«Πράσινο φως» για την κατάργηση της visa για την Τουρκία δίνει σήμερα η Κομισιόν

«Πράσινο φως» για την κατάργηση της visa για την Τουρκία δίνει σήμερα η Κομισιόν

Τις τρεις προτάσεις της στον τομέα του μεταναστευτικού, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις μεταξύ των κρατών – μελών πρόκειται να ανακοινώσει η Κομισιόν.

Η μια πρόταση αφορά την απελευθέρωση της visa για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, η δεύτερη τροποποιήσεις στο καθεστώς ασύλου – τη λεγόμενη Συνθήκη του Δουβλίνου – κι η τρίτη την προσωρινή έγερση συνόρων εντός του χώρου Σένγκεν.

Πιο «καυτή» θεωρείται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απελευθέρωση της visa για τους Τούρκους υπηκόους που θέλουν να μεταβούν στην Ένωση – μολονότι η πρόταση θα πρέπει στη συνέχει να εγκριθεί κι από το Ευρωκοινοβούλιο κι από το Συμβούλιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι χθες το βράδυ η Τουρκία είχε εκπληρώσει όλα τα 72 προαπαιτούμενα, εκτός από οκτώ. Και πως ακόμη και το θεωρούμενο ως «δύσκολο» προαπαιτούμενο της μετάβασης των Ελληνοκυπρίων στην Τουρκία χωρίς visa το είχε λύσει με προεδρικό διάταγμα, χωρίς να προβαίνει έτσι σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρόλα αυτά, στην Ευρώπη – και ειδικά στη Γερμανία – υπάρχει μεγάλη αντίδραση στην προοπτική της έλευσης χιλιάδων Τούρκων, ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιδρούν επίσης. Από την άλλη μεριά, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει απειλήσει ότι εάν δεν προχωρήσει άμεσα η απελευθέρωση της visa, η Τουρκία δεν πρόκειται να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Η τροποποίηση της Συνθήκης του Δουβλίνου που θα παρουσιάσει η Κομισιόν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, συνίσταται σε έναν συμβιβασμό, βάσει του οποίου θα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως το κράτος πρώτης υποδοχής των προσφύγων είναι αρμόδιο για την εξέταση της αίτησης ασύλου, αλλά σε περίπτωση «υπερφόρτωσής» του θα εφαρμόζεται ένα αυτόματο σύστημα «αναδιανομής» κι οι αιτήσεις θα μπορούν να εξετάζονται στα κράτη μετεγκατάστασης. Μάλιστα, κράτη που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες που τους αναλογούν θα υποχρεώνονται να καταβάλουν πρόστιμο 250.000 ανά πρόσφυγα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Η τρίτη πρόταση της Επιτροπής έχει να κάνει με τη Συνθήκη Σένγκεν και με την έγερση συνόρων από διάφορα κράτη λόγω του μεταναστευτικού, με πρόσχημα ότι η Ελλάδα δεν φυλάσσει επαρκώς τα εξωτερικά της σύνορα – το λεγόμενο φαινόμενο των κλειστών συνόρων. Η Κομισιόν δίδει το «πράσινο φως» ώστε αυτά τα εσωτερικά σύνορα να παραμείνουν στη θέση τους για άλλους έξι μήνες.