Σε 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σε 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Στους 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες αυτή την ώρα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αριθμός που ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί.

Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα σε πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες. Αντίστοιχα στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει οι αριθμοί στην Ειδομένη με σχεδόν 4.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους στον καταυλισμό και καθόλου ελεύθερο χώρο και άλλους περίπου 1.500 να περιμένουν στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Κατά δεκάδες συνεχίζουν να έρχονται με τα πόδια, την ίδια ώρα που οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν άνοιξαν σήμερα μέχρι το μεσημέρι την ουδέτερη ζώνη.

Στα νησιά

Σε 482 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμενικών αρχών του νομού. Συγκεκριμένα στη Ρόδο φιλοξενούνται 137 άνθρωποι σε κτίριο που έχει διαμορφώσει ο Δήμος κοντά στο λιμάνι, στο Καστελόριζο 85 στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο νησί της Λέρου 205 άτομα σε εγκαταστάσεις στα Λέπιδα δίπλα από το υπό κατασκευή hot spot, και στη Κω 55, που βρίσκονται στην ύπαιθρο.

Στο νησί της Λέσβου στις εννιά το πρωί καταγεγραμμένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονταν 1.766 άνθρωποι, οι οποίοι και διαμένουν στον καταυλισμό του hot spot και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ενώ όσοι έχουν χρήματα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

Στη Χίο έχουν μείνει 498 πρόσφυγες, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της καταγραφής τους θα παραμείνουν στο hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Σημειώνεται ότι περίπου 1.000 από τους παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Λέσβο και τη Χίο σήμερα το βράδυ με το πλοίο «Blue Star 1», το οποίο πραγματοποιεί τακτικό δρομολόγιο για Πειραιά.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στον προαύλιο χώρο του κλειστού κολυμβητηρίου Καβάλας έχουν βρει κατάλυμα 680 άτομα. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο αναμένονται αύριο με το πλοίο της γραμμής 560 πρόσφυγες προερχόμενοι από την Μυτιλήνη.

Από το κέντρο φιλοξενίας της Κοζάνης αναχώρησαν σήμερα 150 πρόσφυγες με προορισμό την Ειδομένη. Στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης έχουν απομείνει περίπου ογδόντα πρόσφυγες, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν.

Επίσης, στην περιοχή των Γρεβενών, στον κόμβο του Ταξιάρχη στην Εγνατία οδό, μια ομάδα 30 προσφύγων ξεχώρισε από το μπλοκ των 130 Σύρων που έχουν κατασκηνώσει σε υπαίθριο πάρκινγκ και περπατώντας κατά μήκος της Εγνατίας κατευθύνονται προς την Κοζάνη. Στη Δεσκάτη Γρεβενών φιλοξενούνται στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Γεωπάρκου 60 Σύροι πρόσφυγες .

Τετρακόσιοι πρόσφυγες βρίσκονται στην περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας. Οι πρόσφυγες έχουν φθάσει από χθες με οκτώ λεωφορεία και διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο στην περιοχή του ΣΕΑ Αλμυρού.

Ομαλοποιημένη και χωρίς ένταση, είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας στα Τρίκαλα, όπου φιλοξενούνται συνολικά 374 πρόσφυγες, Σύροι και Ιρακινοί. Από αυτούς 150 περίπου είναι παιδιά. Χθες το βράδυ εγκατέλειψαν το κλειστό γυμναστήριο 40 περίπου πρόσφυγες, οι οποίοι με συνοδεία περιπολικών και με τα πόδια κατευθύνονται προς την Ειδομένη.

Περίπου 550 πρόσφυγες βρίσκονται στην Φθιώτιδα με κατεύθυνση τα σύνορα. Οι 250 φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο κοντά στην είσοδο της Λαμίας και οι υπόλοιποι σε μοναστήρι στην περιοχή του Δομοκού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο νομό Λάρισας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λεωφορεία με πρόσφυγες, καθώς αναχώρησαν όλα σταδιακά χθες το βράδυ.

Η προσφυγική κρίση σε αριθμούς

Οι άνευ προηγουμένου εισροές προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη αποτελούν πλέον ένα μείζον θέμα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ενώ αποτελούν μία νέα πρόκληση για τις τοπικές κοινωνίες.

Τα στοιχεία δεν επιτρέπουν μια ακριβή εκτίμηση των προσφύγων που έχουν περάσει την Ευρώπη. Ωστόσο, εκτιμήσεις του ΟΗΕ κάνουν λόγω για σχεδόν 4,7 εκατομμύρια πρόσφυγες εκ των οποίων 2,6 εκατομμύρια βρίσκονται ακόμα στην Τουρκία.

Ανάμεσα τον Απρίλιο του 2011 και τον Δεκέμβρη του 2015 υποβλήθηκαν 897.645 αιτήσεις ασύλου αποκλειστικά από Σύρους πρόσφυγες. Μόνο το 2014 εκτιμάται ότι οι αιτήσεις έφτασαν τις 137.887.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ για να μπορέσει να υπάρξει μια σωστή ανταπόκριση στην προσφυγική κρίση χρειάζονται κονδύλια ύψους 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 2,6 δισ. έχουν καλυφθεί.  

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Συγκεκριμένα τα στοιχεία για την Ελλάδα έχουν ως εξής:

Από τις αρχές του χρόνου έχουν φτάσει από το Αιγαίο 108.816 πρόσφυγες, ενώ εκτιμάται πως το 2015 έφτασαν 856.723 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Το 37% είναι παιδιά, το 21% γυναίκες και το 42% άνδρες.  

Η Λέσβος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής εισροής καθώς εκτιμάται πως έχουν φτάσει στο νησί 64.929 πρόσφυγες από τις αρχές του χρόνου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Στη Χίο έφτασαν 23.099, στη Σάμο 6.998, στη Λέρο 6.958, στην Κω 3.014, στο Αγαθονήσι 912 και, τέλος, στην Κάλυμνο 208.    

Κύριος προορισμός τους εντός της Ελλάδας είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη απ' όπου ελπίζουν να περάσουν τα σύνορα στην Ειδομένη.   

Το 44% είναι Συριακής υπηκοότητας, το 29% είναι Αφγανοί υπήκοοι, το 18% Ιρακινοί, το 4% Ιρανοί και το 3% Πακιστανοί.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ