Πέρασε υπό όρους το σχέδιο του ΟΛΠ για ξενοδοχεία στον Πειραιά

Πέρασε υπό όρους το σχέδιο του ΟΛΠ για ξενοδοχεία στον Πειραιά

Της Αγγελικής Κώττη

Σε κλίμα ηρεμίας και διάθεσης για συνεννόηση, συζητήθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και εγκρίθηκε ομόφωνα το αναπτυξιακό σχέδιο του ΟΛΠ για τα έργα στο Λιμάνι του Πειραιά. Κάποια ζητήματα λύθηκαν, άλλα παραπέμφθηκαν στο μέλλον, αλλά μεγάλη απόκλιση μεταξύ του ΟΛΠ και των μελών του συμβουλίου δεν υπήρξε. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε- και σωστά- στη μετατροπή ενός σπουδαίου μνημείου το μοντερνισμού, της Παγόδας.

Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο το 2013. Τα σχέδια υπέγραψαν ο Ιωάννης Λιάπης και ο Ηλίας Σκρουμπέλος, ήταν ένα χαρακτηριστικό μνημείο του ελληνικού «μπρουταλισμού» της δεκαετίας του 60 και λειτούργησε ως Σταθμός Eπιβατών Aγίου Nικολάου. Το σχέδιο του ΟΛΠ και της Cosco προβλέπει τη μετατροπή της Παγόδας σε πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων, δυναμικότητας 300 δωματίων και χωρητικότητας 1.000 ατόμων, ενώ θα περιλαμβάνει και συνεδριακό κέντρο. Tο ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Το κτίριο έχει μεγάλα προβλήματα, καθώς βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και τα σίδερα στον οπλισμό του φέροντος οργανισμού έχουν οξειδωθεί. Όλες οι εργασίες που θα γίνουν, θα εξεταστούν από το Συμβούλιο. Ο όρος του ΚΣΝΜ ήταν να μην υπάρξουν αλλαγές στη μορφή και στα δομικά στοιχεία του κελύφους, εξωτερικά δηλαδή, ενώ τυχόν παρεμβάσεις στους εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να είναι αναστρέψιμες.

Από εκεί και πέρα, το ΚΣΝΜ δεν συζήτησε το ξενοδοχείο στο Πόρτο Λεόνε, καθώς βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το κηρυγμένο «Παλατάκι» επομένως δεν το επηρεάζει. Συμφώνησε επίσης με τη μετατροπή  πέτρινης αποθήκης κοντά στις Ηετώνειες πύλες σε μουσείο Μετανάστευσης, ενώ δέχτηκε τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Silo και τη δημιουργία μουσείου αρχαιοτήτων εκεί (κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνο τον ΟΛΠ τουλάχιστον σε αυτή τη φάση). Γι'' αυτό τον λόγο ζητήθηκε να διατηρηθούν και δύο δεξαμενές, ώστε εφόσον δημιουργηθεί το μουσείο εναλίων, να χρησιμεύσουν ως περιβάλλων χώρος. Αλλά ούτε κι αυτές έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες ούτε και το Silo. Επίσης, δεν είναι κηρυγμένες δύο πέτρινες αποθήκες όπου ο ΟΛΠ και η COSCO βλέπουν ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων. Το ΚΣΝΜ είπε οι αποθήκες  να διατηρηθούν και να μη κατεδαφιστούν και να μετατραπούν σε ξενοδοχεία. Τέλος, μια υφιστάμενη πολυγωνική αποθήκη θα μετατραπεί σε σταθμό για επιβάτες. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι μελέτες θα εξετάζονται από το συμβούλιο.

Το ΚΣΝΜ άκουσε τους εκπροσώπους του ΟΛΠ και εκπρόσωπο του συνδυασμού Ν. Μπελαβίλα στον Δήμο Πειραιά. Ο ίδιος δεν παρέστη, καθώς είναι αναπληρωματικό μέλος του συμβουλίου.

Μέχρι το Πάσχα  θα συνταχθούν οι χάρτες για την κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου. Αφού δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η κήρυξη, θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση η οποία θα έχει λάβει υπόψιν τις γνωμοδοτήσεις ΚΑΣ και ΚΣΝΜ για το master plan. Μετά την έκδοσή της, μπορούν να γίνουν όποιες ενστάσεις τυχόν υπάρξουν από όλους τους ενδιαφερόμενους και να ξανασυζητηθούν νέα σχέδια, εφόσον υπάρξουν.