Σε κατ' οίκον περιορισμό 24 οικολόγοι ακτιβιστές στο Παρίσι

Σε κατ' οίκον περιορισμό 24 οικολόγοι ακτιβιστές στο Παρίσι

Σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκαν από τις γαλλικές αρχές 24 οικολόγοι ακτιβιστές πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής για την κλιματική αλλαγή του ΟΗΕ, που θα αρχίσει την Δευτέρα στο Παρίσι, σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο γάλλος υπουργός εσωτερικών ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη διότι οι 24 ακτιβιστές θεωρούνται ύποπτοι για τον σχεδιασμό βίαιων διαδηλώσεων στη διάρκεια της διάσκεψης για το κλίμα. Οι εργασίες αρχίζουν την Δευτέρα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

"Αυτοί οι 24 άνθρωποι τέθηκαν σε κατ΄οίκον περιορισμό επειδή υπήρξαν βίαιοι στη διάρκεια διαδηλώσεων στο παρελθόν και επειδή έχουν πει ότι δεν σεβαστούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης", ανέφερε ο Καζνέβ σε ομιλία του στο Στρασβούργο.

Μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, κατά τις οποίες 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απαγορεύοντας τις δημόσιες διαδηλώσεις και δίνοντας στην αστυνομία εκτεταμένες εξουσίες έρευνας και επιτήρησης.

"Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το τρομοκρατικό κίνημα, όμως οι δυνάμεις μας πρέπει να είναι πλήρως επικεντρωμένες στην προστασία του γαλλικού λαού", συνέχισε ο Καζνέβ, λέγοντας πως οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια διατάραξη θα εξέτρεπε την προσοχή της αστυνομίας από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Δεν διευκρίνισε πόσο καιρό θα παραμείνουν οι ακτιβιστές σε κατ΄οίκον περιορισμό,όμως γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως θα περιοριστούν στα σπίτια τους καθ΄όλη τη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ.

Ο διευθυντής της Greenpeace στη Γαλλία, Ζαν-Φρανσουά Ζιλιάρ, είπε πως, απ΄ ό,τι γνωρίζει, όλοι οι οικολόγοι που τέθηκαν υπό περιορισμό κατ΄ οίκον είναι ακτιβιστές ειρηνιστές που δεν διέπραξαν ποτέ βίαιες ενέργειες ούτε αντιμετωπίζουν οποιεσδήποτε κατηγορίες.

"Έχουμε την αίσθηση πως (η κυβέρνηση) θέλει να καταπνίξει την κριτική από την πλευρά των ακτιβιστών, αλλά με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αυτό είναι καταστολή", δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως 312 άνθρωποι -περιλαμβανομένων και των 24 οικολόγων ακτιβιστών- έχουν τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό στη Γαλλία αφότου κηρύχθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 14 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ