«Σοβαρή κρίση» στους κόλπους της ΕΕ σε ενδεχόμενο Brexit

«Σοβαρή κρίση» στους κόλπους της ΕΕ σε ενδεχόμενο Brexit

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε σήμερα ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προκαλέσει "σοβαρή κρίση" στους κόλπους της ΕΕ, σε συνέντευξή του στο BBC.

"Η ΕΕ έχει κλυδωνιστεί πάμπολλες φορές από κρίσεις, είτε πρόκειται για κρίση οικονομική ή μεταναστευτική", είπε ο Ντούντα στην πρώτη του συνέντευξη σε διεθνές μέσο ενημέρωσης μετά την εκλογή του στην πολωνική προεδρία τον Μάιο.

"Δεν έχουμε παρωπίδες. Μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλέσει σοβαρή κρίση στους κόλπους της ΕΕ. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία επ'' αυτού", τόνισε προσδιορίζοντας το κόμμα Νόμο και Δικαιοσύνη στο οποίο πρόσκειται και το οποίο διατηρεί την πλειοψηφία στο εθνικό κοινοβούλιο, "ευρω-ρεαλιστικό" και όχι ευρωσκεπτικιστικό. "Θέλουμε η ΕΕ να είναι αποτελεσματική. Για να προβλέπει οποιοδήποτε ενδεχόμενο μελλοντικό πρόβλημα που μπορεί να βρεθεί στο δρόμο της", είπε.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι διαφωνεί με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για τη βούλησή του να στερήσει από τους μετανάστες που προέρχονται από την ΕΕ κοινωνικά επιδόματα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων χρόνων τους στη Βρετανία. "Δεν συμφωνώ στην παραβίαση των θεμελιωδών μας ελευθεριών που προβλέπονται στο πλαίσιο της ΕΕ και της οποίας μιας από τις αρχές είναι η μη διάκριση", τόνισε δηλώνοντας "εντελώς αντίθετος στην αλλαγή αυτής της αρχής".

Στο Λονδίνο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα "καταστρέψει" τη χώρα ανοίγοντας εκ νέου τη δημόσια συζήτηση για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και θα "αποδυναμώσει σοβαρά" την ΕΕ. "Συνεπώς παρότι είμαι παλιός επικριτής του οργανισμού αυτού, είναι απίθανο να ψηφίσω το 2016 υπέρ της εξόδου" από αυτόν, δήλωσε ο συντηρητικός πολιτικός, ο οποίος είναι πλέον μέλος της Βουλής των Λόρδων, της άνω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ