Πρωτοφανής δήλωση Χαν: «Αναδιάρθρωση» συνόρων αν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας

Πρωτοφανής δήλωση Χαν: «Αναδιάρθρωση» συνόρων αν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας

Σε μία πρωτοφανή δήλωση προχώρησε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση των συνόρων» της Ελλάδας με την Αλβανία, εφόσον υπάρξει συμφωνία στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Ειδικότερα, σε ομιλία του στο ινστιτούτο Chatham House, παρουσία μάλιστα του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο επίτροπος Χαν που είχε παραστεί και στη συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρθηκε στο ονοματολογικό της πΓΔΜ αλλά και στην προετοιμαζόμενη συμφωνία Αθηνών-Τιράνων.

«Αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων, που είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες» είπε συγκεκριμένα ο Γιοχάνες Χαν.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε και την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη».

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Έ. Ράμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο.

Όπως είχε γίνει γνωστό, συζήτησαν την πορεία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, με τον κ. Ράμα να εκφράζει σήμερα τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Αλβανία «θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας».

«Όπως ξέρετε, αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ μας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα όποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και πρόσθεσε: «Είναι πολύ φυσικό και με κάποιο τρόπο μέσω της επίλυσης να φτάσουμε το επίπεδο των νορμάλ ανθρώπων, των μέσων πολιτών που έχουν ήδη ξεπεράσει το παρελθόν τους και έχουν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο».

(φωτογραφία AP)