Σαρώνει τον πλανήτη η Όμικρον - Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα

Σαρώνει τον πλανήτη η Όμικρον - Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα

Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε επισήμως τον κορονοϊό πανδημία, καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, την εβδομάδα από 22 έως 28 Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν 6,55 εκατομμύρια νέες μολύνσεις σε όλο τον κόσμο, αριθμός που συνιστά αύξηση 37% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «τσουνάμι κρουσμάτων» λόγω της ταυτόχρονης εξάπλωσης των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον.  

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή οδήγησε σε νέα ρεκόρ κρουσμάτων μια σειρά από χώρες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία ως τη Δανία και τη Γερμανία, με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά περιορισμούς κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο η Ευρώπη είναι η ήπειρος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με τις δυσχερέστερες συνθήκες, γεγονός που αναγκάζει τις κυβερνήσεις να ισορροπήσουν, σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ της επιβολής νέων περιορισμών που έχουν σχεδιαστεί για να στηρίξουν τα συστήματα υγείας και της ανάγκης να παραμείνουν ανοιχτές οι οικονομίες και οι κοινωνίες δύο χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του ιού στα τέλη του 2019.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της παγκόσμιας πανδημίας έκρουσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποιώντας ότι η ταυτόχρονη εξάπλωση των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον θα προκαλέσει «τσουνάμι κρουσμάτων». «Είναι πλέον δίδυμες απειλές που αυξάνουν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, οδηγώντας σε κορύφωση νοσηλειών και θανάτων», είπε ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός, καθώς μόνο την προηγούμενη εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων αυξήθηκε κατά 11% στον πλανήτη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μεταδίδεται ταυτόχρονα με την παραλλαγή Δέλτα, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του να αυξηθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού και οι πλουσιότερες χώρες να μοιράσουν ταχύτερα και δικαιότερα εμβόλια προς τις φτωχότερες χώρες.