Σε ΑΜΚ έως 2,1 δισ. ευρώ προχωρά η Eurobank

Σε ΑΜΚ έως 2,1 δισ. ευρώ προχωρά η Eurobank

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 2,122 δισ. ευρώ προχωρεί η Eurobank, με στόχο να καλυφθεί με ιδιωτικά κεφάλαια το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από το βασικό και το δυσμενές σενάριο των stress tests, όπως ανέφερε διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές για να αποτελέσματα εννεαμήνου.

Η διοίκηση της τράπεζας προτείνει reverse split σε αναλογία 1 νέα για κάθε 100 παλιές.

Σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, κ. Νικόλαος Καραμούζης, αναφέρει ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ανακοινώθηκε σήμερα, θα επιτρέψει στην Eurobank να καλύψει πλήρως τις εποπτικές κεφαλαιακές της ανάγκες και να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση, πηγαίνοντας το δείκτη tier 1 στο 17,7%, βάσει των στοιχείων pro-forma του Σεπτεμβρίου 2015. Αυτό θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε τη θετική δυναμική της επιχείρησής μας που είναι τοποθετημένη ανταγωνιστικά, για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που βλέπουμε στην ελληνική οικονομία, αναφέρει ο Νικόλαος Καραμούζης.

Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, σε τηλεδιάσκεψη ανέφερε ότι στόχος της διοίκησης είναι η τράπεζα να παραμείνει ιδιωτική, μειώνοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ και αποφεύγοντας την έκδοση CoCos.

Έχουμε διασφαλίσει τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων στην επικείμενη ΑΜΚ. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα ανακοινώσουμε ομάδα βασικών επενδυτών (cornerstone)" ανέφερε ο Φωκίωνας Καραβίας.

Αύξηση 8,4% στα προ προβλέψεων κέρδη

Νωρίτερα, η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε για το γ'' τρίμηνο αύξηση των προ προβλέψεων κερδών σε ποσοστό 8,4%, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, στα επίπεδα των 230 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ξεχώρισε η ανθεκτικότητα των καθαρών εσόδων από τόκους (-1,8% στο Γ΄ τρίμηνο) παρά τους κεφαλαιακούς ελέγχους, ενώ παράλληλα, σημειώθηκε μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 6,4% σε ετήσια βάση, καθώς και βελτίωση του δείκτη κόστους - εσόδων στο 51,8%, από 53,7% το Β΄ τρίμηνο.

Από τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας ξεχώρισαν επίσης:

- Η δημιουργία προβλέψεων 2,4 δισ. το εννεάμηνο με ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της Άσκησης Ποιότητας Στοιχείων Ενεργητικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

- Η ενίσχυση του δείκτη κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 940 μονάδες βάσης έναντι του Α΄ τριμήνου σε 65,0%.

- Η συγκράτηση των νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στα 166 εκατ., παρά την τραπεζική αργία και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

- Η μείωση χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα σε 29,6 δισ., σταθεροποίηση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 131,2%.

- Τα Κεφάλαια κοινών μετοχών CET1 12,1% και 17,7% pro-forma για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,1 δισ.

- Τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες του εξωτερικού 20 εκατ. το Γ΄ τρίμηνο και 54 εκατ. το εννεάμηνο 2015.

- Το συνολικό αποτέλεσμα 406 εκατ. το Γ΄ τρίμηνο και -1,0 δισ. το εννεάμηνο 2015.


"Ορόσημο η ανακεφαλαιοποίηση"

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, κ. Ν. Καραμούζης, "η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί ορόσημο για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και θέτει τα θεμέλια για την έναρξη της πορείας επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά".

Ο ίδιος εκτιμά ότι η κεφαλαιακή θωράκιση θα δώσει στις ελληνικές τράπεζες τις προϋποθέσεις για να ανακτήσουν σταδιακά αφενός την καταθετική τους βάση και αφετέρου την εμπιστοσύνη των διεθνών χρηματαγορών.

«Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και της οικονομίας συνολικά, ώστε να βγει οριστικά από την ύφεση και να ανοικοδομηθεί πάνω σε ένα νέο, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, στηριγμένο στην καινοτομία, την υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα και την παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών» σημειώνει.

Ως κρίσιμες προκλήσεις χαρακτηρίζει τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, την δημιουργία εσωτερικών θεσμών ελέγχου.

«Η Eurobank, όπως κατέδειξαν και τα πρόσφατα stress test της ΕΚΤ, έχει όλες τις προϋποθέσεις και τη βούληση να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Με σαφές επιχειρηματικό όραμα και επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στους πελάτες, τους μετόχους, τους εργαζομένους και το κοινωνικό σύνολο θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στη δημιουργία μιας πρωτοπόρου τράπεζας του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα», ανέφερε.

Φ. Καραβίας: Στόχος η κάλυψη 2,1 δισ. ευρώ

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα της Eurobank μέσα στις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η επιβολή των capital controls. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με το A΄ τρίμηνο, παρά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και την μακρά τραπεζική αργία. Η αύξηση των κερδών προ προβλέψεων μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναδεικνύει τις δυνητικές επιδόσεις της τράπεζας σε περιβάλλον ομαλότητας, όπως αυτό που δρομολογεί η αποκατάσταση της σταθερότητας και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών».

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση της ΕΚΤ, τονίζει ότι «ανέδειξε τη Eurobank ως την ελληνική τράπεζα με τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο της δοκιμασίας αντοχής. Το AQR επιβεβαίωσε τη σχετική ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου. Η
συνέχιση της συντηρητικής πολιτικής προβλέψεων οδηγεί τον δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ιδιαίτερα
υψηλό επίπεδο του 65% και έχει στόχο την πλήρη εξυγίανση και θωράκιση του ισολογισμού μας».

«Από αυτή τη θετική αφετηρία εκκινούμε για την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου, με στόχο την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προσδιορίστηκαν από την ΕΚΤ στο ακραίο σενάριο (2,1 δισ.). Επιδίωξή μας είναι να δώσουμε στη Eurobank όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει κατά την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, στηρίζοντας τους πελάτες μας και παράγοντας αξία για τους μετόχους μας και την ευρύτερη κοινωνία», σημειώνει.

Διαβάστε Περισσότερα