Πλεύρης: Θα προχωρήσουμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους

Πλεύρης: Θα προχωρήσουμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους

«Η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του, σημειώνοντας ότι και στην Ελλάδα θα προχωρήσουμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Στη συνέντευξή του στο «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ακόμα και στην στρατηγική του υπουργείου Υγείας και τις κυριότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που θα βασίζεται στο «μοντέλο» που λειτουργούν οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι δημόσιες δομές Υγείας.

Όπως ανέφερε, ο προσανατολισμός για τη χαλάρωση των μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα ενισχύεται από το ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» και σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, «θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες».

Ο κ. Πλεύρης έστειλε μήνυμα προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που κινδυνεύουν να τεθούν εκτός ΕΣΥ: «Οι δυνατότητες στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δύο: Είτε οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή για όσο διαρκεί η πανδημία είτε, εάν αποφασισθεί ότι ο εμβολιασμός καθίσταται μόνιμα πλέον υποχρεωτικός στους υγειονομικούς, στην πραγματικότητα οι ίδιοι θα επιλέξουν να μην παραμείνουν στο ΕΣΥ. Η προάσπιση της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να μπαίνει σε καμία ζυγαριά με οποιαδήποτε αντίδραση».

Το σχέδιο για το ΕΣΥ-  Συμπράξεις δημόσιου με ιδιωτικού τομέα

«Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχουν πολύ σημαντικοί πόροι που θα διατεθούν για το ΕΣΥ. Υπολογίζονται 350 εκατ. να διατεθούν για τις κτιριακές υποδομές και 80 εκατ. για την υλικοτεχνική αναβάθμιση των νοσοκομείων μας. Εάν μάλιστα οι υλικοτεχνικές αυτές υποδομές γίνουν με ΣΔΙΤ, αυτομάτως θα ενισχυθεί το ΕΣΥ με επιπλέον 160 εκατ. από τους ιδιώτες» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Ήδη με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κ. Γκάγκα επεξεργαζόμαστε τον νέο χάρτη υγείας, όπου καμία νοσηλευτική δομή δεν περισσεύει, αλλά πλέον η στόχευση θα είναι να ενισχυθούν κεντρικές δομές για να παρέχεται η καλύτερη δυνατή υπηρεσία στον ασθενή. Τα ΣΔΙΤ στο χώρο και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης θα έχουν έναν ωφελημένο, τον ασθενή».

Ερωτηθείς για το εάν θα τοποθετηθούν μάνατζερ για τη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί τα νοσοκομεία να λειτουργούν λαμβάνοντας όλες τις καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Οι νέες υγειονομικές δομές έχουν χαρακτήρα ΝΠΙΔ, διότι ακριβώς όταν λειτουργούν τα νοσοκομεία μας με όρους ιδιωτικού τομέα, μπορούν να εκμεταλλεύονται καλύτερα τους πόρους και να παρέχουν υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες στον πολίτη».

Θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού

Μιλώντας για τις προσλήψεις υγειονομικών αποκάλυψε ότι «η προκήρυξη των 4.000 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και επομένως σχεδόν άμεσα θα προκηρυχθούν οι θέσεις, ενώ και μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2022 θα προκηρυχθούν οι θέσεις για 910 άτομα λοιπού επικουρικού προσωπικού και περίπου 700 θέσεις ιατρών. Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ».

Όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του σχεδίου νόμου για την ΠΦΥ.

«Αρχικώς θα ενοποιήσουμε διοικητικά όλες τις διάσπαρτες δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που διαθέτει η χώρα μας και παράλληλα θα ενισχύσουμε τον ρόλο του θεράποντος ιατρού. Το μοντέλο των συμβάσεων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ που πληρώνονται με επίσκεψη στην πραγματικότητα δεν παρέχει ολοκληρωμένη υπηρεσία στον πολίτη. Το μοντέλο αυτό θα αντικατασταθεί με πληρωμή κατ’ άτομο στον θεράποντα ιατρό με τη μορφή του capitation, όπως λειτουργούν όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες. Η φιλοσοφία λοιπόν αναπτύσσεται ως ακολούθως:

Ο κάθε πολίτης έχει τον θεράποντα ιατρό του, ο οποίος τον παραπέμπει για κάθε ιατρική πράξη, αλλά και για την προσέλευσή του στο ΕΣΥ. Παράλληλα, λειτουργούν οι δημόσιες μονάδες ΠΦΥ και ενισχύονται και από τις ιδιωτικές δομές. Αυτό όλο το δίκτυο, σε συνδυασμό με τις προληπτικές εξετάσεις, παρέχει πλήρεις υπηρεσίες ΠΦΥ και λειτουργεί ως ανάχωμα στο να μην πιέζεται η δευτεροβάθμια περίθαλψη. Σε όλον αυτόν τον μηχανισμό πρωταρχικό ρόλο θα παίξουν και οι υπηρεσίες τηλεσυμβουλευτικής, αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της Υγείας».

Τι δήλωσε για τον ΕΟΠΥΥ

Περιγράφοντας τις αλλαγές που σχεδιάζονται ο κ. Πλεύρης μίλησε για τον ΕΟΠΥΥ  που «από τώρα και στο εξής θα λειτουργεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου του και όχι των παρόχων. Μέχρι σήμερα υπάρχει μία στρεβλή αντίληψη ότι ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί για να εξυπηρετεί τον κάθε πάροχο που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της Υγείας.

Οι βασικές αλλαγές είναι η οργανωτική αναδιάρθρωση του οργανισμού με όρους σύγχρονου ασφαλιστικού φορέα, η ένταξη ποιοτικών κριτηρίων ως βασικό παράγοντα για τη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και την αποζημίωση των πράξεων, και ο έλεγχος των υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο (real time) ώστε να αξιολογούνται άμεσα οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η προωθούμενη μεταρρύθμιση θα ωφελήσει τον ασφαλισμένο, υποχρεώνοντας τους παρόχους να αναβαθμίσουν ποιοτικά τις υπηρεσίες τους, αλλά και τον φορολογούμενο, καθώς μέσω του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο θα εξοικονομηθούν πόροι».