Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Εναλλαγή προσήμων και οριακές διακυμάνσεις παρουσιάζουν στις σημερινές συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγορές, οι οποίοι επιχειρούν να επανέλθουν σε θετικό έδαφος μετά από δύο διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, στη σκιά του υψηλού πληθωρισμού και του άλματος στις τιμές της ενέργειας.

Ειδικότερα στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης και οι τρεις δείκτες βρίσκονται πέριξ του αμετάβλητου, με μικρή πτώση 0,1% για τον Dow Jones, οριακές απώλειες 0,04% για τον S&P 500 και μικρή άνοδο 0,1% για τον Nasdaq.

Γενικότερα το επενδυτικό κλίμα παραμένει μάλλον ομιχλώδες, καθώς το ΔΝΤ προειδοποίησε σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάνει την ορμή της, την ώρα ο υψηλός πληθωρισμός δίνει στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες μικρότερα περιθώρια ελιγμών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ταμείο, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5,9% που είναι οριακά χαμηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουλίου (6%), ενώ για το 2022 παραμένει η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,9%.

Ωστόσο, για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ μείωσε την εκτίμηση του για το 2021 στο 6% από 7% προηγουμένως, προειδοποιώντας ότι οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν οδηγήσει σε βραδύτερη ανάπτυξη τις πιο πλούσιες χώρες.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι πιέσεις για αυξήσεις των τιμών θα υποχωρήσουν το 2022 και θα επανέλθουν στα προ πανδημίας επίπεδα στα μέσα του έτους.

«Αν και η νομισματική πολιτική μπορεί γενικά να παραβλέπει προσωρινές αυξήσεις στον πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για να δράσουν γρήγορα στην περίπτωση που οι κίνδυνοι από την αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών γίνουν πιο ουσιαστικοί σε αυτή την αχαρτογράφητη ανάκαμψη», αναφέρει η έκθεση, δείχνοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί.

Ένας ακόμα παράγοντας ανησυχίας που επανήλθε στο προσκήνιο είναι η κινεζική Evergrande, η οποία απέτυχε σήμερα για τρίτη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να καλύψει την αποπληρωμή κουπονιού ομολόγων της, εντείνοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενο ντόμινο με επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Πρόκειται για εξέλιξη που θέτει τους επενδυτές σε κίνδυνο σημαντικών απωλειών όταν λήξει η περίοδος χάριτος διάρκειας 30 ημερών για τον κινεζικό γίγαντα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με υποχρεώσεις συνολικού ύψους 300 δισ. δολαρίων.

Όπως σημειώνει άλλωστε το Reuters, εντός του 2022 λήγουν ομόλογα συνολικού ύψους 101,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν εκδώσει κινεζικές επενδυτικές real estate, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή CGS – CIMB αναφέρει σε σημείωμά της ότι «βλέπουμε να έρχονται περισσότερες χρεοκοπίες εάν δεν υπάρξει κάποια βελτίωση στο πρόβλημα ρευστότητας».

Διαβάστε Περισσότερα