Παράταση περιοριστικών μέτρων σε ΚΥΤ - δομές φιλοξενίας έως 10 Μαΐου
Κορoνοϊός:

Παράταση περιοριστικών μέτρων σε ΚΥΤ - δομές φιλοξενίας έως 10 Μαΐου

Παρατείνονται μέχρι τις 10 Μαΐου του 2020,  όλα ανεξαιρέτως τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας, τα οποία αφορούν σε όσους διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και σε Δομές Φιλοξενείας σε όλη την επικράτεια.

Τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Στο μεταξύ, τη μηδενική ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές μεταναστών, καθώς και την προτεραιότητα διατήρησης των σχεδόν μηδενικών αφίξεων, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

«Η  αστυνομία κινήθηκε άμεσα και είναι  ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές. Έχουν γίνει 3 συλλήψεις ήδη, πολλές προσαγωγές και εξακολουθεί να γίνεται μία προσπάθεια της αστυνομίας να ταυτοποιήσει αυτούς που εμπλέκονται στα επεισόδια. Μία βασική υποχρέωση των μεταναστών σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, είναι  να σέβονται τους νόμους της χώρας της οποίας βρίσκονται και ζητούν άσυλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη δομή της ΒΙΑΛ.

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η διατήρηση των σχεδόν ελάχιστα ροών. Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού στα θαλάσσια σύνορά μας και της Ελληνικής Αστυνομίας στον Έβρο για να μην υπάρχουν ροές, είναι μεγάλη. Το δεύτερο βήμα είναι ότι έχουμε προχωρήσει σε ουσιαστική αποσυμφόρηση. Μειώσαμε τους διαμένοντες στα ΚΥΤ κατά 5% στο πρώτο τρίμηνο. Έφυγαν πάνω από 10.000 άτομα από τα νησιά μας το πρώτο τρίμηνο του 2020 και την επόμενη εβδομάδα θα φύγουν 2.380 ευάλωτα πρόσωπα για ξενοδοχεία στην ενδοχώρα. Συνεχίζεται,  παράλληλα, το πρόγραμμα της μεταφοράς 1.600 ασυνόδευτων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δεν διακόπηκε λόγω κορωνοϊού και σε αυτό είναι πολύ θετική η συμβολή και του Λουξεμβούργου και της Γερμανίας».

Ερωτηθείς για την κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά, απάντησε ότι «προχωράμε στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο όπου η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού έχει στηρίξει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία για να κλείσει η απαράδεκτη ανοιχτή δομή που υπάρχει μέσα στην πόλη της Σάμου στο Βαθύ και αυτός ήταν κοινός τόπος όλων».

Τέλος, ανέφερε πως «σε κάθε σημείο εισόδου λόγω του κορωνοϊού πρέπει να υπάρχει χώρος προσωρινής παραμονής. Έχουμε δημιουργήσει στη δυτική Λέσβο, στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο.  Έχουμε εκτός δομών ή σε ειδικά σημεία χώρο καραντίνας. Καμιά φορά έχουμε έκτακτα γεγονότα όπως είχαμε στην Τζια. Αν μπουν σε κάποιο άλλο νησί του Αιγαίου πέρα αυτών που υπάρχουν δομές ήδη δεν μπορούμε να τους μεταφέρουμε για 14 μέρες, πρέπει να μπουν σε καραντίνα».