Σαουδική Αραβία: Αιφνιδιαστικός και ευρύς ανασχηματισμός της στρατιωτικής ηγεσίας

Σαουδική Αραβία: Αιφνιδιαστικός και ευρύς ανασχηματισμός της στρατιωτικής ηγεσίας

Ο βασιλιάς Salman της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε σε ευρύ ανασχηματισμό της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, αποπέμποντας τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού και διορίζοντας νέους επικεφαλής, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, σε θέσεις ευθύνης.

Με μια σειρά διαταγμάτων που εκδόθηκαν αργά χθες Δευτέρα ο 82χρονος Σαουδάραβας βασιλιάς ενέκρινε το «σχέδιο ανάπτυξης του υπουργείου Άμυνας, βάσει της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας», το οποίο υπέβαλε ο γιος του, ο 32χρονος πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Salman, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των αλλαγών που ανακοινώθηκαν ήταν η αποπομπή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και η προαγωγή άλλων ανώτερων αξιωματικών σε νέες θέσεις.

Όλες αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν «έπειτα από σύσταση» του πρίγκιπα διαδόχου, ο οποίος είναι και υπουργός Άμυνας, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα.

Επισήμως δεν δόθηκε καμία εξήγηση για τις αλλαγές αυτές στον στρατό, την ώρα που το Ριάντ επεμβαίνει στρατιωτικά στην Υεμένη εδώ και τρία χρόνια στηρίζοντας την κυβέρνηση έναντι των σιιτών ανταρτών Χούτι.

«Στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε εξέλιξη μια στρατιωτική μεταμόρφωση», εκτιμά ο Θίοντορ Κάρασικ, αναλυτής του Gulf States Analytics.

Ήδη στις αρχές Νοεμβρίου αποπέμφθηκαν αιφνιδιαστικά ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς και του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς.

Ο βασιλιάς Salman προχώρησε παράλληλα στον διορισμό πολιτών σε θέσεις κλειδιά, όπως αυτή του υφυπουργού, αναπληρωτών κυβερνητών επαρχιών και συμβούλων στη βασιλική αυλή. Οι διορισμοί αυτοί αφορούν νέους σε ηλικία ανθρώπους.

Περίπου το 70% του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας είναι κάτω των 30 ετών και ο πρίγκιπας διάδοχος προσπαθεί να προωθήσει ανθρώπους της γενιάς του.

Η Ταμαντάρ μπιν Γιούσεφ αλ Ράμα διορίστηκε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης. Είναι μία από τις λίγες Σαουδαράβισσες που καταφέρνουν να διοριστούν σε τόσο υψηλόβαθμη θέση, μετά τη Νόρα αλ Φάγεζ η οποία είχε διοριστεί το 2009 υφυπουργός Παιδείας.

Ο Μοχάμεντ μπιν Salman προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία του αφού προήχθη σε πρίγκιπα διάδοχο τον Ιούνιο του 2017. Παράλληλα προωθεί οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στο βασίλειο που έχουν στόχο να βελτιώσουν τη θέση των γυναικών και των νέων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP