Spiegel: Χειροτερεύει η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

Spiegel: Χειροτερεύει η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

Στις καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», σημειώνοντας ότι «πάνω από 32.000 άνθρωποι περιμένουν την καταγραφή τους».

«Όλο και χειρότερη γίνεται η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις εξελίξεις στη χώρα μας σε ότι αφορά το μεταναστευτικό. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα επισημαίνει ότι, μέσα σ΄ένα Σαββατοκύριακο, πάνω από 1.350 πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα.

«Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, στην Ελλάδα βρήκαν καταφύγιο τόσοι πολλοί μετανάστες, όπως συνέβη το 2016. Και το περασμένο Σαββατοκύριακο, περισσότεροι από 1.350 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου», συνεχίζει το ο αρθρογράφος.

«Η ελληνική ακτοφυλακή ανέφερε ότι έχει διασώσει από την Παρασκευή έως και την Δευτέρα το πρωί, 658 μετανάστες και πρόσφυγες. Άλλοι 730 μετανάστες έφτασαν μόνοι τους στα ελληνικά νησιά. Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν τη Δευτέρα 179 αιτούντες άσυλο...», προσθέτει και συνεχίσει: Για να αποσυμφορήσει τους υπερπλήρης προσφυγικούς καταυλισμούς,η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου τη σταδιακή μετεγκατάσταση 20.000 μεταναστών στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου...».

«Η μετεγκατάσταση προσφύγων στην ενδοχώρα προκάλεσε πρόσφατα την αντίδραση των κατοίκων. Αρκετές πόλεις και χωριά είχαν διοργανώσει διαδηλώσεις κατά των μεταναστών», καταλήγει το γερμανικό δημοσίευμα.

«Από την κόλαση της Μόριας στην ελληνική ενδοχώρα»

Την ίδια ώρα ρεπορτάζ της DW, αναφέρει ότι η Μόρια βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ η ελληνική κυβέρνηση με αυστηρότερα μέτρα για το άσυλο και μεταφορές στην ενδοχώρα, προσπαθεί να δώσει λύσεις. 

«Όσοι φτάνουν στη Σκάλα Συκαμιάς μεταφέρονται στο κέντρο πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας. Αρχικά προοριζόταν για 2.000 ανθρώπους, σήμερα όμως εδώ ζουν 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι περισσότεροι νεοαφιχθέντες δεν ζουν μέσα στον χώρο του προσφυγικού κέντρου αλλά σε σκηνές στους ελαιώνες που το περιτριγυρίζουν», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ.

«Οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες και παντού υπάρχουν σκουπίδια. Πόσιμο, τρεχούμενο νερό δεν υπάρχει. Τη νύχτα συχνά ξεσπούν βίαια επεισόδια και οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν. Για όσους διαμένουν στις σκηνές η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί μόνο ως κόλαση. Οι στιγμές ευτυχίας είναι δυσεύρετες, ωστόσο πού και πού υπάρχουν. Όπως το στιγμιότυπο με μια ομάδα νέων από το Κονγκό που επιτέλους θα φύγουν από τη Μόρια»», αναφέρει η Deutsche Welle και συνεχίζει: «Δεκάδες άνθρωποι περιμένουν το λεωφορείο, φορτωμένοι με αποσκευές. Προορισμός τα προσφυγικά κέντρα στην ενδοχώρα. Γέλια και δάκρυα μαζί, συναισθήματα πίκρας και χαράς εναλλάσσονται. Σε μια άλλη γωνιά η Ραχά Ναμίρι, μια 24χρονη Αφγανή μητέρα, που έφευγε την ίδια μέρα μαζί με άλλες 200 αιτούσες άσυλο για την κεντρική Ελλάδα. Μέσα στη δυστυχία της Μόριας γνώρισε κάποιες φίλες που θα της λείψουν έντονα, όπως λέει με δάκρυα στα μάτια».

Τέλος ειδική αναφορά γίνεται στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών που αυξάνονται συνεχώς, παρά τις μεταφορές αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα. «Με τη νέα όξυνση των προσφυγικών ροών αυξήθηκε και ο αριθμός των μεταφορών σε προσφυγικά κέντρα της ελληνικής ενδοχώρας. Η ελληνική κυβέρνηση με αντίστοιχα μέτρα καθώς και με την αυστηροποίηση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου ευελπιστεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Μέχρι το τέλος του χρόνου στόχος είναι η μεταφορά 20.000 ανθρώπων από τα νησιά του Αιγαίου», αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ.