Ξεκαθαρίστε μας τη θέση σας και τι επιδιώκετε από τις διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια θα δούμε εάν και πόσο ευέλικτοι μπορούμε να είμαστε. Αυτό διεμήνυσε προς το Λονδίνο ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε. για το Brexit, Michel Barnier, στο περιθώριο του τρίτου γύρου των συνομιλιών που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.
«Για να είμαστε ευέλικτοι, χρειαζόμαστε δύο πράγματα: τη θέση μας και τη θέση τους», είπε ο Barnier μιλώντας σε δημοσιογράφους. Κατηγόρησε δε την απέναντι πλευρά για εσκεμμένη ασάφεια και υπονόμευση του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η Ε.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, στις αρχές της εβδομάδας είχε διατυπώσει δημοσίως τη δυσφορία του για τη στάση των Βρετανών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλες οι επίσημες θέσεις της κυβέρνησης της Theresa May είναι ουσιαστικά ασαφείς και μη αποδεκτές από τις Βρυξέλλες.
Γερμανοί υπέρ ένταξης της Σκοτίας στην ΕΕ
Την ίδια στιγμή, δύο κόμματα με τα οποία η Angela Merkel ενδέχεται να συνεργαστεί μετεκλογικά για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι, υιοθέτησαν μια θέση η οποία αποτελεί κυριολεκτικά «κόκκινο πανί» για το Λονδίνο.
Συγκεκριμένα, αμφότεροι τάχθηκαν ουσιαστικά υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. δύο επαρχιών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σκοτίας και της Βορείου Ιρλανδίας -προφανώς, ως ανεξάρτητων κρατών.
Οι Φιλελεύθεροι (FDP) ζήτησαν από την Ε.Ε. και τη Βρετανία «να εξετάσουν με δίκαιο τρόπο τα συμφέροντα της Σκοτίας και της Βορείου Ιρλανδίας». «Εφόσον αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η πόρτα της Ε.Ε. πρέπει να μείνει ανοιχτή -όπως πρέπει να μείνει ανοιχτή και για το Ηνωμένο Βασίλειο», σημειώνει το κόμμα.
Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι αναφέρουν στις θέσεις τους ότι «υποδεχόμαστε ανοιχτά και με κατανόηση τις επιθυμίες Σκοτσέζων και Βορειοϊρλανδών», καθώς και ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι οι πόρτες μας παραμένουν ανοιχτές».
Η Ιαπωνία «αδειάζει» την May
Την ίδια στιγμή, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, συνάντησε τον έντονο σκεπτικισμό και του ιάπωνα πρωθυπουργού, Shinzo Abe, τον οποίο επισκέφθηκε στο Τόκιο, καθώς ο συνομιλητής της δεν έδειξε να κατανοεί ακριβώς τους λόγους που οδηγούν το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της Ε.Ε.
«Οι Ιάπωνες απλώς δεν καταλαβαίνουν γιατί το κάνουμε. Όμως, είναι πολύ ευγενείς για να το δηλώσουν δημοσίως», είπε χαρακτηριστικά στο BBC ο Tomohiko Taniguchi, ειδικός σύμβουλος του Abe.
Σημειώνεται ότι το Τόκιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για τη σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ιαπωνία και Ε.Ε.