Οι ευρωπαϊκές αρχές φοβούνται ότι, παρά τις ελπίδες για ένα νέο εμβόλιο, οι αριθμοί των νεκρών και των περιστατικών κορονοϊού θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς η γηραιά ήπειρος βαίνει προς τον χειμώνα με το πρακτορείο Reuters να κάνει λόγο ακόμα για 300.000 ανθρώπινες απώλειες.
Με μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, η Ευρώπη αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τέταρτο των 50,7 εκατ. κρουσμάτων και του 1,2 εκατ. θανάτων παγκοσμίως, ενώ ακόμα και τα καλά εξοπλισμένα νοσοκομεία της αρχίσουν να πιέζονται.
Αφού κατάφερε να θέσει ως ένα βαθμό υπό έλεγχο την πανδημία με εκτεταμένα lockdowns νωρίτερα φέτος, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί από το καλοκαίρι και οι κυβερνήσεις έχουν δώσει οδηγίες για ένα δεύτερο πακέτο μέτρων προκειμένου να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές.
Συνολικά, η Ευρώπη έχει καταγράψει περίπου 12,3 εκατ. κρούσματα και 295.000 θανάτους και την περασμένη εβδομάδα είχε 280.000 κρούσματα την ημέρα, αυξημένα κατά 10% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, αντιστοιχώντας τουλάχιστον στο ήμισυ όλων των νέων περιστατικών που αναφέρονται σε όλο τον κόσμο.
Η Βρετανία, που επέβαλε νέο lockdown στην Αγγλία, έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη, περίπου 49.000, και οι ειδικοί σε θέματα υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι με τον σημερινό μέσο όρο των άνω των 20.000 κρουσμάτων ημερησίως, η χώρα θα ξεπεράσει το «χειρότερο» σενάριο των 80.000 νεκρών.
Ωστόσο η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ρωσία έχουν επίσης ανακοινώσει εκατοντάδες θανάτους την ημέρα και μαζί οι πέντε χώρες αντιστοιχούν περίπου στα τρία τέταρτα του συνόλου των θυμάτων.
Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, που ήδη είναι αντιμέτωπες με την προοπτική ενός κύματος απολύσεων και χρεωκοπιών, έχουν αναγκαστεί να επιβάλουν μέτρα ελέγχου, όπως τοπική απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων και περιορισμό των μετακινήσεων.
Η Γαλλία, η χειρότερα πληγείσα χώρα στην ΕΕ, κατέγραψε πάνω από 48.700 κρούσματα την ημέρα την περασμένη εβδομάδα και οι υγειονομικές αρχές στην περιοχή του Παρισιού ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι έχει καταληφθεί το 92% της δυναμικότητας της περιοχής σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Αντιμέτωπα με αντίστοιχες πιέσεις, νοσοκομεία στο Βέλγιο και την Ολλανδία έχουν αναγκαστεί να στείλουν κάποιους ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση στη Γερμανία.
Στην Ιταλία, που έγινε παγκόσμιο σύμβολο της κρίσης όταν φορτηγά του στρατού χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν τους νεκρούς κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ο μέσος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων ξεπερνά τα 32.500. Οι θάνατοι αυξάνονται κατά περισσότερο από 320 την ημέρα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.