Πώς θα «ανοίξουν» μετακινήσεις, τουρισμός στην Ευρώπη – «Πράσινο» διαβατήριο, εμβολιασμοί και τεστ

Πώς θα «ανοίξουν» μετακινήσεις, τουρισμός στην Ευρώπη – «Πράσινο» διαβατήριο, εμβολιασμοί και τεστ

Το δρόμο για την εκκίνηση των συζητήσεων προκειμένου να καταρτιστεί το σχέδιο για το άνοιγμα των μετακινήσεων και του τουρισμού από το καλοκαίρι στην Ευρώπη έδειξε η ελληνική πρόταση. Μια πρόταση που παίρνει σάρκα και οστά σήμερα με την παρουσίαση από την Κομισιόν τους Ευρωπαίους ηγέτες του ολοκληρωμένου πλάνου για την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις με την απαραίτητη ασφάλεια. Τι θα προβλέπεται για τα ταξίδια όσων έχουν εμβολιαστεί με μη εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ.

H νομοθετική πρόταση της Κομισιόν θα αφορά τη δημιουργία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του «ψηφιακού πράσινου πάσου» όπως το ονόμασε η πρόεδρος της Κομισιόν. Πρόκειται για μια πρόταση που περιλαμβάνει το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» που είχε παρουσιάσει στις 12 Ιανουαρίου, με την επιστολή του προς την κ. Φον Ντερ Λάιεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας συμπεριλάβει εξ’ αρχής αναφορά ότι για να μπορέσει να ταξιδέψει ένας Ευρωπαίος πολίτης θα πρέπει είτε να έχει εμβολιαστεί ή να έχει αρνητικό τεστ κορονοϊού ή να έχει υποβληθεί σε τεστ αντισωμάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα θα χρειαστεί ένα χρονικό περιθώριο περίπου τριών μηνών, κάτι που σημαίνει ότι στα μέσα Ιουνίου θα είναι, εκτός απροόπτου, έτοιμο το «άνοιγμα» των συνόρων για τους ταξιδιώτες. Εν τούτοι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιχειρηθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να τεθεί το σχέδιο σε εφαρμογή ή στις αρχές του ίδιου μήνα ή ακόμη περισσότερο μετά τις 17 Μαίου. Έτσι, το πράσινο πιστοποιητικό θα δώσει τουριστική και οικονομική ανάσα στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Μάλιστα, στην πρόταση έχει συμπεριληφθεί και η δυνατότητα των κρατών – μελών να «ανοίγουν» τα σύνορά τους κατά βούληση και σε πολίτες χωρών εκτός ΕΕ εφόσον έχουν εμβολιαστεί με μη εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ εμβόλια, όπως για παράδειγμα από τη Ρωσία ή την Κίνα.

Το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» αναμένεται να αποδειχθεί σε «κλειδί» για την επιστροφή της κινητικότητας και της κανονικότητας των Ευρωπαίων πολιτών, σε ένα τάιμινγκ που η πανδημία δεν έχει νικηθεί ακόμα στη Γηραιά Ήπειρο αλλά χτίζεται σταδιακά ένα τείχος ανοσίας μέσα από τους εμβολιασμούς. Οι δε τρεις δικλείδες ασφαλείας με τη βεβαίωση εμβολιασμού και τα δυο τεστ κατοχυρώνουν και υγειονομικά το όλο πρότζεκτ.

Να σημειωθεί ότι όσα θα ακουστούν σήμερα από την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν δεν θα αποτελούν σύσταση για εφαρμογή, αλλά πρόταση για κανονισμό, κάτι που σημαίνει ότι το «πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού» θα είναι ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο κι ένα διαλειτουργικό προϊόν το οποίο θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την αποφυγή άλλου τύπου νομικών «κωλυμάτων» δεν καθιερώνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός προκειμένου να επιτραπούν οι μετακινήσεις αλλά θα τεθεί σε ισχύ η «υποχρεωτική πιστοποίηση υγειονομικής κατάστασης» όσων Ευρωπαίων ταξιδεύουν. Η «υποχρεωτική πιστοποίηση» θα παρέχεται μέσω τριών οδών:

  1. Εμβολιασμού
  2. PCR τεστ.
  3. Τεστ αντισωμάτων.

Η μορφή του πιστοποιητικού θα είναι τόσο ψηφιακή όσο κι έντυπη, ενώ θα είναι, όπως ήδη αναφέραμε, στη διακριτική ευχέρεια των κρατών – μελών να δέχονται πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με μη εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ εμβόλια. Κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για Κινέζους και Ρώσους τουρίστες.

Ασφαλώς και παίζει σημαντικό ρόλο να προχωρήσουν με τον ίδιο ή ακόμα και πιο ταχύ ρυθμό οι εμβολιασμοί στα κράτη – μέλη της ΕΕ, αλλά να ξεπεραστεί σ’ αυτή τη φάση όσο το δυνατόν συντομότερα η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες με το εμβόλιο της Astra Zeneca και την αναστολή εμβολιασμών σε 19 χώρες.

Η ΕΕ έχει στόχο να εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού της κατά του ιού έως τα τέλη του καλοκαιριού, για να πλησιάσει χρονικά η επιστροφή σε κάποιου «είδους» κανονικότητα, ενώ σημαντικό ρόλο στο τουριστικό στοίχημα θα παίξει και η ταχύτητα στον χρόνο έγκρισης της πρότασης της Κομισιόν από τα κράτη – μέλη. Όσο πιο γρήγορα, δηλαδή, εγκριθεί από τις χώρες το σχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα, τόσο θα κερδίζεται χρόνος εν όψει καλοκαιριού.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η ελληνική πλευρά, πέρα της πρότασης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, έχει ήδη προβεί σε διακρατική «τουριστική» συμφωνία με το Ισραήλ, ενώ σε προχωρημένο επίπεδο είναι οι συζητήσεις και με την Μεγάλη Βρετανία, που βρίσκεται πλέον εκτός ΕΕ, για την διευκόλυνση των ταξιδιωτών.

Ως προς το θέμα των εμβολίων που δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ η πρόταση επιτρέποντας διακρατικές συμφωνίες ανοίγει και σε αυτόν τον τομέα που αφορά μάλιστα έναν μεγάλο αριθμό τουριστών που επιλέγει τη λεκάνη της Μεσογείου για τις διακοπές του προερχόμενο μεταξύ άλλων από Ρωσία και Κίνα. Δύο χώρες που διαθέτουν εμβόλιο που όμως δεν έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

Πρέπει να σημειώθεί ότι πέραν της δυνατότητας που δίνεται σε κάθε κράτος να αποφασίζει αν θα αποδέχεται ένα σχετικό πιστοποιητικό, οι τουρίστες που προέρχονται από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις εναλλακτικές λύσεις που είναι τα PCR τεστ και τα τέστ αντισωμάτων.