Προβάδισμα των οπτικών ινών στην ψηφιακή μετάβαση

Προβάδισμα των οπτικών ινών στην ψηφιακή μετάβαση

Καθώς η ψηφιακή μετάβαση προχωρεί με αξιοπρεπείς ρυθμούς, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, φαίνεται ότι οι όροι του παιχνιδιού έχουν αντιστραφεί, καθώς η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών (FTTH) προχωρεί με ταχείς ρυθμούς, τη στιγμή που στο 5G καταγράφεται έλλειμμα λύσεων για επιχειρήσεις και Internet of Things. Πάντως, η πλειοψηφία των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων έχει εκφράσει την προθυμία της  να επενδύσει στην υψηλή ασύρματη τεχνολογία, όπως φαίνεται σε πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα. 

Σημαντικό ρόλο στην ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών διαδραματίζει και η απλούστερη και ταχύτερη αδειοδότηση των σχετικών έργων.

Άλλωστε, η  άμεση επέκταση των δικτύων νέας γενιάς αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας όσον αφορά την ποιότητα και τη διείσδυση των γραμμών ταχυτήτων τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε ταχύτητες Gigabit.

Με την πρόσφατη κοινή Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρή Λιβάνιου, και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, προσδιορίζονται οι  προδιαγραφές για την υπαγωγή των έργων για τη διέλευση των ηλεκτρονικών δικτύων στην κατηγορία των χαμηλής όχλησης (με τοπική και μη σημαντική επίπτωση στο περιβάλλον).

Απλούστευση αδειοδότησης έργων FTTH

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση πρόβλεψης, σε κάθε νέο έργο εγκατάστασης οπτικών ινών, των απαραίτητων τομών επί του οδοστρώματος, ώστε να εξασφαλίζεται εξαρχής η δυνατότητα σύνδεσης για όλα τα κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή εγκατάστασης. Οπως και τον έγκαιρο συντονισμό των εργασιών με τα προγραμματισμένα έργα οδοποιίας δήμων και περιφερειών, κάτι που σήμερα, συνήθως, δεν συμβαίνει. Υστερα και από την έναρξη λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος μέσω του οποίου θα κατατίθενται οι αιτήσεις για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών, η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων θα διευκολυνθεί περαιτέρω.

Αυτή την περίοδο οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δρομολογούν τις περισσότερες από ποτέ επενδύσεις. Ο όμιλος ΟΤΕ, ΄σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες του  σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 3 δισ. Ευρώως το 2027, με στόχο το δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) να φτάσει σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις την επόμενη τετραετία.

Η Nova-Wind, που βρίσκεται υπό την ομπρέλα της United Group, θα επενδύσει περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 για την ανάπτυξη δικτύου FTTH και την εθνική κάλυψη του δικτύου 5G.

Ο άλλος μεγάλος τηλεπικοινωνιακός παίκτης, η  Vodafone, μέσω επενδύσεων 600 εκατ. ευρώ, επιδιώκει να διασυνδέσει μέχρι το 2024 πάνω από 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δίκτυα FTTH και FTTC (οπτική ίνα μέχρι την καμπίνα).

Τι «φρενάρει» τις επενδύσεις στο 5G

Σε ό,τι αφορά τις εξειδεικευμένες εφαρμογές Big Data ή Internet of Things του 5G εκεί τα πράγματα δεν δείχνουν να πηγαίνουν καλά καθώς πριν από ένα δίμηνο η συνολική κάλυψη στην Ευρώπη μόλις έφτανε το 62%, σε αντίθεση με τις ασιατικές χώρες που η κάλυψη φθάνει από 60 ως και 90%, ενώ στις ΗΠΑ, φθάνει το 93%.

Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν ότι η «Γηραιά Ήπειρος» έχει μείνει πίσω στο θέμα της ανάπτυξης μιας ψηφιακής πλατφόρμας η οποία θα υποστηρίξει εκείνες τις καινοτόμες εφαρμογές, που θα αναδιαμορφώσουν το συνολικό παραγωγικό μοντέλο του πλανήτη, όπως αναφέρουν οι αναλυτές του συγκεκριμένου τηλεπικοινωνιακού κλάδου.

Σε πρόσφατη έρευνα της EY, φαίνεται ακόμη ευκρινέστερα η εικόνα αυτή. Από τη μία πλευρά οι επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο, στρέφονται στην τεχνολογία 5G για να διαχειριστούν καλύτερα τις άμεσες επιχειρηματικές πιέσεις που επιφέρει η πανδημία COVID-19 και οι συνέπειες της.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, μια σειρά εξωτερικών παραγόντων επηρεάζουν τις επιχειρήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Το 85% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι ο αντίκτυπος της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης έχει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον τους για το 5G, σε σχέση με 52% στην περσινή αντίστοιχη μελέτη. Το 80% εκτιμούν ότι οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού δίνουν ώθηση στην υιοθέτηση τεχνολογιών 5G, ενώ το 71% αναφέρουν την έμφαση σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG), ως κύριο παρακινητικό παράγοντα. Ωστόσο, για να υλοποιηθούν αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι, υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί: το 37% ανησυχούν ότι οι τρέχουσες περιπτώσεις χρήσης (use cases) που προσφέρουν οι πάροχοι 5G και IoT, δεν ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες επιχειρηματικής ανθεκτικότητας και συνέχειας, ενώ το 47% δεν πιστεύουν ότι οι στόχοι βιωσιμότητας καλύπτονται από τις σημερινές περιπτώσεις χρήσης της τεχνολογίας.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης του 5G και των εφαρμογών του απαιτεί μια συνολική αντιμετώπιση από όλες τις χώρες της Ε.Ε. τόσο σε τοπική κλίμακα για το κομμάτι των επενδύσεων αλλά και σε περιφερειακή κλίμακα, η οποία θα γεφυρώσει, ουσιαστικά , το χάσμα της ψηφιοποίησης. Άλλωστε, στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ε.Ε. το 5G θα δημιουργήσει ΑΕΠ ενός τρισ. ευρώ με το άνοιγμα ή τoν μετασχηματισμό περίπου 20 εκατ. θέσεων εργασίας.