Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες και σε εσωτερικούς χώρους - Το παράδειγμα της Αμερικής

Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες και σε εσωτερικούς χώρους - Το παράδειγμα της Αμερικής

Μετά τη δημοσιοποίηση της  σύστασης  του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων CDC πως οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί θα μπορούν πλέον να πετάξουν οριστικά τις μάσκες και σε εξωτερικούς αλλά και σε εσωτερικούς χώρους το ερώτημα που κρέμεται στα χείλη όλων είναι πότε θα μπορέσει να γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα.

Στην πατρίδα μας το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού είναι αυτή τη στιγμή λιγότερο από το 30%, με τον ομότιμο καθηγητή παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ Γεώργιο Χρούσο να εκτιμά πως θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τη μάσκα όταν θα έχει εμβολιαστεί το 50-55%  του πληθυσμού.

Πότε θα συμβεί αυτό δεν είναι δυνατόν να το προβλέψουμε με ακρίβεια, αλλά εφόσον οι εμβολιασμοί συνεχιστούν ομαλά θα συμβεί σίγουρα μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Μέχρι τότε ο καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής θυμίζει ότι στην παραλία που περνάμε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας το καλοκαίρι δεν χρειάζεται μάσκα και θα μπορούσαν όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα να κάθονται για φαγητό, για ποτό ή για καφέ με επίσης εμβολιασμένους ανθρώπους χωρίς μάσκα.

Ωστόσο θυμίζει ότι όταν μιλάμε εκτινάσσονται σταγονίδια από το στόμα μας και καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και φυσικά εκεί που υπάρχει συνωστισμός έξω μέχρι να ανέβει το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης.

Την πρόταση πως οι εμβολιασμένοι όταν κάθονται στα καταστήματα εστίασης θα μπορούν μαζί με άλλους εμβολιασμένους να μη φορούν μάσκα την είχε εισηγηθεί για πρώτη φορά ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας  Σωτήρης Τσιόδρας ωστόσο όλοι οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων εκτιμούν ότι αν αυτό αρχίσει να καθιερώνεται μεμονωμένα θα στείλουμε το μήνυμα πως έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό και δεν τηρούμε τα μέτρα προστασίας, μήνυμα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταλθεί τώρα γιατί είναι η πλέον ακατάλληλη συγκυρία να θεωρήσουμε ότι όλα τελείωσαν.

Αντίθετα το σωστό μήνυμα είναι ότι τελείωσαν τα lockdown όχι όμως η πανδημία και συνεπώς απαιτείται εγρήγορση και προ προπάντων όχι εφησυχασμός.