Πώς θα γίνεται η διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία - Αναλυτικά η διαδικασία

Πώς θα γίνεται η διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία - Αναλυτικά η διαδικασία

Αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις για το τι θα συμβεί εάν υπάρξει κρούσμα κορονοϊού σε σχολείο έδωσε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Όπως τόνισε σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από μαθητή, τότε το παιδί θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα, ενώ το προσωπικό θα κάνει χρήση  εξειδικευμένου εξοπλισμού. Εν αναμονή του αποτελέσματος από το τεστ, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Περιγράφοντας τη διαδικασία, η κ. Παπαευαγγέλου ενημέρωσε πως σε κάθε σχολείο θα υπάρχει υπεύθυνος διαχείρισης Covid-19, ο οποίος θα διαχειρίζεται οτιδήποτε σχετίζεται με τον κορονοϊό μέσα στο σχολείο. Ο υπεύθυνος Covid-19 θα εκπαιδεύει το προσωπικό για την αναγνώριση ύποπτων κρουσμάτων και θα ενημερώνει τους γονείς. Παράλληλα, θα τηρεί αρχείο απουσιών που σχετίζονται με κρούσμα.

Σε περίπτωση που μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του, ενώ το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ. 

Αν το τεστ σε παιδί ή εκπαιδευτικό είναι αρνητικό, τότε μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο εντός 24 ωρών. Εάν, βέβαια, βγει θετικό, τότε ο γονιός οφείλει να ενημερώσει τον υπεύθυνο Covid-19 του σχολείου, όπως και τους υπεύθυνους όλων των εξωσχολικών δραστηριοτήτων του. Τότε, εκείνος επικοινωνεί με τις αρμόδιες αρχές.

Παράλληλα, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, η επιστροφή στο σχολείο θα μπορεί να γίνει μετά την πάροδο 10 ημερών είτε πρόκειται για μαθητή είτε για ενήλικο.

Τέλος, η καθηγήτρια Παιδιατρικής κάλεσε όσους εμφανίσουν συμπτώματα το προσεχές σαββατοκύριακο να παραμείνουν στο σπίτι του και να ενημερώσουν σχετικά την σχολική μονάδα, ενώ γνωστοποίησε πως σε κάθε σχολείο θα υπάρχει υπεύθυνος διαχείρισης Covid-19, ο οποίος θα διαχειρίζεται οτιδήποτε σχετίζεται με τον κορονοϊό μέσα στο σχολείο.

Τι θα γίνεται με τις στενές επαφές κρούσματος

Όσον αφορά στις στενές επαφές, στην περίπτωση εκπαιδευτικού αφορούν σε όλη την τάξη. Αν διδάσκει σε Γυμνάσιο ή Λύκειο, τότε οι στενές επαφές θα αφορούν περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα.

Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο ύστερα από 14 ημέρες.

Αν καταγραφούν δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο, τότε ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα.

Το μήνυμα πως επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους καθηγητές, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, έστειλε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Ανακοίνωσε ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας.

Όπως ενημέρωσε η κ. Κεραμέως, η απόφαση θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης μετά από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας περιφερειακής ενότητας, πάντοτε σε εφαρμογή του ισχύοντος πρωτοκόλλου.

Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία για θέσπιση ομάδα κρούσης μεταξύ υπουργείου Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, τόνισε ότι κρίνεται αναγκαία ώστε να υπάρξει κεντρική διαχείριση και καθοδήγηση κατά την πρώτη αυτή περίοδο που θα είναι πιο απαιτητική.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Παιδείας η ιστοσελίδα «Μαθαίνουμε ασφαλείς».

Προσδιόρισε πως οι προτεραιότητες είναι δύο, αφενός να δημιουργήσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται την εκπαιδευτική διαδικασία, αφετέρου να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών.