Πώς ο «κουμπαράς» της επικουρικής δίνει νέες προοπτικές στους νέους

Πώς ο «κουμπαράς» της επικουρικής δίνει νέες προοπτικές στους νέους

Αυξημένες επικουρικές συντάξεις από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση έως 13% για τους νέους ασφαλισμένους χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση του δημόσιου χρέους φέρνει το νέο επικουρικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με νέους ασφαλισμένους που διοργανώθηκε από το «Δίκτυο», επικεφαλής του οποίου είναι η Άννα Διαμαντοπούλου.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μειώνει την επίδραση του δημογραφικού κινδύνου και διαφοροποιεί τον ασφαλιστικό κίνδυνο στο σύνολο του συνταξιοδοτικού συστήματος, σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου.

Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που δίνει τη δυνατότητα στους νέους να διαμορφώνουν το δικό τους «κουμπαρά» για να πάρουν μεγαλύτερη επικουρική, συγκριτικά με το σύστημα που ισχύει σήμερα, χαρακτήρισε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Αννα Διαμαντοπούλου.

Ο κ.Τσακλόγλου επεσήμανε πως με το νέο σύστημα εξασφαλίζονται υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τη νέα γενιά από αυτή που θα έπαιρναν αν συνεχίζονταν το σημερινό σύστημα, ενώ έφερε ως παράδειγμα το μοντέλο της Σουηδίας.

Η σκανδιναβική χώρα έχει ώριμο κεφαλαιοποητικό συνταξιοδοτικό σύστημα με την πραγματική μέση ετήσια απόδοση των συντάξεων, να αγγίζει το 4,2% το διάστημα 1995-2019 και τη σωρευτική το 180%.

Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοπιητικής Ασφάλισης οργανώνεται στα πρότυπα του αντίστοιχου σουηδικού, όπου το μοντέλο υπερέχει και προσφέρει πολύ καλύτερες αποδόσεις από το σημερινό διανεμητικό μοντέλο.

Ποια τα χαρακτηριστικά της νέας επικουρικής; Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση η διαχείριση θα γίνεται από το νέο Ταμείο (ΤΕΚΑ), οι εισφορές είναι όπως και σήμερα στο 6% ή βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους και οι παροχές είναι γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.

Το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, θα διέπεται από αξιοκρατική επιλογή στελεχών, μέγιστη δυνατή διαφάνεια και θα δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης ασφαλισμένων σε πραγματικό χρόνο. Στην επόμενη φάση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ιδρύσει και την Εθνική Αρχή Συντάξεων, μια νέα ανεξάρτητη αρχή που θα λειτουργεί ως εποπτικός φορέας.

Εκτός όμως από την αύξηση των επικουρικών που συνεπάγεται η επιχειρούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και φτάνει το 13%, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το νομοσχέδιο, αναμένονται πολύ σημαντικά οφέλη για τα δημόσια οικονομικά.

Το αποθεματικό του ΤΕΚΑ εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 31% του ΑΕΠ έως το 2070 και τα οφέλη θα αφορούν αύξηση των εγχώριων επενδύσεων κατά 0,6% του ΑΕΠ μεσοσταθμικά την περίοδο 2022-2070, αύξηση του ΑΕΠ έως το 2070 έως 7% και μείωση χρέους λόγω αγοράς ελληνικών ομολόγων από τα αποθεματικά του ΤΕΚΑ. Στην ουσία το τελικό καθαρό δημοσιονομικό αποτύπωμα θεωρείται θετικό.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση λαμβάνει υπόψιν τη δυσάρεστη εξίσωση για τη χώρα μας: Λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότεροι συνταξιούχοι. Όπως ανέφερε ο κ.Τσακλόγλου κάθε γενιά που έπεται είναι πιο ολιγόριθμη από την προηγούμενη και παρατηρείται μια πλήρης αντιστροφή της ηλικιακής πυραμίδας, με το αυξανόμενο βάρος του ασφαλιστικού να μοιράζεται στους ώμους διαρκώς λιγότερων.

Το ποσοστό κάλυψης των ασφαλισμένων από τη νέα επικουρική θα ξεπεράσει το 50% το 2045 και το 90% το 2065, με το άμεσο ακαθάριστο κόστος μετάβασης να ορίζεται στα 3 δισ. ευρώ σωρευτικά την πρώτη δεκαετία εφαρμογής, στοχεύοντας σε αποδόσεις επενδύσεων ίσες με εκείνες των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.