Το σχέδιο αποσυμπίεσης των ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα - Ανησυχία για ανεμβολίαστους και σχολεία

Το σχέδιο αποσυμπίεσης των ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα - Ανησυχία για ανεμβολίαστους και σχολεία

Σχέδιο αποσυμπίεσης των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα εκπονούν οι υγειονομικές Αρχές, καθώς Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα έχουν μπει ήδη στην «κόκκινη» κατηγορία 4 του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ σε επίπεδο ετοιμότητας 3 (πορτοκαλί) παραμένουν και άλλες περιοχές στη Μακεδονία (όπως η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία, η Καστοριά, η Δράμα, η Ξάνθη και η Καβάλα). 

Το σχέδιο έχει στόχο να μη φρακάρουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές COVID των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Βορείου Ελλάδας εξαιτίας της μεταφοράς ασθενών από τις όμορες περιοχές προς την Θεσσαλονίκη.

Έχοντας πλέον την πολύτιμη πείρα των 19 μηνών συνεχόμενης μάχης με την πανδημία αλλά και το μεγάλο δίδαγμα του περσινού μαύρου Νοέμβρη της Θεσσαλονίκης και γνωρίζοντας ότι τα αυξημένα περιστατικά και περισσότερο τα παιδιατρικά περιστατικά που θα χρειαστούν νοσηλεία στα νοσοκομεία «Παπανικολάου» και Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης θα δημιουργήσουν έλλειψη κλινών, ομάδες γιατρών από την Αθήνα ετοιμάζονται να ταξιδέψουν προς τον Βορρά, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους υγειονομικούς στη διαχείριση των Covid ασθενών.

Οι ασθενείς με Covid πνευμονία και επιπλοκές διαφέρουν από τους ασθενείς με απλές αναπνευστικές λοιμώξεις και στο τέταρτο κύμα -όπως και στο αναμενόμενο πέμπτο κύμα- το ζητούμενο είναι τα περιφερειακά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας να κρατήσουν τα περιστατικά Covid (κατ’ αναλογία με τη δυναμικότητά τους), ώστε να μην διακομισθούν όλα στη συμπρωτεύουσα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις παιδιατρικές κλινικές και τις παιδιατρικές ΜΕΘ, μια και η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται εύκολα στον παιδικό και εν πολλοίς ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Τα μέτρα που ισχύουν για περιοχές στο «κόκκινο»

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν για τις περιοχές που είναι στο κόκκινο επίπεδο είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
     
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
     
  • Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών

Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα προβληματίζει και προκαλεί ανησυχία, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν ορισμένες από τις περιοχές, όπως είναι οι συχνές επισκέψεις από τα Βαλκάνια.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με μέλη της επιτροπής, δεν είναι η Θεσσαλονίκη αυτή καθ’ αυτή που έχει πρόβλημα, αλλά οι γύρω περιοχές, που εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις Περιφερειακές Ενότητες με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη περιλαμβάνονται η Ξάνθη, η Πέλλα, οι Σέρρες, η Δράμα, η Πιερία και το Κιλκίς.

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ στις δημόσιες υπηρεσίες
 

Εντωμεταξύ, μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή τεστ θα γίνεται η είσοδος στις δημόσιες υπηρεσίες, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης του ιικού φορτίου στη χώρα.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε οι πολίτες που θα προσέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετηθούν, να πληρούν τρεις προϋποθέσεις: να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test.

Κρούσματα σε σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα

Άλλο ένα γεγονός που προβληματίζει τις Αρχές είναι ο εντοπισμός κρουσμάτων κορονοϊού σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας. Κλειστά παραμένουν το ΣΤ΄Τμήμα Ένταξης (ΣΤ Τάξη), το ΣΤ2 (ΣΤ Τάξη), το ΣΤ2 Αγγλικά (ΣΤ Τάξη) του 1ου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης έως τις 6 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τις 3 Οκτωβρίου έχει κλείσει το ΣΤ2 Γενικής (ΣΤ Τάξη). Ενώ μέχρι την 1η Οκτωβρίου κλειστά παραμένουν η Γ2 (Γ Τάξη) είναι το 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης. 

Παρασκευής: Γιατί self test και εμβόλια είναι η μοναδική άμυνα για τα σχολεία

«Δεδομένης της αυξημένης μολυσματικότητας του στελέχους Δέλτα που κυριαρχεί στη χώρα μας, προκύπτει η εύλογη ανησυχία αν το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη διασπορά του κορονοϊού σε άτομα νεαρής ηλικίας. Τα μέσα για να περιορίσουμε τα μεταδόσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι καταρχάς ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο ποσοστό, και ο εμβολιασμός της σχολικής και φοιτητικής κοινότητας καθώς και η τήρηση των επιπλέον μέτρων προστασίας. Ο εμβολιασμός στα παιδιά και εφήβους άνω των 12 ετών θα λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας της ενδοσχολικής μετάδοσης διασφαλίζοντας έτσι την ομαλότητα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας», τονίζει ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ  Δημήτρης Παρασκευής σε άρθρο του στο Liberal.