Σε έξαρση η γρίπη στην Ελλάδα - 18 νεκροί από τον Οκτώβριο

Σε έξαρση η γρίπη στην Ελλάδα - 18 νεκροί από τον Οκτώβριο

Την ανάγκη για επαγρύπνηση τόσο από τους αρμόδιους φορείς όσο και από τους πολίτες υποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, από την 40ή εβδομάδα του 2018 έως και την 4η εβδομάδα του 2019 ελέγχθηκαν 1.152 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία, με τα 301 να είναι θετικά για ιούς γρίπης, 299 για τον τύπο Α και μόλις δύο για τον τύπο Β. Την εβδομάδα 21-27 Ιανουαρίου στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν συνολικά 291 κλινικά δείγματα, με 141 να είναι θετικά στους ιούς γρίπης. Συγκεκριμένα, τα 139 ήταν τύπου Α και μόλις δύο ήταν τύπου Β. 

Από την 40ή εβδομάδα του 2018 έως και την 4η εβδομάδα του 2019 καταγράφηκαν 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων 112 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. Από αυτά μόνο το 18% ήταν εμβολιασμένο. Στη ΜΕΘ νοσηλεύθηκαν 65 άνδρες και 47 γυναίκες με το 85,7% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ να ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ από την έξαρση της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, μόνο την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν 12 θάνατοι ασθενών, ενώ τρία παιδιά νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Οι 12 θάνατοι έρχονται να προστεθούν στους 6 νεκρούς από τον Οκτώβριο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 18. 

Επίσης, κατά την 4η εβδομάδα του 2019 (21–27 Ιανουαρίου 2019) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα 3/2019.

 

Τέλος, στην έκθεση επισημαίνεται ότι το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 18 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 14 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 4 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. 

Σύμφωνα με τα πιο πάνω στοιχεία, η δραστηριότητα της γρίπης είναι υψηλή, αλλά παραμένει στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα. Ωστόσο, συστήνεται ο εμβολιασμός των πολιτών, ακόμα και τώρα που έχει παρέλθει η κατάλληλη εποχή εμβολιασμού, δηλαδή το φθινόπωρο. Πέρα από τον προληπτικό εμβολιασμό, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών, κ.λπ.), συνιστάται η αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιιικών τόσο σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όσο και σε εκείνους που εμφανίζουν βαριά συμπτώματα. Πάντως, τη φετινή χρονιά έχει εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού συγκριτικά με περασμένες χρονιές.