Σε νέα φάση το έργο της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας

Σε νέα φάση το έργο της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας

Σε νέα φάση εισέρχεται το έργο διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, με την ονομασία "EuroAsia InterConnector".

Το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου, μήκους 1.518 χιλιομέτρων, το οποίο θα διασυνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη. Ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2012 και θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει 2.000 MW προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, θέτοντας έτσι τέρμα στην ενεργειακή απομόνωση του Ισραήλ, της Κύπρου και περιοχών της Ελλάδας.

Ο οργανισμός EuroAsia Interconnector ανέθεσε επίσημα τη διεξαγωγή τριών μελετών στις ιταλικές εταιρείες CESI S.p.A. και GAS S.r.l., κατά τη διάρκεια τελετής στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Λευκωσία.

Πρόκειται για μια μελέτη τεχνικού σχεδιασμού , μια μελέτη αναγνώρισης της βέλτιστης όδευσης του καλωδίου και μια μελέτη εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες αναμένεται να περατωθούν κατά τη διάρκεια του 2016.

Ο πρέσβης της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος, μετέφερε μήνυμα του Υπουργού Ενέργειας της Ελλάδας, Πάνου Σκουρλέτη, που υπογράμμισε τη σημασία του έργου για τη Ελλάδα και δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση το στηρίζει ολόψυχα.

Υπολογίζεται ότι το αναμενόμενο Κοινωνικό Οικονομικό Όφελος του EuroAsia Interconnector θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ.

Τα έργα για το αρχικό καλώδιο διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου μήκους 329 χιλιομέτρων αναμένεται να ξεκινήσουν κατά το 2017 και να ολοκληρωθούν το 2019. Η δεύτερη φάση θα συνδέσει την Κρήτη με την Αττική και την ηπειρωτική Ελλάδα κατά το 2020 και η τρίτη και τελική φάση θα συνδέσει το καλώδιο από την Κύπρο στην Κρήτη ενόψει της πλήρους υλοποίησης της «ενεργειακής λεωφόρου» μέχρι το 2022.

Το αναμενόμενο κόστος του έργου κατά την πρώτη και δεύτερη φάση ανέρχεται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και θα αναληφθεί πλήρως από τον οργανισμό EuroAsia Interconnector.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ