Στ. Θεοδωράκης: Να δημιουργηθεί το κοινοβούλιο του κέντρου

Στ. Θεοδωράκης: Να δημιουργηθεί το κοινοβούλιο του κέντρου

Ακριβώς δύο χρόνια από την ίδρυση του κινήματος και από το βήμα του 2ου Συνέδριου του Ποταμιού, που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα θα παραμείνει αυτόνομο, παρ'' ότι  εμφανίστηκε θετικός στην προοπτική συγκρότησης ενός ευρύτερου πολιτικού φορέα, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. 

Ενός φορέα χωρίς προαπαιτούμενα, φράξιες και (κούφια) ιδεολογικά ταμπού, χωρίς συμφωνίες κορυφής αλλά με τη συνδρομή της βάσης... 

Ο κ. Θεοδωράκης, με διάθεση (και) αυτοκριτικής, καθώς τόνισε ότι «τα περισσότερα λάθη τα έκανα εγώ» παρουσιάστηκε ενωτικός για το χώρο του κέντρου, εξαιρετικά οξύς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας, αλλά και σ' όλες τις παθογένειες σε παιδεία, δικαιοσύνη, πολιτική και κοινωνία.

Στην εισήγησή του, πρότεινε τη δημιουργία του «του Κοινοβουλίου του Κέντρου», προκειμένου όπως είπε, «να γίνει μια μεγάλη συνάντηση όλων αυτών που έχουν τις ίδιες αγωνίες. Να ξεκινήσουν αυτοί και όχι οι ηγεσίες. Στο Κοινοβούλιο του Κέντρου μπορούν να μετέχουν στελέχη από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, στελέχη του Δικτύου, Στελέχη των Κινήσεων Πολιτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στελέχη από τους Μεταρρυθμιστές - από τους αληθινούς Μεταρρυθμιστές, όχι τους ιμιτασιόν που κυκλοφορούν πολύ τις τελευταίες μέρες - στελέχη από την Επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, στελέχη της Δράσης, στελέχη του Κοινωνικού Συνδέσμου, στελέχη του Μπροστά - οι 35αρηδες της πολιτικής-, στελέχη από την πρωτοβουλία των ''58.  

«Μας ρωτάνε τι είμαστε; Είμαστε λίγο αριστεροί και λίγο δεξιοί; Είμαστε πολίτες, με μία μόνο βεβαιότητα: Ότι σήμερα δεν υπάρχουν βεβαιότητες και μονόδρομοι. Μας αρέσει το νοικοκύρεμα αλλά και οι πειραματισμοί. Μας αρέσει η παράδοση αλλά στηριζόμαστε στην καινοτομία», συμπλήρωσε.

Κέντρο δε σημαίνει απλώς δύο αρνήσεις: «ούτε Αριστερά, ούτε Δεξιά». Κέντρο σημαίνει μετριοπάθεια αλλά και ριζοσπαστισμός στην επινόηση σύνθετων λύσεων. Τα προβλήματα δεν έχουν de facto αριστερές ή δεξιές λύσεις. Στο κέντρο, τα χρώματα φαίνονται ζωηρότερα. 

Πάμε λοιπόν στο ερώτημα που μας θέτουν πολλοί φίλοι: «Μπορεί μόνο του το Ποτάμι»; Απαντήσαμε από την πρώτη μέρα. Όχι, δε μπορεί. Αυτή τη χώρα θα τη σώσει η συνωμοσία του καλού. Οι φιλικές εταιρείες που θα ξεπηδήσουν σε όλες τις γειτονιές. 

Κάποιοι λένε «να ενωθούνε τα κόμματα του κέντρου». Δηλαδή; Αν είμαστε εμείς οι ίδιοι, αλλά μαζί και όχι χωριστά θα πολλαπλασιαστεί η συνολική εκλογική μας επιρροή; Πώς θα γεννηθεί ένα καινούργιο - καινούργιο κόμμα από τρία ή τέσσερα μικρότερα κόμματα που πλειοψηφεί το παλιό;

Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε πως «κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής δεν πρέπει να μετέχουν, ούτε από το Ποτάμι, ούτε από άλλα κόμματα. Και το Κοινοβούλιο του Κέντρου να συζητήσει, να μελετήσει, να συσπειρώσει, να προτείνει, να οργανώσει… Εκεί θα μετρηθεί η ανάγκη και η διαθεσιμότητα, για ένα πραγματικό Κίνημα αλλαγής. Εκεί θα φανεί πόσοι πραγματικά το θέλουν, τι προτείνουν και τι θυσιάζουν. Χωρίς στημένες κομματικές συνδιασκέψεις, χωρίς παζάρια, με ξεκάθαρη όμως μεταρρυθμιστική ατζέντα και με σαφείς  διαχωριστικές γραμμές από τα λάθη και τις πρακτικές του χθες».

Για τον επικεφαλής του Ποταμιού η εκλογή από τη βάση μιας νέας ηγεσίας, μπορεί να είναι η κατάληξη αυτής της πορείας. «Όμως το ξαναλέω: όλα θα εξαρτηθούν από τις δυνάμεις που θα κινητοποιηθούν, από τις δυνάμεις που θα προστεθούν. Χωρίς τη νέα γενιά, δεν μπορεί να γεννηθεί τίποτα καινούργιο. Οι παλαίμαχοι δεν μπορεί να είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές. Χρειάζονται νέα μυαλά, καθαρά χέρια, νέες δυνάμεις», σημείωσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «το Ποτάμι δε θα αδρανοποιηθεί περιμένοντας το μεγάλο Κέντρο, τη μεγάλη Κεντροδεξιά ή τη μεγάλη Κεντροαριστερά. Ούτε θα διαλυθεί, ούτε θα μοιράσει τα ιμάτιά του. Ο τόπος μάς χρειάζεται όρθιους στο Κοινοβούλιο, στους δρόμους, στην αγορά, παντού, και όχι κλεισμένους σε ένα γραφείο να επεξεργαζόμαστε θεωρητικά σχέδια κατάληψης της Βαστίλης». Παράλληλα, διαβεβαίωσε τα στελέχη του πως «ανάλογα τη συγκυρία, ανάλογα τα εμπόδια, ανάλογα τις ανάγκες της χώρας, εμείς θα πρωτοστατούμε σε μικρές ή σε μεγάλες συνεργασίες, στη Βουλή και στην κοινωνία. Και ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις μεγάλες αλλαγές απέναντι στο λαϊκισμό και την καθυστέρηση. Ας το κάνουν αυτό και όλοι οι άλλοι.»

Αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τα δύο κόμματα να συγκρουστούν με τον λαϊκισμό, κάνοντας έμπρακτη αυτοκριτική. «Μπορούν να τολμήσουν συγκρούσεις με συντεχνίες και συμφέροντα που υπηρέτησαν τα χρόνια της εξουσίας τους;  Ας το αποδείξουν. Εμείς το έχουμε αποδείξει και το έχουμε πληρώσει», είπε.

Λαϊκισμός ή μεταρρυθμίσεις, οι δύο επιλογές

Παράλληλα, ο Στ. Θεοδωράκης ανέπτυξε μια εκτενή ατζέντα θεμάτων επί των οποίων υποστήριξε ότι απαιτούνται μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όντας ιδιαίτερα οξύς αλλά και άμεσος σε ότι αφορά το λαϊκισμό και τις μεταρρυθμίσεις! «Η Ελλάδα έχει δύο δρόμους: Λαϊκισμό ή μεταρρυθμίσεις. Δυνατή οικονομία- Δικαιοσύνη -Παιδεία δεν θα έχουμε ποτέ, αν δε νικηθούν οι δυνάμεις του λαϊκισμού, αν δε νικηθούν αυτοί που λένε μεγάλες κουβέντες και δεν εννοούν τίποτα», είπε σ΄ άλλο σημείο ο κ. Θεοδωράκης και άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα: «Η κυβέρνηση γέρασε πριν την ώρα της. Όλοι εναντίον όλων. Γιατί; Επειδή δεν υπάρχουνε. Επειδή έχει καταρρεύσει το αφήγημά της. Πού πάει; Γιατί πάμε; Σαν τους ναυαγούς σε μια θάλασσα από σκουπίδια γαντζώνονται από την εξουσία μέχρι να περάσει το επόμενο κύμα. Και μετά; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ απέτυχε, πρέπει να φύγει» τόνισε, και συμπλήρωσε: «Οι δυνάμεις που ψήφισαν τον Αύγουστο τη συμφωνία, πρέπει να βρουν λύση. Η χώρα, δε θέλει να στηθεί στην ουρά για διαβατήρια, ούτε για συνάλλαγμα. Η χώρα θέλει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ένα σχέδιο ανάπτυξης της παραγωγής».

Ο κ. Θεοδωράκης περιέγραψε τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις τις οποίες έχει άμεση ανάγκη η χώρα: Τη συγκρότηση ενός «ριζοσπαστικού κοινωνικού κράτους» με δίκαιη κατανομή βαρών, ειδικά προγράμματα για τα παιδιά, την παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία, με δημόσιες επενδύσεις που να είναι κοινωνικές επενδύσεις, εθνική συμφωνία για ένα οικουμενικό σύστημα υγείας κι ένα ζωτικό ελάχιστο εισόδημα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Παράλληλα, έκανε αναφορά και στη σύλληψη των τριών δημοσιογράφων, μιλώντας για σκοτεινή ιστορία. «Υπάρχει μια ακροδεξιά εφημερίδα που εκθειάζει 2-3 συγκεκριμένους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, αυτή η εφημερίδα βρίζει το Ποτάμι, ότι είναι όργανο συμφερόντων - ότι είμαστε διεφθαρμένοι. Και ο ιδιοκτήτης αυτής της εφημερίδας συλλαμβάνεται ως εγκέφαλος μιας συμμορίας!  Εκβιάζουν, παίρνουν λεφτά, τα δίνουν σε sites για να προβάλλουν και αυτά με τη σειρά τους υπουργούς και να βρίζουν το Ποτάμι!» παρατήρησε. 

«Τι συμπεράσματα μπορούν να βγουν από αυτή την ιστορία; Ρώτησα και τον κ. Τσίπρα στη Βουλή αλλά δεν μου απάντησε. Ποια είναι η σχέση τους με τα βοθρολύματα της δημοσιογραφίας; Πως επιβιώνουν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι του ΣΥΡΙΖΑ στα Social Media και σε κάποια sites; Τα μαύρα κουτιά της δημοσιογραφίας πώς επιβιώνουν; Ποιος τους πληρώνει και από ποιους λογαριασμούς; Να απαντήσουν, ή να αφήσουν την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να τα ερευνήσει όλα» σημείωσε.

Για τις δραματικές εξελίξεις στο προσφυγικό κάνοντας λόγο για «έγκλημα της κυβέρνησης» ο κ. Θεοδωράκης τόνισε:«Οι ανοησίες τους είναι γραμμένες στην ιστορία, αλλά τώρα η υπόθεση έχει ξεφύγει. H Ευρώπη γυρνάει στα χρόνια των εθνικών ανταγωνισμών. Η απραξία των ηγετών της στρέφει τον κόσμο ακροδεξιά. Όμως το προσφυγικό και το μεταναστευτικό δε θα λυθεί με φράκτες και αφορισμούς, Η λύση, και εδώ, είναι περισσότερη Ευρώπη. Να μοιραστούμε τις ευθύνες, να φροντίσουμε τους πρόσφυγες, να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκά σώματα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, να χτυπήσουμε τους διακινητές.

Είναι δυνατόν να αφήνουμε τις χώρες να ρημάζουν, για να πλουτίζουν τα κυκλώματα; Οι μετανάστες πρέπει να γυρίσουν πίσω  στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή, είναι το κλειδί της λύσης»

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης έστρεψε τα βέλη του και προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, καλώντας να δείξουν τη δύναμή της Ευρώπης που έχει χάσει το όραμά της. «Κυνηγώντας τις υποδιαστολές στους προϋπολογισμούς άφησε την ελπίδα να φύγει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

- Χ. Θεοχάρης: Δεν θέτω κανένα θέμα ηγεσίας

- Γ. Μαυρωτάς: Η μεγάλη ευκαιρία του Ποταμιού, το timing είναι ιδανικό

- Φέρχοφσταντ vs Πιτέλα: ένα debate εφ' όλης της ύλης

- Θ. Θεοχαρόπουλος: Μην κάνετε τα ίδια λάθη με τη ΔΗΜΑΡ, ελάτε να συνεργαστούμε

- Γ. Παπανδρέου: Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να κάτσουν ισότιμα γύρω από ένα τραπέζι

- Κυρ. Μητσοτάκης: Είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου

- Σκληρή κριτική από τον Κώστα Σημίτη

- Θ. Σκυλακάκης: Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το ταχύτερο

- Μέτωπο Μητσοτάκη-Γεννηματά-Θεοδωράκη για άμεση συνάντηση πολιτικών αρχηγών