείψεις στο διδακτικό προσωπικό, από τις αναρρωτικές άδειες.

Παρόμοιος είναι ο οδικός χάρτης που υιοθετείται στη Μ. Βρετανία, με τα σχολεία να ανοίγουν με μάσκες και testing, αλλά και με συνταξιούχους καθηγητές μνα επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες αν καταγραφούν σημαντικές ελλείψεις στο διδακτικό προσωπικό.

Τον δρόμο της κανονικής επιστροφής των μαθητών στο σχολείο-σε πείσμα των σεναρίων που μιλούσαν για παράταση των διακοπών -επέλεξαν και οι ΗΠΑ, παρότι ο πήχης των ρεκόρ των ημερήσιων νέων διαγνώσεων καθημερινά ανεβαίνει πιο ψηλά.

Όπως εκτιμά ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η μετάθεση του ανοίγματος των σχολείων για λίγες ημέρες-καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν την κορύφωση του παλιρροϊκού κύματος της Όμικρον-θα συνεισέφερε κατά 9% στη μείωση της διασποράς, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές θα έμεναν σπίτι και δεν θα ξεχύνονταν στις πλατείες. Αυτό όμως κανείς δεν μπορεί να το διασφαλίσει και υπερισχύουν οι φωνές των ειδικών που υπογραμμίζουν πως το πιο ελεγχόμενο περιβάλλον για τα παιδιά (και το πιο υγιές και το πιο φυσιολογικό) είναι το σχολείο και όχι η τηλεκπαίδευση.

Στο μεταξύ προχωρούν οι εμβολιασμοί στους μαθητές, με περισσότερα από 21.500 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών να έχουν ήδη εμβολιαστεί και 85.500 παιδιά να έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών, τέσσερα στα δέκα παιδιά είναι εμβολιασμένα (ποσοστό 39,5%) ενώ στην ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών πλησιάζουμε την εμβολιαστική κάλυψη των έξι στους δέκα έφηβους (ποσοστό 53,7%), όπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τα ποσοστά αυτά σε συνδυασμό με τα ευρήματα νέας μελέτης που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός στα παιδιά και τους εφήβους τα προφυλάσσει κατά 92% από το να κολλήσουν κορονοϊό, μαζί με τα αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα των σχολείων και το αυξημένο testing προλειαίνουν τον δρόμο για μια ομαλή επιστροφή των μαθητών στο φυσιολογικό τους περιβάλλον.

Ήδη στις ΗΠΑ ο FDA άναψε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό με ενισχυτική δόση των παιδιών κι εφήβων ηλικίας 12-15 ετών, ενώ το Ισραήλ διατηρώντας το παγκόσμιο προβάδισμά του άναψε το πράσινο φως για την χορήγηση της 4ης δόσης στους άνω των 60 ετών.